Afgelopen vrijdag, 16 maart 2018, organiseerde SIEV voor de derde maal haar Algemene Ledenvergadering (ALV). Onder toeziend oog van plusminus veertig leden informeerde het bestuur over de vorderingen van de brancheorganisatie die zich richt op het Nederlandse schoonmaak-mkb. De algehele boodschap? SIEV wil blijven doorgroeien, daarbij is verdere professionalisering, die al is ingezet en waarbij reeds grote stappen zijn gemaakt, onontbeerlijk.
Financieel geen vetpot
Uit de financiële stand van zaken kan kort maar krachtig geconcludeerd worden dat SIEV niet beschikt over een vetpot en dat ieder dubbeltje wordt omgedraaid voordat deze wordt uitgegeven. De nieuwe contributiebepaling en het toenemend aantal leden zorgt wel voor enigszins vet op de botten, maar het moge duidelijk zijn dat deze brancheorganisatie veel minder financiële mogelijkheden heeft dan OSB, ook al nadert het ledenaantal elkaar met plusminus 200 SIEV-leden en 260 OSB-leden. De nieuwe contributiebepaling is weloverwogen ingezet. Het is een bekend feit dat de marges in schoonmaak beperkt zijn. Om mkb-bedrijven toch een platform te bieden, heeft SIEV haar contributiebeleid daarop ingericht.
Toetreding strenger
Ondanks de uitgesproken wens om te groeien in ledenaantal worden de regels tot toetreden flink aangescherpt. Mirjam Odekerken van het bestuursbureau legt uit: “Alle SIEV-leden moeten goed werkgeverschap vertonen en opereren conform de cao schoonmaak. Potentiële toetreders worden gescreend en krijgen het predicaat negatief, neutraal of positief. Het bestuur beslist uiteindelijk over de toetreding.”
Het predicaat wordt toegekend aan de hand van o.a. geanonimiseerde salarisstroken, drie stuks per vijftig personeelsleden. Kloppen de gegevens en worden alle verplichte premies betaald? Dan worden de salarisstroken middels de papiershredder vernietigd en wordt alleen het predicaat doorgespeeld aan het bestuur. “Bedrijfsgegevens worden dus niet gedeeld met het bestuur”, aldus Odekerken.
Onderhandelingspartner?
SIEV was bij de vorige cao-onderhandelingen geen onderhandelingspartner en had ook geen invloed op het mandaat. Middels een cao witboek probeerde de ‘kleine’ brancheorganisatie haar gewenste aanpassingen door te voeren. Inmiddels wordt er gewerkt aan een nieuw witboek voor de cao die moet gelden per 1 januari 2019. Voorzitter Maurice Rutgrink: “Alle leden wordt opgeroepen om hun wensen ten aanzien van een nieuwe cao te delen met het bestuursbureau. Daarvoor wordt een nieuw e-mailadres in het leven geroepen; cao@siev.info. Daar verzamelen we alle wensen waarin we voorsorteren op een nieuwe algehele cao met verschillende subsectoren.” Rutgrink doelt hiermee op bepaalde artikelen die in de cao staan, maar niet van toepassing zijn voor de kantoorschoonmaker, maar wel voor de glazenwasser.
SIEV wil in 2018 plaatsnemen aan de mandaattafel. Hier wordt het mandaat vastgesteld, en het mandaat is de inzet van de onderhandelingen. Bestuurslid Roy Odekerken vertelt: “De mandaattafel is nog belangrijker dan de onderhandelingstafel. Als je mag meebeslissen over hetgeen dat onderhandeld gaat worden, dan zit je als SIEV op de goede plek.”
Deelname aan de mandaattafel is nog onzeker. OSB moet namelijk formeel toestemming geven om SIEV toe te laten, zo valt op te maken uit de woorden van Odekerken. Rutgrink vult aan: “Inmiddels voert een extern bureau een onderzoek uit waarin de mogelijkheden en tegenstrijdigheden van OSB en SIEV worden bepaald om nader tot elkaar te komen.” Word vervolgt..
Voorloper in circulair ondernemen
Na de lunch was het woord voor Yvette Watson van PHI Factory. Watson gaf inzicht in de circulaire economie en wat de kansen zijn voor de schoonmaakbranche. Volgens haar is er een sociaal en economisch verdienmodel haalbaar en kan het schoonmaakbedrijf een belangrijke schakel zijn in de circulaire transitie. “Schoonmaakbedrijven zijn opdrachtgever en opdrachtnemer tegelijkertijd. Als traditionele producten worden vervangen door circulaire producten, dan werkt dit dus door aan twee kanten!”
Watson vervolgt: “De politiek en het bedrijfsleven hebben besloten om in 2050 volledig circulair te zijn. We moeten als het ware samen versnellen naar een circulaire economie.” Bestuurslid Cindy Broersen, tevens mede-eigenaar van Breedweer Bedrijfsdiensten, vult aan: “Omdat wij als schoonmaakbedrijven de eerste in de lijn van afval zijn, kunnen wij circulariteit stimuleren. Tegenwoordig zijn er circulaire vuilniszakken voor dezelfde prijs als reguliere vuilniszakken, er is circulair handdoek- en toiletpapier. Circulair ondernemen hoeft niet meer te kosten en je kan je er wel mee onderscheiden.”
Tot slot wordt de SIEV-leden gevraagd om hun mening. ‘Moet SIEV circulair beleid voeren?’ is de vraag. Een ruime meerderheid stemt voor op deze vraag en voorzitter Rutgrink besluit om kennis in huis te halen “om onze leden te informeren en de trend te zetten. Zo zijn we als SIEV leider en kunnen we samen het circulaire pad bewandelen.”
Blik vooruit
SIEV lijkt op dit vlak in ieder geval klaar voor de toekomst. Het ledenaantal groeit, de pijn uit het verleden lijkt echt in het verleden te liggen en de neuzen lijken dezelfde kant op te staan. Met weinig kritische vragen kan het bestuur terug kijken op een gemoedelijke ALV en wordt de blik vooruit gewend, naar de komende cao-onderhandelingen waar alleen OSB roet in het eten kan gooien, mocht een plek aan de mandaattafel geen optie zijn.
Alleen de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, die zou op korte termijn ondertekend worden, zo werd tijdens de vorige Algemene Ledenvergadering gesteld. Magisch was dit punt van de agenda verdwenen, dit kan toch geen breekpunt zijn? Navraag bij Roy Odekerken levert het volgende op: “SIEV heeft ondertekening van de Code onlosmakelijk verbonden met plaatsnemen in de Codekamer. Daarvoor moeten OSB, FNV en CNV toestemming geven. Je zou kunnen zeggen dat dit lang duurt. Maar dat we de Code niet ondertekend hebben, wil niet zeggen dat we de Code niet onderschrijven.”