De prijsverhoging van schoonmaakbedrijven per 1 januari 2020 zullen naar alle verwachting fors uitvallen. De cao-afspraken in samenhang met de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zijn hiervan de voornaamste oorzaken. Jaarlijks inventariseert Clean Totaal welke prijsstijging te verwachten valt in het nieuwe jaar.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
cao 2020
De lonen in de schoonmaak stijgen per 1 januari 2020 met 1% en per 1 juli 2020 met 2%. Bovendien maken de schoonmakers in 2020 aanspraak op één extra vrije dag en stijgt de eindejaarsuitkering met 0,35%.Met het forse loonkostencomponent in de schoonmaak kent dit uiteraard zijn invloed op de kostenstijging, maar daarnaast zal er ook sprake zijn van hogere inkoopkosten materialen & middelen die ingerekend dienen te worden.
Wet Arbeidsmarkt in Balans
De WAB bevat maatregelen om de verschillen tussen vast werk en flex werk te verkleinen. Dit zal van grote invloed zijn op de prijzen komend jaar. Eén van de ondervraagden liet weten: “De WAB hakt er stevig in!”
Door de invoering van de wet maken schoonmakers vanaf 2020 direct aanspraak op een transitievergoeding van een een derde bruto maandsalaris per gewerkt jaar indien het dienstverband door de werkgever beëindigd wordt. Voorts is er sprake van een beperking van de oproepovereenkomsten. Voorheen was het mogelijk oproep overeenkomsten aan te gaan en die oneindig voort te zetten. In de nieuwe situatie is er de verplichting elke oproepkracht na twaalf maanden een arbeidsovereenkomst aan te bieden.
Bovendien dienen oproepkrachten minimaal vier dagen van te voren opgeroepen te worden. Blijkt dit na de oproep niet nodig te zijn dan moeten de uren waarvoor de schoonmaker opgeroepen werd wel doorbetaald worden.
De regeling rond ontslaggronden is versoepeld aangezien het nu mogelijk is op basis van verschillende oorzaken tot ontslag over te gaan, de zogeheten cumulatiegrond.
De ww-premie voor medewerkers met een vast contract (lees: schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) wordt lager, maar voor medewerkers met een dienstverband voor bepaalde tijd wordt deze premie hoger. Dit kan zelfs 5% verschillen.
Tenslotte is de ketenregeling aangepast met dien verstande dat er een vast contract geldt bij een vierde opvolgend contract en/of als elkaar opeenvolgende contracten gezamenlijk een periode van drie jaar overschrijden ( was twee jaar).
Voor meer informatie omtrent de Wet WAB verwijzen wij u door naar het artikel van vakpartner The Legal Company.
Prijsverhoging schoonmaak
De gevolgen van met name het effect van de WAB zullen ongetwijfeld per bedrijf verschillen. Dit is terug te vinden in de verschillen van de voorgenomen prijsstijgingen. Deze percentages lopen in ons onderzoek uiteen van 3,35% tot en met 8%. Het gemiddelde percentage ligt rond de 5,30%