Er komen steeds meer nieuwe en slimme toepassingen voor mobiel dataverkeer. Brillen zoals Google Glass, maar ook ringen, armbanden en slimme horloges. Wat is, of beter gesteld, wat kan de rol van al deze wearables worden in de schoonmaak? Dat was het hoofdonderwerp van een recente brainstromsessie van app ontwikkelaar Facilityapps. Is Big Brother aanstaande?
Door Leon van den Berg, redacteur Clean Totaal
Als je naar de werking kijkt dan is in feite een wearable zo goed als de software die eraan verbonden is, zo bevestigt ook Facilityapps. En die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Voordeel van een wearable is dat het een pc, tablet of smartphone deels of geheel kan vervangen. En het kan efficiënter werken. Je hoeft bijvoorbeeld slechts naar iets als een barcode te kijken of iets in te spreken zonder dat je de handen van het werk afhaalt. Dat levert niet alleen tijdwinst op, maar kan ook eventuele gebrekkige schriftelijke taalvaardigheid, waarmee veel schoonmakers kampen, omzeilen.
Geen doorbraak
Tijdens de brainstormsessie viel het resultaat voor toepassingsmogelijkheden die men zag voor wearables een beetje tegen. Wellicht hadden de organisatoren gehoopt op een brainwave van de aanwezigen waardoor men op nieuwe ontwikkelingen zou kunnen komen. Ik vrees dat men daarin wat teleurgesteld is. Eigenlijk ging het toch vooral om toepassingen in de vorm van werkinstructies, ondersteuning bij het leerproces, begeleiding op afstand bij stages (een beetje zoals een talenpracticum vroeger werkte), deskundige hulp op afstand voor de man of vrouw op de werkvloer bij schoonmaakproblemen, het aan- of afmelden van een schoonmaaktraject in een gebouw of ruimte en controleren en voorkomen van methodefouten door het lezen van QR-codes op apparaten en middelen.
Zaken die met andere devices ook allang mogelijk zijn en die door sommige schoonmaakbedrijven ook al gebruikt worden. Het grote verschil is dat je het apparaat niet hoeft beet te pakken om een handeling te verrichten waardoor de handen voor de primaire werkzaamheden vrij blijven.
Aap kunstje leren
Werkt het instrueren via een wearable ook bij het leren van een bepaalde taak? Dat is maar de vraag. Tijdens de bijeenkomst werd een successtory verteld over BMW. Gemiddeld duurde het bij BMW drie jaar voordat een productiemedewerker overal aan de lijn kon worden neergezet. Met een wearable zou die tijd teruggebracht zijn tot een paar dagen.
Bij mij rijst dan de vraag wat BMW nu aan nieuwe medewerkers leert. Domweg een lijstje afwerken is geen leren, maar degradeert hen tot een aap die een kunstje heeft geleerd. Voor een kunstje leren heb je ook geen mensen nodig. Daarvoor volstaan robots. Als in de schoonmaak met wearables straks vooral het aanleren van kunstjes centraal staat, dan is die schoonmaker al snel ook te vervangen door een robot. De mogelijkheid van zulke verdringing op de arbeidsmarkt is zeker ook aan de orde gekomen tijdens de brainstormsessie.
Intekenen maar…
Een van de deelnemers kwam met een variatie op BYOD (Bring Your Own Device), het meenemen naar het werk van eigen computer, tablets etc. Je kunt ook uitgaan van BYOG (Bring Your Own Google Glass). Omdat iedereen door een goede werkinstructie kan schoonmaken, kan dadelijk ook iedereen die bijvoorbeeld een Google Glass heeft, schoonmaker zijn. Een schoonmaakbedrijf heeft misschien straks geen schoonmakers meer in dienst, maar zend een boodschap in de regio uit dat er straks op locatie x een bepaald aantal mensen nodig is voor schoonmaakwerkzaamheden. Iedereen met een Glass kan die boodschap ontvangen en als men tijd over heeft op deze extra verdiensten intekenen.
De aanwezigen werden in de gelegenheid gesteld om zelf eens door de Google Glass te kijken. In het algemeen was men wel enthousiast, maar men moest wel wennen aan het dubbele beeld dat je ziet: de reality en de virtual reality op het schermpje.
Privacy
Aan het eind van de bijeenkomst werd ook nog ingegaan op privacywetgeving en wearables. Die blijkt nog niet klaar voor de nieuwe zaken die nu razendsnel op ons af kunnen komen. Als een Google Glass ongemerkt kan filmen, hoe ga je dan bijvoorbeeld om met wat je als leidinggevende ziet wanneer je een medewerker controleert zonder dat die het weet. Mag je die gegevens in een eventuele ontslagprocedure gebruiken? Hoe voorkom je problemen als je anderen dan je eigen medewerkers filmt of wanneer een medewerker filmt op het toilet of in de kleedkamer en dat dan uitkomt?
Conclusie
De nadruk lag tijdens deze wearable brainstormsessie, niet verwonderlijk, op Google Glass. Wat mogelijke toepassingen betreft bleef het allemaal een beetje hangen in de sfeer van instructie en controle.
Voorlopig blijft microvezel de laatste échte innovatie in Schoonmaakland…