De rugstofzuiger wordt steeds vaker ingezet op plaatsen waar het niet handig is om met een conventionele stofzuiger te werken, denk aan vliegtuigen, bussen, bioscopen en trappenhuizen. Clean Totaal voelt samen met schoonmaakbedrijf Mirliton vier rugstofzuigers van bekende merken aan de tand. Locatie van de praktijktest: Theater De Meerpaal in Dronten.
In alle vroegte ontmoeten we elkaar voor het theater aan het prachtige Meerpaalplein. De schoonmakers lachen me tegemoet en lijken sceptisch bij het uitladen van de auto. “Goh, dat zijn nog aardige dingen, moeten we daarmee werken!” grapt Jongsma terwijl hij naar zijn rug grijpt.
“Goh, die rugstofzuigers, dat zijn nog aardige dingen, moeten we daarmee werken!”
Martha Keijer en Henk Jongsma zijn als schoonmakers al jaren verantwoordelijk voor het schoonmaakonderhoud van het hele object inclusief sanitair. Daartoe behoren uiteraard theaterzalen, bioscopen, algemene ruimtes en kantoren.
Na een korte uitleg laat Jongsma mij kennis maken met de bioscoop. Wat direct opvalt is de mate van vervuiling. Overal liggen resten van etenswaren en hele rijen liggen bezaaid met popcorn. Jongsma: “Regelmatig zien we zelfs dat er cola via de stoelen naar beneden loopt.” Keijer vult aan: “Ik vraag me heel vaak af wat mensen nou bezielt. En dan heb ik het niet alleen over de bioscoop. Je moest eens weten hoe het sanitair er uitziet na een voorstelling.”
De eerste indruk
Terug naar het onderwerp, de rugstofzuigers. De eerste indruk is niet al te positief, de stofzuigers worden als groot en lomp ervaren. Jongsma valt stijl achterover als hij de – door Clean Totaal geteste – werkduur hoort. “Het doorwerken met de stofzuiger wordt heel spannend. De Kärcher valt direct af! Wij hebben ongeveer 45 minuten nodig per zaal, met twee schoonmakers, om goed schoon te maken. Helemaal als de hele bioscoop wit ziet van de popcorn. Met een werktijd van nog geen 25 minuten, hoef ik deze niet eens te testen.”
Maar, omdat we er toch vroeg bij zijn, wordt de Kärcher BV 5/1 – met enige moeite – omgehangen. De test kan beginnen! Het oordeel wordt snel geveld. “Ik zie mezelf er niet mee werken.” Jongsma vervolgt: “Ik heb al rugklachten, deze machine is gewoon te zwaar om een tijd mee te werken. Bovendien is de zuigmond te klein.” De zuigkracht lijkt prima te zijn. Vervuiling wordt moeiteloos verwijderd, al duurde dat bij aanvang wel even. De machine stond per ongeluk in de eco-stand. Hierdoor wordt de werkduur verlengd, maar neemt de zuigkracht af.
Zuigmond en steel
Als tweede is de Numatic RSB 140 Kit AA30E aan de beurt. Volgens Jongsma beduidend lichter. “Zo! Dit is wel een verschilletje hoor. Deze zit ook echt een stuk prettiger.” Toekijkend beaamt Keijer dit: “De stofzuiger zit een stuk hoger op de rug en lijkt wat compacter. Zo stoot je minder snel tegen iets aan.”
Wederom is Jongsma niet te spreken over de zuigmond. “Wij werken hier met parketzuigmonden, die zou ik sowieso op iedere stofzuiger zetten. Ik ben ook teleurgesteld in de steel. Deze is volgens mij niet verstelbaar.” Ook het bedieningspaneel, zonder bevestigingsclip, bevalt niet. Eén knop is gemakkelijk, maar het paneel hangt maar wat los, dit lijkt zichtbaar te irriteren.
Keijer is inmiddels gestart met het omdoen van de Nilco RS17A 60. “Oeh, dat is toch zwaarder dan ik dacht, vooral onderin de rug!” Overigens duurde het starten van deze rugstofzuiger langer dan bij de andere stofzuigers. Een reconstructie, Keijer: “Tja, hoe gaat deze nu aan.” Jongsma: “Oh, hier zit een geel dingetje.” Dat gele dingetje is de rubberen afsluiting voor de aansluiting van de lader. Na ruim een minuut wordt de kleine zwarte knop gevonden, vlak naast dat gele dingetje. And off we go.
Het zwaartepunt van de Nilco ligt lager doordat de accu als het ware onder de machine wordt bevestigd. Keijer is gematigd positief over het werken met de rugstofzuiger: “Het werkt prima, ik kan er gemakkelijk mee overweg. De zuigmond bevalt prima, maar toch het gewicht. Het liefst werk ik hier niet zo lang mee.”
Als laatste wordt de Makita DVC260ZX getest. Keijer en Jongsma zijn te spreken over het concept. Als je de accu’s reeds in huis hebt, is de investering immers niet al te groot. Bij het starten van de stofzuiger is direct het geluidsverschil met de andere zuigers merkbaar. Rayonmanager van Mirliton Rita Visser: “Deze maakt wel veel meer geluid!” De Makita wordt bestempeld als de beste rugstofzuiger betreft draagcomfort: “Een mooi compacte machine die niet zoveel weegt.”
“Het is misschien wat meer gedoe met die snoeren, maar na twaalf jaar word je daar best handig in”
Toch zijn de schoonmakers wederom niet geheel positief. “De zuigmond en steel zijn goedkoop afgewerkt. Dit kan je toch geen zuigmond noemen?” Keijer denkt dat het nog geen drie weken duurt voordat de zuigmond of de steel het begeeft.
Wellicht had Makita zich hier wat verder in moeten verdiepen. Stofzuigen is immers toch anders dan stof afzuigen. Tot slot het antwoord op de vraag of de LED-lamp in het bedieningspaneel nuttig is: “Wat denk je, we werken toch niet in het donker?” Aldus Jongsma. Keijer ziet de mogelijkheden wel in donkere hoekjes, maar of zij het lampje dan daadwerkelijk zou gebruiken, dat blijft in het midden.
Conclusie
We kunnen stellen dat de schoonmakers van Mirliton niet zeer te spreken zijn over de rugstofzuigers. Ze worden als lomp en zwaar ervaren. Jongsma denkt ook dat de zuigkracht minder is in vergelijking met een stofzuiger met snoer. Toch zien ze kansen.
“Het zou wel kunnen werken in de trappenhuizen van De Meerpaal. Normaal werken we met een verlengsnoer van 15 meter omdat de stopcontacten onhandig zijn geplaatst. Bovendien wordt je niet blij van het tillen van de stofzuiger de trap op”, aldus Jongsma.
“En als we er dan één moeten gebruiken, dan toch maar de Makita of de Numatic, maar dan wel met een andere steel en zuigmond. Voor de bioscopen zweer ik voorlopig bij de huidige Taski stofzuiger. Het is misschien wat meer gedoe met die snoeren, maar na twaalf jaar wordt je daar best handig in.”
Werkduur
Clean Totaal heeft de rugstofzuigers los van elkaar getest. Hieruit blijkt dat de werktijden zichtbaar verschillen. Hieronder een opsomming:
- Kärcher: 23 minuten
- Numatic: 45 minuten
- Nilco: 53 minuten
- Makita: 56 minuten