In een voor de schoonmaakbranche interessante uitspraak (kort geding, LJN BZ3660) draait het om toiletjuffrouwen, werkzaam op Centraal Station Utrecht. De kantonrechter moest er aan te pas komen om te oordelen of er bij de nieuwe exploitatieovereenkomst met een andere partij sprake was van overgang onderneming volgens artikel 662, boek 7 BW of contractwisseling conform artikel 38 van de Schoonmaak CAO. Wat maar aangeeft dat contractwisselingen in Schoonmaakland niet altijd onder artikel 38 hoeven te vallen met de nodige financiële consequenties van dien. Een gewaarschuwd bedrijf telt voor twee!
De sanitaire voorziening waarbij de toiletjuffrouwen werkzaam zijn, werd geëxploiteerd door Public Toilets BV middels een exploitatieovereenkomst met de NS. Nadat deze is geëindigd, is er door de NS een exploitatieovereenkomst aangegaan met een nieuwe partij. Deze nieuwe partij bood de toilletjuffrouwen een arbeidsovereenkomst aan die niet dezelfde beloningen en rechten bevatten welke zij hadden met Public Toilet BV.
Vorderen
De werkneemsters vorderden daarom van de nieuwe partij hun loon, emolumenten en andere bestaande rechten en verplichtingen op grond van hun oude arbeidsovereenkomst en de CAO schoonmaak- en glazenwassersbedrijf (hierna te noemen CAO). Dit met de grondslag dat er een overgang van onderneming had plaatsgevonden, niet op grond van artikel 38 CAO maar op basis van artikel 662 e.v. van boek 7 BW.
Criteria
Juridische analyse
Betalen…
Voorkom dus deze ellende en zorg bij overname van dit soort projecten voor een gedegen juridische analyse overgang van onderneming/contract wisseling! In de nieuwe Clean Totaal nr. 5 (te verschijnen in oktober, red) zullen we daar nog nader op ingaan!