Daar waar OSB via roadshows (beter gezegd bedrijfsbezoeken) binnen het MKB segment een breder draagvlak tracht te creëren, neemt binnen dit zelfde MKB segment de roep om afsplitsing van OSB en het oprichten van een separate werkgeversorganisatie voor het Midden en Kleinbedrijf toe (zie ondermeer de discussies binnen de nieuwsgroep van Clean Totaal op LinkedIn). Gelijktijdig zet OSB vol in op het zogeheten nieuwe elan. Weg met het introverte imago en de focus nog meer dan voorheen op de belangenbehartiging van alle leden, groot en klein. Tijd voor een goed gesprek met Rob Bongenaar, directeur OSB op het bescheiden kantoor van OSB op een wat afgelegen plek in Den Bosch, toevalligerwijze net naast een uitvaartcentrum… Deze symboliek berust echter op toeval. Rob is een bevlogen, open en visionaire man die het beste voor heeft met de branche. Op de foto wordt hij geflankeerd door beleidsmedewerker Nico Koch (links) en voorzitter Hans Simons.
Een behoorlijk verlanglijstje!
Ook OSB volgt nauwlettend de discussies inzake de negatieve prijsspiraal binnen de schoonmaak- en glazenwassers branche. Haar middelen om hieraan sturing te geven zijn uiterst beperkt. De NMA ligt op de loer en OSB wil geen nieuwe confrontatie
met deze organisatie veroorzaken. Wel tracht OSB alles te doen wat in haar vermogen ligt om een gedragverandering te realiseren, en wel middels een actieve rol met betrekking tot:
Bongenaar: “Het ontstaan van de Code Goed Opdrachtgeverschap vindt zijn oorsprong in de recent gehouden staking. Dit heeft de problematiek binnen de branche goed op de kaart gezet en heeft zowel de politiek als de opdrachtgevers de ogen opener gemaakt. De inhoud Code Goed Opdrachtgeverschap bevindt zich thans in een afrondende fase. Hierna volgt uiteraard nog de implementatie en op welke wijze hier nadere invulling gegeven gaat worden.Dit soort processen moet je niet door de haast laten beïnvloeden. Inhoudelijke kwaliteit is belangrijker. De Hygiëne tool wordt nog dit jaar verder ontwikkeld en in 2011 ingezet als pilot en getest binnen enkele scholen, waar het in de regel de grootste rotzooi is. De uitkomsten hiervan worden vervolgens geëvalueerd. Het keurmerk voor de branche wordt het lidmaatschap OSB. Denk maar aan een situatie gelijk aan BOVAG. Het is onze ambitie dit keurmerk in 2011 in te voeren. Het zal de markt reguleren en het kaf van het koren scheiden”
Platform MKB
Binnen OSB is voorts sprake van een stuurgroep platform MKB OSB, welk platform op 9 november jongstleden haar tweede bijeenkomst heeft gehouden. Een goedwillende groep leden uit het MKB segment die andere leden graag wil betrekken bij activiteiten en die actief meedenken over de brancheontwikkelingen, zoals eerder genoemd Keurmerk en Code Goed Opdrachtgeverschap. Hier wordt ook gesproken over De Gebouw Gezondheids Monitor, waarmee waarschijnlijk de eerdergenoemde Hygiënetool bedoeld word. Voorts geeft de stuurgroep aan wat de MKB bedrijven verwachten van OSB. Er is tevens een gebruikersgroep OSB Platform MKB op Linkedln, maar die is alleen open voor leden, zodat anderen zich buiten gesloten zullen voelen… Leuke initiatieven vooral bedoeld als ledenwerving lijkt het.
De vraag werpt zich op af alle inspanningen die OSB zich getroost het MKB segment voldoende bereikt en aanspreekt, zodat de roep om afsplitsing verstomd raakt en er sprake komt van een bredere solidariteit. Het laatste woord is aan de bedrijven binnen dit segment! May I have your votes please?
Henk Cornelisse (info@facility-specialists.nl) is directeur van Facility Specialists) en redactieraadlid van Clean Totaal.
Lees ook: OSB op koers met Nieuw Elan
Reageren? redactie@www.cleantotaal.nl
Reageren kan ook in de discussiegroep van Clean Totaal op LinkedIn.
Reacties: (1)
17-11-10 – Maurice Rutgrink