De welgekende Greenspeed Original werd 25 jaar geleden als eerste microvezeldoek in de Benelux geïntroduceerd. Vandaag staat deze opnieuw in de schijnwerpers. De doek verkreeg het Material Health certificaat op brons niveau van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute en is daarmee ’s werelds eerste microvezeldoek met dit certificaat. Het sluit aan bij Greenspeeds toekomstvisie van ‘healthy cleaning’.
Greenspeed stelt dat het behalen van het Material Health certificaat een mooi duwtjes in de rug is om de visie waar te maken: gezonde schoonmaakproducten ontwerpen die geen schade toebrengen aan de mens of het milieu. Eerder behaalde de producent het Cradle to Crade Gold certificaat op het volledige assortiment professionele reinigingsmiddelen.
Product & Sustainability Manager bij Greenspeed Lies Marijnissen: “Innovatie is een van de unieke waarden dat Greenspeed pionier maakt in de branche. Dit uit zich in het continu bedenken van duurzame schoonmaakoplossingen. Maar ook in het onder de loep nemen van het bestaande assortiment en de gebruikte materialen om ze te optimaliseren. Enerzijds op vlak van efficiëntie, anderzijds op vlak van duurzaamheid en gezondheid.”
Wat is het Material Health certificaat?
Het Material Health certificaat wordt uitgegeven door het Cradle to Cradle Products Innovation Insitute, een non-profit organisatie die zich inzet voor een circulaire economie. Dit doen ze door innovaties te stimuleren die een positieve impact hebben op mens en milieu. Het Material Health certificaat wordt toegekend aan producten die voldoen aan de wereldwijd gekende eisen voor materiële gezondheid, die onderdeel zijn van de Cradle to Cradle CertifiedTM Product Standard. Het certificaat wordt steeds belangrijker door een groeiende belangstelling in de maatschappij om meer te weten over de chemische stoffen die in producten gebruikt worden.
In eerste instantie analyseert een onafhankelijke derde partij de chemische stoffen in een product. Na detectie van de gebruikte materialen worden ze vergeleken met een lijst van stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Dan volgt een chemische gevaren- en risicobeoordeling. Het aantal vooropgestelde criteria waaraan een product voldoet, bepaalt dan het niveau. Om te verbeteren en in een hoger level te geraken, moeten minder goede stoffen vervangen worden. Zo behaalde de Original Microvezeldoek het brons niveau. In de toekomst is het Greenspeeds ambitie om te blijven innoveren, om zo in een hoger level terecht te komen.
Stimulans voor toekomstgericht ondernemen
Greenspeed stelt voortdurend te innoveren om vernieuwende gezonde producen te ontwikkelen. “Innoveren is wat we doen om onze toekomstvisie waar te maken: met slimme en gezonde schoonmaakoplossingen een herstellend effect hebben op mens en natuur”, aldus CEO Michel de Bruin.
Het Cradle to Cradle CertifiedTM Products Program is een betrouwbare en wereldwijd erkende maatstaf dat strenge eisen oplegt aan toekomstgerichte bedrijven die hun producten tot in de kern willen analyseren op een wetenschappelijke manier. De productontwikkelaars van Greenspeed zetten zich dagelijks in om veilige, toekomstbestendige schoonmaakproducten te ontwikkelen.
Marijnissen: “Het behalen van dit certificaat is een belangrijke mijlpaal! Het toont de ambitie van Greenspeed om verder te innoveren in duurzame en gezonde schoonmaakmaterialen en -middelen. Dit is nog maar het begin voor ons! We zouden graag in de toekomst nog meer producten certificeren en gaan momenteel nog verder in op het verbeteren van ons assortiment. Om te evolueren naar producten met zelfs een positieve bijdrage. Zo behaalden onze probiotische reinigers met Cradle to Cradle CertifiedTM Gold level alvast de hoogst mogelijke score voor de categorie Matrial Health. Dit niveau zouden we in de toekomst graag voor al onze producten behalen.”
Marijnissen besluit: “Door de materialen van de Original microvezeldoek tot in de diepte te laten analyseren, wil Greenspeed de gebruikte stoffen verbeteren om hun steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de samenleving. Dit is een goede zaak, want zo zijn we weer een stap dichter bij een schone wereld.”