De RAS maakte recent de hoogte van de opleidingsvergoedingen bekend voor het jaar 2015. Opvallend is dat deze vergoedingen over de hele linie dalen of zelfs volledig verdwijnen. Is de bodem van de opleidingsfondsenpot in zicht of zijn er andere aanwijsbare redenen waarom er op het zo belangrijke punt van opleiden bezuinigd wordt? Immers, een gedegen vakgeschoolde opleiding voor de schoonmakers is één van de speerpunten van de sociale partners. Bovendien kent het niet opleiden consequenties bij de overname van personeel bij contractwisseling. Reden om RAS directeur Marianne Neuteboom om opheldering te vragen.
Door Henk Cornelisse, redacteur Clean Totaal
De RAS vergoeding is van toepassing op opleidingen die inhoudelijk voldoen aan de door RAS vastgestelde eind- en toetstermen en waarvan de medewerker geslaagd is voor het RAS-examen, afgenomen door het RAS-examenbureau of onder verantwoordelijkheid van de RAS. De bijdrage in de opleidingskosten is bedoeld als tegemoetkoming in de opleidings- en verletkosten en betreft een vast bedrag per medewerker.
Als we de vergoedingen voor de basisvakopleidingen en leidinggeven 2014 naast 2015 zetten komen we tot de volgende conclusies:
Een gelijke trend is waarneembaar bij de specialistische opleidingen.
Succes heeft haar prijs
In 2013 overtrof de RAS haar ambitieniveau van 7.000 geslaagden voor de basis(vak)opleiding ruimschoots. Het werden er namelijk 9.788. De teller van het totaal aantal geslaagden (sinds begin telling in 2009) is juni dit jaar de 25.000 gepasseerd. Om die reden werd het ambitieniveau voor 2014 al bijgesteld naar 12.000 geslaagden voor de basis(vak)opleiding schoonmaak, al dan niet inclusief aanvullende module. Met deze bijstelling qua aantal is ook rekening gehouden bij het opstellen van het opleidingsbudget.
De totale RAS uitgaven voor opleidingen zijn verdubbeld van 5,5 miljoen euro in 2012 naar ruim 11 miljoen euro in 2013. Inclusief ook extra budget voor de taaltrajecten om succesvol inhoud te geven aan de cao afspraak aangaande 1.000 taalopleidingen. De totale uitgaven behelzen de bijdragen opleidingskosten basis(vak)opleidingen, bijdragen opleidingskosten overige opleidingen (specialistische en leidinggevenden), kosten examenbureau en kwalificatiestructuur (MBO).
Bodem van de geldpot bereikt?
Het zijn forse bedragen die gemoeid gaan met deze opleidingen. Hoe lang kan dit op deze wijze gefinancierd blijven en is het korten of verdwijnen van bijdrages in 2015 een teken dat de bodem van de geldpot in zicht raakt?
Neuteboom erkent dat er sprake is van een daling en/of verdwijnen van bijdrages in de opleidingskosten: “Ja, het is juist. We hebben er bewust voor gekozen om de bijdrages over de hele linie bij te stellen. Geen discussies oproepen waarom de ene opleiding wel en de andere opleiding niet. Het is te kort door de bocht om te stellen dat de bodem van de put in zicht is. Het budget voor opleidingen is weliswaar nog steeds toereikend, maar we dienen te bewaken dat dit ook op langere termijn het geval blijft. Hierbij moeten we steeds goed nadenken over het bereikte succes qua aantal opleidingen, en ervoor zorgen dat ons succes geen valkuil wordt. Dat het ook op termijn betaalbaar blijft. Het zijn soms hersenbrekers om de juiste balans te vinden.”
We geloven Neuteboom graag maar waarom dan gelijk alle vergoedingen voor de opleidingen leidinggevenden schrappen?
Nieuwe basisopleiding leidinggeven
Er is een compleet nieuwe basisopleiding leidinggeven in ontwikkeling. De eind- en toetstermen voor deze opleiding zullen begin 2015 geïntroduceerd worden zodat de opleiding daadwerkelijk in het voorjaar 2015 (maart) van start kan gaan.
Neuteboom: ”Dit is er de reden van dat we de vergoedingen voor de huidige opleidingen leidinggeven op 0 gezet hebben. De nieuwe eind- en toetstermen sluiten straks prima aan bij de waarde die de sociale partners aan een dergelijke opleiding hechten en de opleiding wordt toekomst bestendig. Het sluit beter aan bij het Sectorplan, waardoor er sprake is van co-financiering. Zodra het een en ander inhoudelijk vorm gegeven is zullen we dit communiceren. Dan is immers ook meer bekend over welk bedrag als vergoeding toegekend kan worden. Maar ook over andere randvoorwaarden, zoals of en hoe we gaan examineren.”
Hierbij roept Neuteboom nog in herinnering dat bij de opleiding Food eerder dit jaar hetzelfde gespeeld heeft. De bijdrage opleiding Food oude stijl werd begin 2014 op 0 gezet, omdat tijdens het jaar de nieuwe eind en toetstermen van de basis(vak)opleiding Food bekend zouden zijn, waarna de nieuwe opleiding startte medio 2014.
Offerte traject
Uiteraard is de redactie, leergierig én nieuwsgierig als we zijn, benieuwd wie deze nieuwe opleiding vorm gaat geven. Of wordt dit automatisch bij SVS onder gebracht?
Neuteboom: “We gaan een offerte procedure uitschrijven waaraan meerdere opleidings- instituten deel kunnen nemen. Vervolgens wordt dan de keuze gemaakt welke instituten de basis opleiding voor direct leidinggevenden kunnen uitvoeren.”
We wachten het af. Wordt vervolgd.