Schoonmakers van de OMO scholen in Boxtel zijn volgens Breedweer Facilitaire Diensten bij het grofvuil gezet nadat de schoonmaakdienstverlening is overgenomen door ‘De Schoonmaak Coöperatie’. Negen schoonmaakmedewerkers verliezen hun baan nu SW-bedrijven de schoonmaak gaan uitvoeren.
Schoonmakers Boxtel niet beschermd door cao
Normaliter worden schoonmaakmedewerkers beschermd door artikel 38 uit de cao schoonmaak- en glazenwassersbranche. Dit artikel regelt, dat bij overgaan van de opdracht van het ene naar het andere schoonmaakbedrijf, dat de medewerkers werkzaam kunnen blijven voor de huidige opdrachtgever. Hoewel artikel 38 regelmatig tot vragen en juridische kwesties leidt, is wat erbij OMO scholen gebeurt van een andere orde.
Commercieel directeur van Breedweer Facilitaire Diensten Jack Stuifbergen: “We hadden een vierjarige overeenkomst met OMO-scholen en hebben ruim voor de afloopdatum van het contract gevraagd wat de intenties waren van OMO. We kregen daarop te horen dat het contract afloopt en dat ze niet opnieuw gaan aanbesteden omdat ze lid zijn van De Schoonmaak Coöperatie.”
De Schoonmaak Coöperatie
De Schoonmaak Coöperatie is een samenwerkingsverband tussen drie SW-bedrijven die opdrachten voor hen binnenhaalt. Zelf hebben ze geen mensen in dienst en doen geen schoonmaakwerkzaamheden. Dat werk wordt namelijk door één van de drie SW-bedrijven uitgevoerd. Officieel is De Schoonmaak Coöperatie een leerwerkbedrijf.
Al deze feiten maken dat de organisatie geen verplichting heeft om zich aan de schoonmaak cao te houden, zelfs als het feitelijk uitgevoerde werk schoonmaakwerk is. Zodoende geldt de overnameplicht voor de negen medewerkers niet.
Perverse gang van zaken
Breedweer Facilitaire Diensten laat weten zich absoluut niet te vinden in deze ‘perverse gang van zaken’. Stuifbergen: “Wij vragen de lokale als de landelijke politiek om op te staan. Laten we nu eindelijk de Participatiewet uitvoeren zoals deze bedoeld is. Graag zoeken wij samen naar een oplossing voor sociale werkplaatsbedrijven om hun verdienmodel in stand te houden én de doelgroep kans te geven op een reguliere baan. Iedereen heeft tenslotte het recht om te werken. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze toppers straks toch weer op de twee scholen aan de slag kunnen.”
Stuifbergen: “Wij zijn een social enterprise. Dat betekent dat wij impact voor de maatschappij het belangrijkste resultaat voor de onderneming vinden. Het gaat ons dan ook aan het hart dat er nu negen hardwerkende mensen op straat worden gezet doordat een SW-organisatie besluit er negen anderen te plaatsen. Het is goed dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee kunnen draaien in het reguliere werkproces, maar dat mag nooit ten koste gaan van reeds bestaande arbeidsplaatsen. Verdringing levert immers niets op.”
Schoonmakend Nederland: “Onvoldoende realisatie voor slachtoffers van ambities Schoonmaak Coöperatie”
De visie van Stuifbergen komt overeen met de visie van Schoonmakend Nederland. De brancheorganisatie laat weten de acties van Breedweer Facilitaire Diensten te steunen en heeft advies uitgebracht om deze casus te melden bij de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.
Overigens is De Schoonmaak Coöperatie geen onbekende van Schoonmakend Nederland, vertelt Manager Arbeidszaken Fedde Monsma: “We hebben De Schoonmaak Coöperatie in het verleden al eens aangesproken op hun werkwijze maar zij hebben e.e.a. juridisch goed geregeld. Ze werken hoofdzakelijk voor (semi) overheidsinstanties. De kwestie is dat zij denken goed te doen, maar zich onvoldoende realiseren dat werknemers aan de basis van de arbeidsmarkt het slachtoffer worden van hun ambities. Medewerkers met vaste dienstverbanden moeten plaats maken voor medewerkers van SW-bedrijven. Dat kan nooit de bedoeling zijn wat Schoonmakend Nederland betreft.”
Schoonmakers Boxtel de dupe
Wat Clean Totaal betreft lijkt het erop dat De Schoonmaak Coöperatie er alles aan doet om het huidige verdienmodel in stand te houden. Feitelijk is de de onderneming niets meer dan een doorgeefluik van opdrachten aan één van de drie participanten WSD, Weener XL en de Diamantgroep. De website staat vol met ronkende successtukken. Echter rijst bij ons de vraag: Is verdringing een succes te noemen? Volgens ons niet.
Vanwege vakantie is De Schoonmaak Coöperatie op dit moment niet in staat om een reactie te geven.