UPDATE: Er is een cao-akkoord gesloten. Lees daarom ‘Schoonmaak cao akkoord door inhaalactie in laatste bocht‘
Afgelopen vrijdag, 3 december 2021, gingen de cao-onderhandelingen verder. De plaats van handeling was het Fletcher Hotel in Amersfoort. Niet de meest inspirerende en energiezuinige locatie, want enkelglas, en dat heeft wellicht zijn invloed. De onderhandelingen dreigen namelijk vast te lopen. Dit is de week van de waarheid.
De cao-onderhandelingen naderen zijn eind, zoveel is inmiddels duidelijk, maar dat betekent niet dat er bijna een akkoord is bereikt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Het eerste loonbod van Schoonmakend Nederland was blijkbaar te mager, dus werd er een nieuw bod gedaan: Drie verhogingen per april, en dus niet in januari. Werkgevers stellen voor om in 2022 de lonen met 3,0 procent te verhogen, in 2023 dit te doen met 2,5 procent en een loonsverhoging in 2024 van 1,65 procent. De cao zou een looptijd moeten hebben van 1 januari 2022 tot 1 september 2024.
‘Bovengemiddeld bod’
Schoonmakend Nederland zegt met dit voorstel een bovengemiddeld bod te doen. Daar is CNV-bestuurder Kampherbeek het niet geheel mee eens. “De term bovengemiddeld hangt natuurlijk af van de termijn waarover je praat. In de cao’s die deze maand zijn afgesloten zijn de loonkosten hoger. In de cao kleinmetaal is een lager loonbod gedaan door de werkgevers en dat leidde direct tot acties. We moeten niet vergeten dat het looncomponent in beroepen die aan de onderkant van het loonspectrum is, belangrijk is dan beroepen die zich boven in dat spectrum begeven.” CNV eist een verhoging van drie procent in zowel 2022 als 2023 en wil een automatische prijscorrectie in 2024.
Voor FNV Schoonmaak moeten de werkgevers aanstaande vrijdag echt over de brug gaan komen. Renate Bos: “Er moet een loonsverhoging komen die minstens zo hoog is als de prijsstijgingen, zodat schoonmakers er ook echt op vooruit gaan. En er moet een fatsoenlijke eerder stoppen met werken-regeling komen voor de oudere schoonmakers die gezond hun pensioen willen halen. Ligt dat er vrijdag niet, dan komen schoonmakers in actie. Meer kan ik er nu niet van maken.”
Werk aan de winkel
Ook op andere onderdelen liggen de vakbonden en werkgeversorganisatie nog uit elkaar. Zo is de zo gewenste verhoging van de eindejaarsuitkering uit den boze voor Schoonmakend Nederland. Dat geldt ook voor de weekendtoeslagen in het hogelsegment. Ook over het eerder stoppen met werken is nog geen overeenstemming bereikt.
Lastige fase
Cao-onderhandelaar namens Schoonmakend Nederland Fedde Monsma spreekt over een lastige fase van de onderhandelingen. Het eind is wel in zicht, maar de eerder genoemde streefdatum voor overeenstemming, 1 januari 2022, lijkt steeds minder haalbaar. “Ik ben hoopvol, maar dit is wel een week van de waarheid. Om voor het nieuwe jaar overeenstemming te bereiken moeten we er nu echt wel gaan komen.”
Overeenstemming over jeugdloon en RVU-regeling
Alle partijen hebben elkaar afgelopen vrijdag ook gevonden. Zo gaan de jeugdlonen op de schop. Het salaris wordt een all-in loon dat per week kan worden uitbetaald. Dit moet het voor jongeren aantrekkelijker maken om een (bij)baan in de schoonmaak te zoeken. Voor de ouderen in de sector is er overeenkomst bereikt over de RVU-regeling. Deze wordt voor twee jaar voortgezet tegen de voorwaarden die nu ook al gelden.
Er is echter nog geen akkoord bereikt over het generatiepact. Met deze regeling kunnen werknemers minder werken met gedeeltelijk behoud van salaris en pensioenopbouw. Schoonmakend Nederland ziet heil in een variant van 80 procent werken, 95 procent salaris en 95 procent pensioenopbouw (80-95-95). De vakbonden pleiten namens de werknemers voor een generatiepact van 70-95-95. Monsma: “Er is een maximaal budget waarbinnen de generatiepactregeling moet vallen, ook vanuit de niet onbeperkte financieringsmogelijkheden van de RAS. De maximale kosten zijn 0.45% van de loonsom. Komen we daarboven? Dan is de pot van de RAS leeg en moet de premie fors omhoog.”
Training & opleiding
Op het vlak van training en opleiding is er consensus bereikt. Zo wordt er een terugkomdag georganiseerd voor schoonmakers die in het bezit zijn van hun basisvakdiploma. Deze terugkomdag staat volgens Monsma in het teken van arbo en ergonomische zaken. Tevens wordt er een nieuwe training aan het pakket toegevoegd: digitale vaardigheden. De RAS zal hiervoor de criteria opstellen en de opleiders uit de sector zullen daar een passende training voor ontwikkelen. Opvallend was wel dat Schoonmakend Nederland volgens Kampherbeek hierbij aangaf dat dit wel via e-learning kon plaatsvinden. Niet heel handig als de digitale vaardigheden nog (verder) ontwikkeld moeten worden.
Jaarurennorm in leisure segment
De partijen zijn het eens geworden over de jaarurennorm. Met een jaarurennorm tekenen werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst voor X aantal uren die flexibel in te zetten zijn. Zo kun je bij piekmomenten meer werken en minder werken in periodes van relatieve rust. De werkzaamheden worden dus flexibel uitgevoerd, maar de uitbetaling is wel stabiel. Werkgevers zagen dit graag in de gehele sector ingevoerd worden, maar nu zijn de partijen erover uit dat de jaarurennorm wordt ingevoerd in sectoren waar sprake is van seizoenswerk. Denk aan recreatieparken, hotels, evenementen en buitensportaccommodaties. Als het aan Schoonmakend Nederland ligt, komt ook Schiphol onder deze regeling te vallen, maar dat levert nog de nodige discussie op. Wordt dus vervolgd.
Kaderleden in werk gehinderd
Er komt twee keer per jaar overleg tussen Schoonmakend Nederland en de vakbond kaderleden van de top 10 schoonmaakbedrijven. Daar is voldoende reden toe omdat kaderleden in hun vakbondswerk gehinderd zouden worden door werkgevers. Monsma: “Wij hebben voorgesteld dat kaderleden binnen het bedrijf ook vakbondsleden bij mogen staan bij moeilijke gesprekken en hebben voorgesteld om twee keer per jaar een periodiek overleg te hebben om eventuele problemen te bespreken.”
Week van de waarheid
Na de onderhandelingsronde van afgelopen vrijdag is de week van de waarheid inmiddels aangebroken. Als we de ferme taal van FNV mogen geloven is het aanstaande vrijdag D-Day. De verschillen lijken vooralsnog niet overbrugbaar of tovert Schoonmakend Nederland nog een konijn uit de hoge hoed?