Het coronavirus verspreidt zich op verschillende manieren. Wereldwijd is bekend dat de meeste overdrachten van corona plaatsvinden door het inademen van druppels van een besmet persoon. In een vroeg stadium na het uitbreken van de pandemie werd ook wetenschappelijk aangetoond dat er besmetting kan plaatsvinden via oppervlakken als deurklinken en knoppen. In de praktijk blijkt daar weinig bewijs voor.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het coronavirus (SARS-CoV-2) maar liefst zes dagen kan overleven op een oppervlak. Overigens verschilt de levensduur van het virus per oppervlak. Zo overleeft het langer op PVC en roestvrij staal dan bijvoorbeeld karton. De onderzoeken die zijn uitgevoerd, zijn alle uitgevoerd in laboratoria. En daar wringt de schoen volgens andere wetenschappers. “Geen enkele van de studies weerspiegeld scenario’s die vergelijkbaar zijn met reële situaties”, aldus hoogleraar microbiologie Emanuel Goldman van de Amerikaanse Rutgers Universiteit.
Laboratorium niet vergelijkbaar met werkelijkheid
Op 3 juli 2020 deelde Goldman zijn bevindingen met medisch tijdschrift The Lancet. Daarin stelt hij dat in een studie het coronavirus 229E (verwant aan SARS-CoV-2) drie tot zes uur overleeft op een oppervlakte. “In een studie waarin de auteurs probeerden de werkelijke omstandigheden na te bootsen waarin een oppervlak door een patiënt zou kunnen worden besmet, werd geen levensvatbare SARS-CoV op oppervlakken gedetecteerd.”
De hoogleraar stelt dan ook dat de kans om besmet te raken door een besmet oppervlak zeer klein is, maar is wel een kans: “alleen in gevallen waarin een geïnfecteerde persoon hoest of niest op het oppervlak en iemand anders dat oppervlak kort na de hoest of niezen (binnen 1-2 uur) aanraakt.” Besmetting via contactoppervlakken is hiermee een (klein) risico.
Nieuw onderzoek
Recentelijk onderzoek toont vooralsnog geen nieuwe feiten over de kans op besmetting via oppervlakken. De grootste kans op besmet worden met corona is door nauw contact te hebben met een geïnfecteerde. Over aerosolen (minuscule druppeltjes) zijn wetenschappers verdeeld. Daarom roept het RIVM nog steeds op om zoveel als mogelijk thuis te werken. Hoe minder contact iemand heeft met andere personen, des te kleiner de kans op een besmetting.
Grondig reinigen
Daarentegen blijft het, zo blijkt uit de onderzoeken, raadzaam om grondig te schoonmaken en hiermee een veilige omgeving te creëren. Zelfs al heeft het WHO nog niet één officieel geval waarbij is vastgesteld dat er besmetting heeft plaatsgevonden via een contactoppervlak, er blijft een potentieel (klein) risico.
Gebouwbeheerders kunnen het risico op overdracht via oppervlakken tevens verkleinen door antivirale folies in te zetten en korte lijnen te houden met de schoonmaakorganisatie om zo een hygiënische en veilige omgeving te waarborgen. Ook zijn er certificatieprogramma’s als GBAC STAR waarin normen zijn vastgesteld die faciliteiten helpen bij de implementatie van werkwijzen, protocollen, procedures en systemen om risico’s in verband met micro-organismen en virussen te beheersen.
Wilt u meer van dit lezen? Abonneer u dan kosteloos op de Clean Totaal e-nieuwsbrief. Deze verschijnt tweemaal per week. Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuwe en de meest spraakmakende artikelen!