Het Italiaanse Fimap lanceerde onlangs de accu aangedreven minischrobzuiger Fimop. ’s Werelds kleinste, zo mogen we gerust stellen. “Ontwikkeld als vervanging van systemen voor handmatig dweilen van kleine, volgepakte ruimtes, en biedt alle voordelen van gemechaniseerde”, zo lezen we op de website van Fimap Holland. Wel, na een dag spelevaren kom ik met volgende conclusies voor de schoonmaakbranche.
Door Gerard Spoor, lid redactie Clean Totaal
Laat ik beginnen met de openingszin van de fabrikant. Vervanging van handmatig dweilen? Ik neem aan dat hier moppen wordt bedoeld, dweilen is immers redelijk passé. En ik denk dat ik met een microvezel vlakmop sneller en gemakkelijker in volgepakte ruimtes werk dan met de Fimop.
Het schrobaspect? Op voorhand vind ik schrobben al heel moeilijk te vergelijken met moppen, het zijn twee totaal verschillende handelingen. Moppen is verwijderen van licht aangehecht vuil, het volgende niveau is dan schrobben. En qua schrobben is deze lilliputter uiteraard geen krachtpatser. Als je de cirkel van Sinner er even bij haalt wordt dat ook duidelijk. Tijd, temperatuur, mechanische arbeid en chemie hebben hier natuurlijk beperkte impact.
Functioneren
Is de machine handelbaar? Jazeker, compact en licht met 33cm werkbreedte en dus heel handelbaar en makkelijk op meerdere locaties te gebruiken (mobiel).
Is de machine gebruiksvriendelijk? Jazeker, hij is licht (ruim 9 kg met batterij), kleine tanks (1,2 liter) en makkelijk te monteren. Daarnaast stuurt de machine vrij eenvoudig door de ruimte. De bediening van de zuiger en watertoevoer had nog wel wat vriendelijker voor de gebruiker gemaakt kunnen worden.
Functioneert de machine goed? Voor een kleine schrobmachine verwijdert hij behoorlijk de vervuiling. In ieder geval op een matig vervuilde vloer. Het is een borstel en geen microvezelpad dus verwacht ook geen wonderen!
Is de vloer droog na gebruik? Op zich wel. Een nadeel heeft ook deze machine weer. Als je de waterzuiger uitschakelt loopt het water uit de zuigleiding weer terug op de vloer. Moet ik alsnog nadrogen. Hier is echt wel een simpele oplossing voor en helaas heb ik dit probleem al vaker moeten melden bij reviews. Een kleine terugslagklep in een dunne zuigleiding bijvoorbeeld zou het geklieder na afloop al kunnen voorkomen.
Gematigd positief
Al met al ben ik gematigd positief over de Fimop. Nogmaals, in de professionele schoonmaak zijn moppen en schrobben twee totaal verschillende handelingen. Moppen doen we bij lichte vervuiling, schrobben bij middel tot zware vervuiling. Ik vind de Fimop geen vervanger voor handmatig moppen. Dat kan sneller en goedkoper met moderne microvezel vlakmopsystemen. Daarmee valt de besparingsfactor weg.
Als we een eventueel gewenst schrobeffect in ogenschouw nemen, dan wordt het een genuanceerder verhaal. Afhankelijk van de vervuiling komen we met de Fimop tot een beter resultaat dan met louter moppen. Maar besef wel dat het machientje hier vrij snel tegen z’n grenzen aanloopt door constructie en beperkte borsteldruk. Dat is geen schande, alle waar naar z’n prijs. Ligt uw verwachtingspatroon qua schrobvermogen hoger, dan lijkt het ons beter om uit te wijken naar het zwaardere broertje, de Genie XS die duidelijk meer in z’n mars heeft.
Valt daarmee de Fimap Fimop voor de professionele schoonmaak tussen wal en schip?
Ik blijf bij mijn stelling dat handmatig moppen met moderne systemen in het algemeen prima voldoet en financieel en ergonomisch volledig verantwoord is. Mits het schoonmaakbedrijf de adequate middelen ter beschikking stelt uiteraard. Bij uitzonderingssituaties kun je alternatieven als de Fimap Fimop overwegen. Welke dat kunnen zijn bepaalt u, als schoonmaakspecialist, uiteraard zelf. Maar we kunnen ons zo voorstellen dat er heel wat Horecaondernemers blij zullen zijn met de Fimop. Voor onze branche lijkt de zwaardere Fimap Genie XS het betere alternatief.
Reactie Fimap Holland
Als men voor het stoppen de knop van de watertoevoer uitdrukt en daarna nog enkele seconde doorschrobt, eindigt men met een kurkdroge vloer.
www.fimap.nl