Nederland maakt zich op voor de invoering van de avondklok. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met invoering als de avondklok ingaat om 21.00 uur. Een overzicht met de belangrijkste zaken die u moet weten
Dit artikel is tot stand gekomen met de beschikbare informatie van de Rijksoverheid en de informatie uit de open corona conferentie van werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland.
Voorstel avondklok
Demissionair premier Rutte kondigde tijdens de persconferentie op woensdag 20 januari 2021 aan dat er een avondklok komt als de Tweede Kamer daarmee instemt. Met het voorstel dat er nu ligt geldt de avondklok van het moment van invoering tot in ieder geval woensdag 10 februari 2021 04.30 duur. Gedurende deze periode is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn van 21.00 uur tot 04.30 uur. Overtreding hiervan levert een boete op van 95 euro.
Alle regels staan vermeld op de webite van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/avondklok
De avondklok wordt ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet stelt dat als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later mogelijk spijt van krijgen. “Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van de nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan.”
Directeur Schoonmakend Nederland Rob Rommelse merkt op in de gesprekken met de ministeries dat de toonzetting anders is dan voorheen. “Alles is erop gericht om de derde golf te voorkomen. Iedereen in Den Haag is daar bang voor, dat wil zeggen dat er geen paniek is, maar dat je een andere sfeer proeft dan een maand geleden. Economische Zaken verzoekt ook om de (onze) leden te informeren hoe serieus de huidige kwestie is, dus bij deze!”
Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor calamiteiten, hulpverlening en (noodzakelijk) werk. Met twee geldige formulieren (een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een werkgeversverklaring) mag een persoon zich op straat begeven. Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Via www.rijskoverheid.nl/avondklok kunnen de formulieren gedownload worden zodra de avondklok is ingestemd.
De werkgever moet middels het werkgeversformulier aangeven waarom een medewerker buiten is, specifiek wanneer (generiek als het echt niet anders kan) en laren ondertekenen door een leidinggevende. De werknemer dient zelf nog de eigen verklaring te downloaden met dagtekening. Oneigenlijk gebruik van dergelijke formulieren en falsificatie is een misdrijf!
Als een medewerker dus vijf dagen per week in de nacht moet werken, dan moet deze vijf keer een eigen verklaring meenemen, iedere dag één, naast het formulier van de werkgever. Dit is tegen het zere been van Schoonmakend Nederland dat stelt dat dit dubbelop is. Ook geven verschillende ondernemers aan problemen te voorzien als medewerkers zelf in de eigen verklaring moeten voorzien. Computergebruik en taalvaardigheid is niet vanzelfsprekend voor iedere medewerker. Het lijkt er vooralsnog op dat de formulieren eerst alleen in het Nederlands en Engels beschikbaar komen. Daarenboven dient de werknemer rekening te houden met de reistijden, het einde werktijd dient hierop afgestemd te worden.
Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om aan te tonen dat het werk essentieel is. Rommelse geeft aan dat de overheid dit niet gaat toetsen en dat een schone werkomgeving bijdraagt bij een hygiënisch en veilig Nederland. Er wordt dus ook geen verschil gemaakt tussen schoonmaak in zorg- en of kantooromgevingen.
Zzp’ers dienen beide formulieren bij zich te hebben, de werkgeversverklaring kan zelf ingevuld en ondertekend worden. Uitzendkrachten dienen vooralsnog een formulier van het uitzendbureau te krijgen. Het is de vraag of dit zo blijft
Schoonmakend Nederland heeft in de lobby richting Den Haag een aantal wensen. Zo pleit zij voor een invoering vanaf aanstaande maandag zodat werkgevers het e.e.a. kunnen organiseren en communiceren. Daarnaast pleit zij ervoor om de werkgeversverklaring voor uitzendkrachten te laten tekenen door de schoonmaakleidinggevende voor efficiëntie in de keten.
Komt de avondklok er?
Het was allerminst zeker dat de avondklok er zou komen. Tijdens het schrijven van de eerste versie van dit artikel is het debat in de Tweede Kamer volop bezig. Rommelse schat de kans hoog in. “Omdat, zelfs als we dit doen, we de verspreiding van de Britse coronavariant niet tegenhouden. Het demissionaire kabinet is bij machte om de avondklok zonder kamermeerderheid door te voeren en als deze er niet is, dan zal er een alternatief komen die erop gaat lijken.” Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nachtklok.
Inmiddels is bekend dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer als de avondklok geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur. Aanstaande zaterdag gaat de noodmaatregel al in.