Op 21 januari van dit jaar opende CNV Vakmensen het bal voor wat betreft de nieuwe schoonmaak cao. Deze nieuwe cao zou immers per 1 juli 2021 van kracht moeten worden, maar door de maatregelen als gevolg van de coronapandemie bleek het houden van de cao- onderhandelingen niet mogelijk. De sociale partners kwamen daarom overeen de bestaande cao tot en met 31 december 2021 te handhaven.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Nu de maatregelen zijn versoepeld is het mogelijk op een verantwoorde wijze de onderhandelingen te laten plaatsvinden. Het spel is gelijk op de wagen.
CNV Vakmensen verricht aftrap
CNV Vakmensen verrichtte de aftrap en heeft als eerste haar voorstellen tot cao wijzigingen op tafel gelegd. Deze voorstellen zijn op onderdelen aangepast aan de wensen zoals zij die begin dit jaar indiende, zowel inhoudelijk als qua werkingsduur. Het FNV Schoonmakersparlement heeft haar voorstellen op 23 september vastgesteld, maar treedt hiermede niet eerder dan op 30 september naar buiten.
FNV Schoonmaak bestuurder Renate Bos licht wel vast een tipje van de sluier op: ‘Gezond naar Pensioen’ is door het Schoonmakersparlement als een van de top-eisen voor de CAO vastgesteld: “Voor ons houdt dat in: Op een gezonde manier je pensioen halen door minder te kunnen werken, op een manier die financieel haalbaar is.” [Zie ook het Clean Totaal artikel over de Regeling Vervroegde Uittreding red.] Saillant verschil in toonzetting overigens: waar CNV Vakmensen spreekt over wijzigingsvoorstellen, heeft FNV Schoonmaak het over eisen.
Werkgeversorganisaties
Werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland reageert -zoals gebruikelijk bij dergelijke onderhandelingen- na de eerste sessie met de vakbonden. In deze sessie worden de eisen door de bonden nader toegelicht. Deze sessie vindt plaats op 4 oktober.
Werkgeversorganisatie SieV heeft in een eerder stadium laten weten om haar moverende redenen geen gesprekspartner te willen zijn. Wel bepleit SieV een modernisering van de cao waartoe zij een omvangrijk document opstelde.
Stevig pakket
De cao wijzigingsvoorstellen zoals CNV Vakmensen deze op 27 september aan Schoonmakend Nederland adresseerde vallen volgens de Clean Totaal redactie als stevig te kwalificeren. 10% loonstijging in 2 jaar, afschaffen van jeugdlonen etc. zullen een behoorlijke impact hebben. De voornaamste wijzigingsvoorstellen hebben we onder elkaar gezet:
- Cao met looptijd van 2 jaar (1 januari 2022 – 31 december 2023)
- Loonsverhoging van 5% per 1 januari 2022 als per 1 januari 2023 (totaal 10%)
- Afschaffen van jeugdlonen
- Toeslagen bijzondere uren onder de cao hetzelfde voor alle medewerkers, met andere woorden: weekendtoeslagen hotelschoonmaak omhoog
- Minimale uitbetaling van 1 uur per object per dag
- Regeling vervroegd uittreden (RVU): zo inrichten dat uitvoerenden 3 jaar voor hun AOW-leeftijd vervroegd kunnen stoppen met werken
- Bij gebruik van de regeling langdurig zorgverlof (mantelzorg): 70% loondoorbetaling
- Verhouding werktijd/reistijd bepalen, waarbij totale reistijd woon-werk maximaal de helft van de werktijd kan zijn, met max. van 1.5 uur per dag. Reistijd chauffeurs = werktijd.
- Vergoeding van € 5.00 per week voor schoonmakers die thuis de was doen voor hun object (vergoeding per kg is ook bespreekbaar)
Daarnaast wil CNV Vakmensen een onderzoek naar het effect van de werkdruk per oplopende leeftijd en een betere (individuele) voorlichting over RVU/Pensioen door pensioenconsulenten in de sector. Voorts wil de vakbond een herhaling van de basiscursus schoonmaak en (verplichte) opleiding nieuwe leidinggevenden iedere vijf jaar. Ook wenst CNV Vakmensen het verlengen van het opleidingsbudget voor opleidingen buiten de sector en het invoeren van de tijd voor tijd regeling in het geval van extra gewerkte uren. Tenslotte is het de wens van CNV Vakmensen dat medewerkers, in het kader van duurzame inzetbaar, buiten de afgesproken werktijd niet bereikbaar hoeven te zijn.
Welk systeem wordt er gespeeld?
Nu de aftrap door CNV Vakmensen is verricht, volgt als eerste het een-tweetje met FNV Schoonmaak. Later deze week openbaren zij immers hun eisen. Het is vervolgens aan Schoonmakend Nederland om te bepalen in welk systeem zij hun spel spelen. Met de ruit naar voren of naar achteren? Clean Totaal doet verslag vanaf de zijlijn. Analist Henk Cornelisse houdt u na iedere onderhandelingsronde op de hoogte.