De brancheorganisaties OSB (schoonmaak), Veneca (bedrijfscatering) en de Nederlandse Veiligheidsbranche (beveiliging) overhandigen op dinsdag 27 juni een whitepaper aan de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin roepen de branches regering en parlement met klem op een Dienstenpact voor de facilitaire dienstensectoren af te sluiten.
Ondersteuning
De genoemde brancheverenigingen vragen specifiek om ondersteuning bij het behoud van werkgelegenheid “aan de basis van de arbeidsmarkt”, zoals zij dit formuleren. Bij de drie branches werken in totaal 165.000 mensen. Zij zijn goed voor een omzet van 6,3 miljard euro.
Knelpunten
De drie organisaties betitelen de facilitaire sectoren voor sommige mensen als een poort tot de arbeidsmarkt. De sectoren willen voldoende werkgelegenheid (blijven) bieden. Zeker aan een groeiende groep burgers, die niet of onvoldoende zelfstandig in staat zal zijn op veranderingen in te spelen. Door verschillende trends en ontwikkelingen dreigt de werkgelegenheid onder druk te komen staan. De drie branches willen deze mensen juist kansen bieden om zich verder te ontplooien. Zij vragen daarom aan ‘Den Haag’ om een aantal knelpunten weg te nemen, zoals oneerlijke concurrentie door de overheid, toenemende lastendruk en het voorbereiden van werknemers op de toekomstige arbeidsmarkt waar robotisering en sensoren impact op hebben.
Onderzoek
In de whitepaper wordt door de branches aan het kabinet gevraagd om samen met hen te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om aan een groep bijzondere burgers werkgelegenheid te kunnen blijven bieden. Burgers die onvoldoende in staat zijn om in te spelen op ontwikkelingen met betrekking tot onder andere robotisering en in hoeverre deze burgers in kunnen spelen op de vooruitgang op de arbeidsmarkt, daar waar de vraag naar hoger opgeleiden zal toenemen.
Oneerlijke concurrentie door overheid
Ook wordt de oneerlijke concurrentie door de overheid aan de kaak gesteld (RSO) alsmede gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid die de flexibiliteit bemoeilijkt. In dit kader wordt expliciet genoemd het ontplooien van activiteiten door de overheid waarmee zij concurreren met ondernemers en/of het inbesteden van werkzaamheden. De initiatiefnemers willen dat de overheid eerlijk zaken doet. Het een en ander veroorzaakt naar de mening van de samenwerkende facilitaire dienstverleners een toenemende lastendruk voor de werkgevers.
Participatiewet
De initiatiefnemers wijzen voorts op de gevolgen van de Participatiewet. Zij signaleren dat veel gemeenten hun contracten met de dienstverleners beëindigen en hiervoor in de plaats mensen uit de doelgroep Participatiewet inzetten. Gevolg: veel mensen verliezen hierdoor hun vaste baan en de dienstensector komt verder onder druk te staan.
Meerwaarde
De facilitaire dienstverleners benadrukken in de whitepaper hun meerwaarde aan de economie door het leveren van hun diensten. Zonder hun ondersteunende diensten zou Nederland een stuk onveiliger, viezer en onveiliger zijn, zo stellen zij.
Integrale aanpak
De whitepaper roept de overheid op om via een integrale aanpak de genoemde facilitaire diensten te ondersteunen. Dit om een bredere en verbeterde positie op de arbeidsmarkt te verwerven voor de mensen, al dan niet in een deeltijdbaan, die op de onderste treden van de arbeidsladder staan.
Krimpende markt
Het mag duidelijk zijn dat de facilitaire markt geen groeimarkt is. Zonder in twijfel te trekken dat de facilitaire dienstverleners het goed voor hebben met hun medewerkers zal het commerciële aspect als gevolg van een krimpende markt ook een rol gespeeld hebben bij het tot stand komen van de inhoud van deze whitepaper.