Op 7 mei 2024 is er tussen werkgevers in de schoonmaak (via Schoonmakend Nederland) en de vakbonden CNV en FNV een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche.
De CAO gaat gelden voor een periode van twee jaar: van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2026. Dat gaat de branche voorlopig rust geven. Máár: het onderhandelingsresultaat is nog niet 100% zeker de definitieve versie. Schoonmakend Nederland en de vakbonden hebben het akkoord nu ter goedkeuring voorgelegd aan hun achterban. Verwacht wordt dat er eind van de maand mei een definitief akkoord is. Dan zullen partijen aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzoeken om de CAO algemeen verbinden te verklaren. Dan is de branche verplicht om de CAO toe te passen.
Elders in dit artikel zult u vast meer lezen over de inhoud van de CAO. In de aanloop naar de CAO onderhandelingen ging het meestal vaak over het percentage van de loonsverhoging dat er uit zou komen. De afgelopen twee jaar zijn de basisuurlonen al met 19% gestegen en er zijn zorgen in de branche of een verdere stijging van de lonen nog geheel (of deels?) door te belasten is naar klanten…
Arbeidsvoorwaarden in de CAO
In dit artikel gaan we ons niet focussen op de lonen van de schoonmaakmedewerkers. Graag nemen wij u als lezer mee in andere arbeidsvoorwaarden in de CAO die -ten opzichte van andere CAO’s of werkgevers zonder CAO- gunstig voor de werknemers zijn.
Wat kunt u zoal benoemen in uw vacature tekst of in sollicitatiegesprekken met (potentiële) schoonmaakmedewerkers om werknemers binnen te halen? Of wat kunt u bespreken met medewerkers die denken dat anders beter is?
Hieronder een overzicht daarvan, in de hoop dat u daarmee hulpmiddelen hebt om makkelijker vacatures te vervullen of mensen binnen te houden door meer te kunnen benoemen dan alleen het loon.
Minimum karakter
De schoonmaak CAO heeft een minimum karakter. Dat betekent dat wat er in de CAO is opgenomen verplicht moet worden toegepast. Minder geven mag niet, maar het staat u wel vrij om ten gunste van uw medewerkers af te wijken van de inhoud van de CAO. Met andere woorden: méér aan uw medewerkers geven dan wat er in de CAO staat, mag altijd. Zorg er dan wel voor dat u dat vastlegt en aangeeft. Door mee te delen aan uw medewerkers dat u ze meer geeft dan de CAO verplicht, realiseren medewerkers zich dat u als goed werkgever meer geeft dan de CAO vraagt.
Onbepaalde tijd
Het hebben van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is belangrijk voor medewerkers. Dat geeft stabiliteit en zekerheid. In de branche zijn er relatief veel medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat zal voor een deel te maken hebben met het artikel over de duur van de overeenkomst. In de CAO mogen er binnen twee jaar (24 maanden) maar drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden gesloten. In de wet en in de meeste CAO’s zijn dat drie overeenkomsten voor bepaalde tijd in drie jaar tijd.
Bij de schoonmaak heeft de werknemer dus altijd minimaal een jaar eerder recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Drie overeenkomsten voor bepaalde tijd is het maximum: als de medewerker goed functioneert en u werk genoeg heeft, mag u altijd al eerder een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden. U mag tijdens de looptijd van een tijdelijke arbeidsovereenkomst een onbepaalde tijd overeenkomst aanbieden, of bijvoorbeeld na de eerste tijdelijke overeenkomst bij goed functioneren een onbepaalde tijd overeenkomst. Zo kunt u proberen goede medewerkers eerder aan uw bedrijf te binden.
Scholencontract
Als u scholen als klant heeft, kunt u gebruik maken van het scholencontract. In de CAO is een voorbeeld tekst daarvoor opgenomen. Uw medewerker heeft dan vrij tijdens de schoolvakanties maar bouwt met het scholencontract wel uren op om toch uitbetaald te worden tijdens de schoolvakanties, want de eigen vakantie uren zijn daarvoor niet genoeg. Zo heeft de werknemer gedurende het jaar een stabiel inkomen.
Uitzendkracht
Als u een uitzendkracht in dienst wilt nemen (tijdens de uitzendperiode of binnen zes maanden nadat deze voor uw bedrijf heeft gewerkt), heeft die het voordeel dat daar in de CAO afspraken zijn gemaakt, in het voordeel van de uitzendkracht. U heeft de keuze om de uitzendkracht direct in dienst te nemen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, of nog maximaal twee opeenvolgende overeenkomsten voor bepaalde tijd aan te bieden voor in totaal maximaal twaalf maanden. Buiten de branche mag een uitzendkracht maximaal vier en een half jaar voor bepaalde tijd worden ingezet bij een inlener, en in de schoonmaak maximaal 24 maanden.
Het hoogste loon telt
Het zal niet snel voorkomen, maar als een medewerker verschillende functies op één object heeft, worden al de uren uitbetaald volgens het hoogste uurloon.
Behoud dienstjaren
Als je als medewerker binnen zes maanden weer in dienst treedt bij dezelfde werkgever in dezelfde functie, behoud je in principe je opgebouwde dienstjaren. In de schoonmaak CAO is die termijn verlengd tot een jaar. Zo houd je een half jaar langer aanspraak op je arbeidsverleden met opgebouwde dienstjaren.
Eindejaarsuitkering
Onderzoek wijst uit dat bijna de helft van werkend Nederland recht heeft op een eindejaarsuitkering of 13e maand. In 2024 bedraagt deze 5%. De uitkering wordt in de branche geheel of deels netto uitgekeerd. Bijkomend voordeel voor de schoonmaak medewerker is dat de aanspraak op de uitkering ook blijft bestaan als je in de loop van het jaar uit dienst gaat. De andere helft van werkend Nederland heeft dus géén recht op een eindejaarsuitkering en bovendien is deze in andere branches vaak een bruto uitkering.
Toeslagen
Er is géén wettelijk recht op een toeslag bij werken op feestdagen of bij overwerk. In de CAO is dat wel geregeld.
Afwijkende vervaltermijn
In de wet staat dat de wettelijke vakantiedagen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarop ze betrekking hebben, vervallen. In de CAO is een vervaltermijn van 12 maanden opgenomen. Voorbeeld: Je bouwt over 2023 20 wettelijke vakantiedagen op. Als je ze niet opneemt, vervallen ze normaal gesproken per 1 juli 2024. In de schoonmaak branche heb je als medewerker een heel jaar om ze alsnog op te nemen voor ze vervallen, dus in dit voorbeeld tot en met 31 december 2024.
Een extra vrije dag
Een mooi extraatje in de CAO is de extra vrije dag die je in de schoonmaak krijgt: je bent vrij op je verjaardag! (In onderling overleg kan de medewerker die ook op een andere dag op nemen). Vanaf 1 januari 2025 vervalt in de CAO akkoord het recht op de keuze om 1 mei vrij te mogen zijn in plaats van op je verjaardag.
Gratis Nederlandse les
Veel werknemers zijn tegenwoordig ook benieuwd naar wat een werkgever te bieden heeft aan opleiding of ontwikkeling. In de CAO is het traject Nederlandse taal opgenomen. Voor medewerkers die de taal niet of niet goed beheersen is deze cursus Nederlandse taal een hele waardevolle investering vanuit u als werkgever. Het traject wordt deels door de RAS aan u vergoed.
Gratis basisvakopleiding
Iedereen binnen de branche moet binnen twaalf maanden een basis (vak) opleiding volgen en een diploma halen. De medewerker krijgt kosteloos een vak opleiding aangeboden. Overigens: het volgen van de opleiding is verplicht, het is geen keuze die de medewerker krijgt voorgelegd.
Derde gratis opleiding
In het CAO akkoord is een derde basisopleiding (met examen) toegevoegd. Daarin komen alle specialistische onderdelen in de basis aan bod: zoals vloerspecialist., glazenwassen, gevelreiniging, reconditionering en calamiteiten. De bestaande basisvakopleiding binnen de specialistische reiniging blijft gewoon bestaan.
Recht op overleg en jaargesprek
In de CAO is opgenomen dat er minimaal vier keer per jaar een werkoverleg plaatsvindt. Dit recht is niet vaak expliciet opgenomen in een CAO. In de CAO is opgenomen dat er jaarlijks een jaargesprek plaatsvindt waarin ook de werkdruk een punt van aandacht is. Vanuit de CAO wordt de werknemer beschermd door deze rechten zo duidelijk op te nemen. U bent als werkgever verplicht uw organisatie hierop in te richten. Een format is te downloaden via www.ras.nl
Pensioen
Er is geen wettelijk recht op een pensioen. Als je werkgever geen pensioenregeling heeft, zul je als werknemer zelf een potje voor pensioen moeten aanleggen. De branche heeft een bedrijfstakpensioenregeling. Op https://www.pensioenschoonmaak.nl/ wordt alles goed uitgelegd. De kosten van de pensioenregeling worden verdeeld: u spaart 50% voor pensioen en de werkgever legt ook 50% voor de opbouw bij
Eerder stoppen
Schoonmaak werk is lichamelijk zwaar werk. De CAO heeft een (tijdelijke) regeling die de mogelijkheid biedt om medewerkers die twee jaar van de AOW afzitten onder omstandigheden eerder te laten stoppen met werken. Deze mogelijkheid staat niet in de wet en bestaat maar in een beperkt aantal branches.
Gezondheidsbeleid
Tegenwoordig zijn veel werknemers benieuwd naar een gezondheidsbeleid. Veel schoonmaak werkgevers hebben een eigen ziekte- en verzuimbeleid maar in de CAO is als Bijlage het Gezondheidsbeleid opgenomen. Daarin is duidelijk opgenomen wat preventie-, verzuim- en re-integratiebeleid inhoudt. De Wet verbetering poortwachter met de acties die van werkgever en werknemer verwacht worden, zijn daarin duidelijk opgenomen.
Een duidelijke CAO
Lang niet alle branches hebben een CAO. Veel grote CAO’s zijn door de vele aanpassingen praktisch onleesbaar geworden. De Schoonmaak CAO is -ook voor de werknemers- een relatief goed leesbare CAO. Met goed bruikbare en duidelijke bijlagen: met uitleg, loontabellen en modellen die door u gebruikt kunnen worden.
Tot zover een aantal “werknemersvriendelijke” punten uit de CAO. Doe er uw voordeel mee!
De volgende keer dat het CleanTotaal magazine verschijnt kan ik vast ingaan op een aantal voor u belangrijke punten uit de -dan goedgekeurde- nieuwe CAO.
Vragen of advies over de CAO?
De ondernemingsjuristen van The Legal Company zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht, ondernemingsrecht, contractenrecht en privacyrecht voor de schoonmaakbranche. Heeft u vragen over het voorgaande, advies of ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@thelegalcompany.nl of te bellen naar 020-345 0152.