De desinfectiegels vlogen de winkels uit en op internet worden woekerprijzen gevraagd voor de resterende voorraad. Maar heeft desinfectie wel zin? Kunnen we niet ‘gewoon’ goed schoonmaken en de persoonlijke hygiëne in acht nemen? Handen wassen op de juiste manier is noodzakelijk. Een goed schoonmaakbeleid draagt bij aan het terugdringen van virusuitbraken. Clean Totaal ondervroeg NVZ voorzitter Hans Razenberg naar aanleiding van de huidige uitbraak van het coronavirus.
De NVZ heeft als doel om een schone, hygiënische en duurzame leefomgeving voor alle Nederlanders te creëren. Zij verkondigt al jarenlang de boodschap dat er niet bespaart moet worden op schoonmaak en hygiëne, want dan snijd je jezelf in de vinger. “Dat blijkt met deze uitbraak”, aldus Razenberg die stelt wat we ons niet té veel zorgen moeten maken over deze uitbraak. “Het is wezenlijk niet anders dan een uitbraak van bijvoorbeeld het norovirus. Ook dan moet je goed schoonmaken en goed de handen wassen. Omdat we dat niet kunnen, is handdesinfectie aan te bevelen. Maar dit moet overigens min of meer een standaard procedure zijn. Zo kunnen we ook de jaarlijkse griep beheersen.”
Desinfectie of schoonmaak bij coronavirus?
Op social media adverteren verschillende partijen met desinfectiemogelijkheden om het virus een halt toe te roepen. Totaal onnodig, zo blijkt uit de reactie van Razenberg: “Ontsmetten heeft totaal geen zin. Een virus overleeft slechts een korte tijd buiten het lichaam van een geïnfecteerd iemand.” Extra desinfectie is dan ook niet nodig, behalve bij contactpunten als wastafels en deurklinken. Ook is het verstandig om extra aandacht te schenken aan het toetsenbord.
“Maar, als je alleen op je eigen toetsenbord werkt, vallen de problemen mee. Waar we wel bang voor moeten zijn, zijn multiresistente bacteriën”, aldus Razenberg die deze mogelijkheid aangrijpt om een fabel uit de wereld te helpen. “In de media gonst het rond dat het gebruik van desinfectiemiddelen de opkomst van multiresistente bacteriën in de hand werkt. Dit is niet waar. We moeten voorkomen dat deze bacteriën geen voedingsbron hebben. Dus we moeten goed schoonmaken, want vuil is een voedingsbron.”
Virussen overleven niet in dergelijke voedingsbronnen. Zij hebben een drager als mens of dier nodig om te overleven. Vooralsnog zijn er, volgens het RIVM, geen aanwijzingen dat het virus op dieren wordt overgedragen.
Meer voorlichting belangrijk
Razenberg stelt dat het noodzakelijk is om te blijven informeren over (persoonlijke) hygiëne en schoonmaak. “De uitbraak van het coronavirus is slechts een speldenprik. Dit virus heeft een hoge besmettingsgraad, maar het aantal doden valt vooralsnog mee. Al ligt dit wel honderd keer hoger dan bij de ‘normale’ griep en is er geen vaccin beschikbaar.” De snelste winst is nu te halen door geen handen meer te geven, op te passen met niezen en hoesten en minder vaak het gezicht aanraken. “Want als een besmet iemand op tafel niest en jij dit vervolgens aanraak, is de kans aanwezig dat je geïnfecteerd wordt, doordat jij je neus of mond aanraakt.”
Thuis oppassen
Tot slot stelt Razenberg dat werkgevers beseffen dat ze een zorgplicht hebben en dat dit verder gaat dan de werkvloer. “Op de werkplek zorgen voor de juiste schoonheid en hygiëne is het minste wat je kunt doen. Maar thuis zijn bacteriën en schimmels ook gevaarlijk.” En daarmee wil Razenberg zeggen: bespaar niet op de schoonmaak.
Lees ook: Coronavirus: wat betekent dit voor u?