Als we de aankondigingen van groothandels Salubris en Weska moeten geloven blinkt de Willmop 50 uit in gebruiksgemak en prestaties. Deze verticale schrobzuigmachine is ontwikkeld door het Italiaanse TSM en zou de lichtste en meest wendbare verticale schrobzuigmachine op de markt zijn die de hoge prestaties van een professionele machine combineert met de flexibiliteit van een mop. Tijd om te ervaren of dit echt het geval is.
Clean Totaal kon de machine aan de tand voelen op het hoofdkantoor van Toekomst Schoonmaakbedrijven in Schijndel. Na aflevering en een heldere instructie door Weska accountmanager David Nadin was het aan testredacteur Gerard Spoor om de kleine krachtpatser een aantal dagen aan de tand te voelen.
Willmop 50: Eerste indruk
De Willmop 50 is een verticale schrobzuigmachine met een robuuste uitstraling. Gerard Spoor: “Ik wil vooropstellen dat deze praktijktest geen vergelijking is met de bekende i-mop. We hebben het hier over een kleine schrobzuigmachine en niet over een mopsysteem. Door het hogere gewicht en grotere borsteldruk is de schrobkracht van deze machine beduidend hoger.” De machine van TSM heeft een werkbreedte van 50 centimeter, een schoonwatertank van vijf liter en een theoretische reinigingscapaciteit van 2.100 vierkante meter per uur. De werktijd op een volle accu bedraagt ruim een uur en de borsteldruk is 25 kilogram, ongeacht de positie van de handgreep.
Spoor: “Met de Willmop 50 kun je in de wat kleinere ruimtes prima aan de slag. De borsteldruk is prima en de machine ziet er niet alleen stevig uit, zo voelt deze ook aan. De functionaliteiten zijn eenvoudig in te stellen via een grote draaiknop op het bedieningspaneel en bieden voldoende keuze (schrobben, schrobben met water, schrobben en zuigen, schrobben met water en zuigen). De machine is goed handelbaar om mobiel te gebruiken op diverse objecten al kan het gewicht soms parten spelen. 35 Kilogram til je niet even overal mee naartoe.” Directeur van schoonmaakgroothandel Weska Johan Willems: “Binnenkort worden hier twee accessoires voor geïnteroduceerd: de WillGo trolley waarmee de machine zelfs de trap op en af kan en de WillCarry. Dit is een trolley waarmee de Willmop te verplaatsen is in combinatie met andere schoonmaak tools.
Slimmigheden
De schrobzuigmachine is voorzien van een aantal vernuftigheden die het gebruik vereenvoudigen. Zo heeft de schoonwatertank een vulslang die uittrekbaar is zodat de machine onder iedere kraan gevuld kan worden. De accu is verwisselbaar en daardoor is de Willmop 50 potentieel 24/7 te gebruiken. Om geluidsarm te werken kan de spaarstand worden ingeschakeld. Dit systeem dempt het geluid van het zuigsysteem en zorgt voor een besparing van 40 procent aan water en 15 procent van het batterijgebruik.
Spoor stelt dat de vulslang een simpele doch slimme vinding is. Uit de praktijktest blijkt dat de batterij voldoende vermogen levert en het aardig lang volhoudt. Door gebruik te maken van een lithium-ion batterij wordt het vermogen gegarandeerd totdat de accu leeg is. “Aan de belofte dat iedereen met deze machine zou kunnen werken is niets gelogen. Het gebruik is erg prettig en voelt intuïtief aan”, aldus Spoor.
De handgreep is voorzien van sensoren. Spoor: “De machine start pas na aanraking van de steel. Wanneer je de steel loslaat, blijft de zuigmond nog even actief en vervolgens stopt de machine. Slimme sensortechniek! Echter merkte ik wel dat de machine ook nog even doorrijdt na het loslaten omdat de draaiende borstels zorgen voor de aandrijving. Hierdoor krijg je de neiging om de machine tegen te houden. Omdat je dan de handgreep weer aanraakt, start de machine weer. Het werkt dus goed, maar hier dien je rekening mee te houden.”
Een kleine opmerking over de steel: “Deze kan wat mij betreft niet ver genoeg alle richtingen op kantelen. De steel komt te hoog uit in de laagste stand. Het ergonomisch gebruik zou veel verbeteren wanneer de steel verder zou kunnen kantelen.”
Ruimte voor verbetering
Voordat we de kans kregen om de Willmop 50 uitgebreid aan de tand te voelen wees Nadin Spoor op een eventuele tekortkoming. Verticale schrobzuigmachines blinken uit in gebruiksgemak en wendbaarheid vanwege de plaatsing van de steel en handgreep waardoor een rotatie van 360 graden mogelijk wordt. Wil je de machine vervoeren, dan moet de steel in de transportstand geplaatst worden. In dit geval betekent dit dat de steel handmatig recht boven het schrobdek gehouden moet worden en er een hendel naar beneden moet worden geduwd. Dit vergt enige training, want het indrukken van de pin luistert vrij nauw en het is niet te voelen wanneer de steel in de goede stand staat.
Opvallend: in 2015 mocht Spoor namens Clean Totaal de i-mop aan een praktijktest onderwerpen. Toen viel hem al op dat vanwege het ontbreken van een spatrubber er spetters buiten de werkbreedte terechtkomen. “Dit vind ik ook bij deze machine vervelend. Zonder spatrubber dat ervoor zorgt dat de spetters direct worden opgezogen, betekent het dat sommige plekken twee keer behandeld moeten worden.” Een simpele aanpassing zou hier dus uitkomst kunnen bieden. Leverancier Weska laat weten dat hen dit ook is opgevallen. “Wij hebben wel gemerkt dat dit afhankelijk is van de gekozen type borstel of pad in combinatie met het type vloerafwerking. Echter wordt er door de producent wel gewerkt aan een spatrand als accessoire.”
Spoor: “Overigens zijn de zuigmond en rubbers zeker niet slecht. Al blijft er wel wat water achter bij oneffen vloeren. Omdat dit vervuild water is, moet dit direct weer verwijderd worden.” Na de test is bekend geworden dat er naast de standaard rubbers inmiddels twee alternatieve soorten zuigrubbers beschikbaar zijn die dit probleem moeten voorkomen.
Transportstand
We vermeldden al dat het gewicht van ietwat aan de zware kant is en dat wordt gemerkt wanneer de machine verplaatst moet worden. Om de machine in transportstand te zetten moet de steel worden vastgezet en dient een extra loopwiel aan de voorzijde te worden uitgeklapt. “Daar is goed over nagedacht, maar ik denk wel dat het voor dames best een klusje is om de machine te kantelen en tevens het wieltje vast of los te zetten. Dat komt omdat je de machine aan de achterkant moet kantelen met één hand terwijl je met de andere hand het wieltje aan de voorzijde los/vast moet zetten.” De nieuwe serie Willmops die geproduceerd wordt is voorzien van een modificatie die dit makkelijker moet maken.
Als de machine in de transportstand staat is deze eenvoudig te verplaatsen. Alleen vragen wij ons af of het juiste soort rubber is gekozen voor de loopwieltjes. Na het wegrijden zijn namelijk direct weer (rubber)strepen op de vloer te zien. Volgens de leverancier komt dit door water, reinigingsmiddel of vuil dat op de vloer is achtergebleven: “De wielen drukken het vuil of water weg, dit zorgt voor die streepvorming. Dat heeft niets te maken met de gekozen wielen.”
Conclusie Willmop 50
Na een paar dagen stoeien in Schijndel kan worden geconcludeerd dat de Willmop 50 een prima functionerende machine is. De machine heeft een robuuste en professionele uitstraling. De borsteldruk is ruim voldoende voor een grondig schoonmaakresultaat en door de toepassing van LED-lampjes aan de voorzijde wordt reinigen in hoekjes nèt even wat eenvoudiger. Het geluidsvolume is gevoelsmatig iets aan de hoge kant, maar dat toont aan dat we het hier hebben over een schrobzuigmachine en niet over een mopsysteem. Ondanks een aantal kleine verbeterpunten zijn we al met al redelijk enthousiast over de Willmop 50 dat met recht een kleine krachtpatser genoemd mag worden.
De Willmop 50 is verkrijgbaar via verschillende dealers die onderdeel zijn van inkoopcoöperatie Xubliem zoals Weska, Salubris (België), Jaap Breman, Gros en ProEquip.