Onlangs meldde de RAS dat dit jaar (t/m kwartaal 3-2013) 5.677 diploma’s voor de basisvakopleiding schoonmaak zijn uitgedeeld. Het totaal aantal geslaagden (geteld vanaf 2009) bedraagt nu 16.822. In 2012 werden 5.241 basisvakdiploma's uitgereikt, in 2011 3.421, in 2010 1.889 en in 2009 603. Opleiden zit in de lift! Maar is het moeten of mogen?
Door de redactie
In de Schoonmaak CAO 2012-2013 zijn de afspraken omtrent scholing aangescherpt. Nieuw is dat bij contractswisselingen vanaf 1 juli 2013 het schoonmaakbedrijf dat de opdracht verwerft niet verplicht is medewerkers over te nemen die niet in het bezit zijn van een branche erkend vakdiploma. Dit heeft een run veroorzaakt op de basisvakopleiding.
In artikel 36 van de CAO staat de afspraak rondom de basisvakopleiding. Een werkgever mag zelf bepalen op wat voor manier hij de werknemer een opleiding aanbiedt. Hij kan de opleiding zelf verzorgen of een opleidingsinstituut vragen om de opleiding te verzorgen.
Belangrijk: als de werknemer geslaagd is voor het RAS-examen, ontvangt de werkgever van de RAS subsidie van € 500 per werknemer!
RAS sprak begin dit jaar de verwachting uit dat in 2013 het 15.000ste diploma basis(vak)opleiding zou worden uitgereikt. Die mijlpaal is inmiddels bereikt. Stiekem ligt de lat op 20.000!
Specialistische opleidingen
Het totaal aantal geslaagden voor een specialistische opleiding blijft over de eerste drie kwartalen van dit jaar steken op 266 waar dit aantal over geheel 2012 nog 462 bedroeg. In totaal heeft RAS in de periode 2009 t/m kwartaal 3-2013 2007 diploma’s voor een specialistische opleiding uitgereikt. Tegenvallende cijfers.
Het aantal geslaagden voor een specialistische opleiding over de eerste drie kwartalen van 2013 kende de volgende onderverdeling:
- Gevelonderhoud: 15
- Glazenwassers: 68
- Reiniging na calamiteiten: 33
- Reiniging in de voedselverwerkende industrie: 9
- Basisopleiding vloeronderhoud: 130
- Vloeronderhoud specialist: 11
Totaallijst aantal diploma’s basisvakopleiding 2009 – t/m kwartaal 3-2013
Totaallijst aantal diploma’s specialistische opleidingen 2009 t/m kwartaal 3-2013
De redactie vroeg SVS en Carling, de twee belangrijkste brancheopleiders, om commentaar op de jongste RAS cijfers.
SVS
Volgens SVS directeur Charles Scholte heeft het weinig zin op de vrijgegeven cijfers te reageren. ”In opleidingenland ligt in een groot deel van deze periode de markt stil. Vandaar de marginale groei. De resultaten van het 4e kwartaal zijn veel spannender.“
SVS verwacht dit jaar tussen de 8.500 en 9.000 cursisten opgeleid te hebben. Begin volgend jaar kan Scholte daar meer over zeggen.
Carling Opleidingen
Carling directeur Gerard Spoor vindt de toename in aantal gediplomeerden alleen maar toe te juichen: “Een stijging van globaal 25% ten opzichte van 2012, als we tot en met kwartaal 3 extrapoleren. Een mooie groei. Wij zien overigens een duidelijk grotere interesse in maatwerk trainingen en competentietrainingen. Die zijn uiteraard niet vernoemd in het overzicht omdat deze niet door de RAS geëxamineerd worden.“
Volgens Spoor zijn er gelukkig steeds meer bedrijven die opleiden niet beschouwen als een “moeten” dat vanuit de CAO is opgelegd: “We zien steeds meer organisaties die veel verder gaan dan de eisen die in de CAO zijn vastgelegd. Bedrijven zijn vanuit zichzelf gemotiveerd om te gaan opleiden omdat ze zien dat het goed is voor medewerkers en organisatie. Dat is natuurlijk de mooiste en beste drijfveer.”
Naast de bedrijven die het opleidingsdossier heel voortvarend opgepakt hebben zijn er volgens Spoor helaas ook nog bedrijven die ver achterblijven bij de verwachting c.q. verplichting. “Dat is jammer en daar ligt een mooie taak voor de stakeholders om hen te overtuigen van het nut en noodzaak van opleiden.”
Dat het aantal diploma’s voor specialistische opleiden achterblijft vindt Spoor wel verklaarbaar. “Onder die doelgroep is het verloop aanzienlijk minder, dus ook de nieuwe instroom. Door de verhoogde aandacht voor de basisvakopleiding bij de afdelingen P&O en de economische ontwikkelingen kan ik mij ook voorstellen dat de prioriteit en aandacht even wat verlegd zijn.”
Over de RAS zegt Spoor: “Dat de RAS trots is op deze ontwikkeling mag duidelijk zijn. Laten we niet vergeten dat zij daar zelf een heel groot aandeel in hebben door de vergoedingsregeling en gecentraliseerde examinering goed neer te zetten en uit te voeren.
Lees ook: RAS: Iedere werknemer een vakdiploma!