Clean Totaal testredacteur Gerard Spoor heeft de Oates Contractor Bamboo Cloth, een van bamboevezel gemaakte schoonmaakdoek, aan een praktijktest onderworpen. De Oates bamboedoek is met enig aplomb geïntroduceerd tijdens de vorige ISSA/INTERCLEAN Amsterdam. Volgens de fabrikant is de “bamboedoek eindeloos te gebruiken, bewezen antibacterieel en hoeft deze zelfs niet per se in de wasmachine.” Zo blijkt uit een eerder artikel uit Clean Totaal 5 – 2016. Dan rest natuurlijk de vraag: hoe goed reinigt de bamboedoek?
Door Gerard Spoor, redactielid Clean Totaal – Foto’s: industrie & Gerard Spoor
Bij de aanvraag voor een review van deze doek ben ik allereerst de aanwijzingen op de verpakking gaan lezen en heb ik gezocht op de website van Oates. Enige tijd geleden was ik al benaderd inzake deze nieuwste uitspoelbare microvezeldoek van bamboevezels. Microvezel uitspoelbaar is een contradictie en na enige heftige discussie werd wel duidelijk erkend dat de bamboedoek geen microvezeldoek is. Het is een doek die gemaakt is van bamboevezel, een recyclebaar natuurproduct.
Op de verpakking staat duidelijk te lezen dat de doek “gemakkelijk schoonmaakt, geen geuren loslaat en vet en vuil moeiteloos verwijdert. De doek is klamvochtig of nat te gebruiken.”Dat gaan we in de praktijk dan maar eens ervaren.
Zoals u gewend bent is onze review weinig wetenschappelijk, maar puur een praktijktest. Het zijn uiteindelijk de schoonmakers die ermee moeten gaan werken en de kwaliteit moeten achterlaten die men verwacht. Uiteraard is de doek een heel belangrijk onderdeel van de kwaliteit en zeker ook van de mate van inspanning.
Doek van klein formaat
Het eerste wat opvalt als je de doek uit de verpakking haalt is het kleine formaat. Aanzienlijk kleiner dan we gewend zijn. Eenmaal 2 keer gevouwen, zoals we uit kwaliteits- en efficiencyoverweging doen, blijft er maar een heel klein doekje over. De reden voor dit kleine formaat is mij niet bekend en niet gewenst.
Het tweede wat mij opviel was dat bij deze doek, na het bevochtigen en uitwringen, alle vezels volledig platgeslagen waren. Een glad, dichtgeslagen, aan elkaar geplakt oppervlak met platliggende vezels. Dat verbaasde mij direct, en dat niet in de positieve zin.
Het reinigingsvermogen
Dat een doek zonder moeite, én zonder chemie, vet en olie verwijdert klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zelfs voor een microvezeldoek is dat te mooi om waar te zijn. Maar we gaan het natuurlijk wel objectief testen. In dit geval op een gewone tafel die na een maaltijd wel vettig geworden was.
Zoals wel vaker, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.
Ik heb een tafel, die inderdaad vettig was, gereinigd zonder chemie met de bamboedoek en een bekende microvezeldoek. Beide doeken de helft van het oppervlak. Uiteraard met dezelfde druk en hetzelfde aantal bewegingen.
Zoals u kunt zien op bovenstaande foto is het resultaat van de bamboedoek zeker niet beter dan de reguliere microvezeldoek. Eerlijk gezegd is het resultaat minder goed. Beide doeken zijn zonder chemie en klamvochtig gebruikt.
Dit betreft geen wetenschappelijk bewijs omdat de bamboedoek niet onder die specifieke voorwaarden getest en gemeten is, maar een praktijktest waarbij visuele kwaliteit al een duidelijke graadmeter is. Dat het doekje volledig van bamboe gemaakt is, neem ik aan op basis van de beweringen van producent Oates. Ik heb wel bescheiden getest dat de doek niet smelt, maar verbrandt. Dat is duidelijk een indicatie dat de doek niet uit kunststof bestaat.
De prijs voor de bamboedoek is volgens een Australische website $4,70. Een reguliere microvezeldoek van goede kwaliteit kost ongeveer € 2,-.
Conclusie
- Of de doek geen geuren loslaat kan ik niet objectief vergelijken en beoordelen. Dit laat ik dan maar even op het conto van Oates.
- Of de doek uit te spoelen is betwijfel ik ten zeerste op basis van de test. Los vuil is uit te spoelen, maar vet niet.
- Of de doek beter schoonmaakt dan microvezel is in mijn visie zeker niet het geval.
- Of de doek prettiger is in gebruik, is mijns inziens niet het geval.
- Of de doek na 500 wasbeurten nog voldoet zoals dat bij betere merken microvezel gegarandeerd is, zal in de praktijk moeten blijken. Ik heb de bamboedoeken geen 500 keer gewassen.
Dat de doek zou bestaan uit geheel recyclebaar bamboe mag dan het grote voordeel zijn. Dat kan ik niet objectief beoordelen en laat dat aan de wetenschappers.
De Oates bamboedoek: Nieuw op de markt ja, vernieuwend in kwaliteit en werkzaamheid? Voor mij een nee.
Reacties
Volgens Peter Kwestro, voormalig Senior Sales Manager bij fabrikant Trust Commercial Products, vormen de bamboedoekjes een nieuwe generatie duurzame doekjes op zichzelf en zijn deze niet met andere te vergelijken: “Een veel gemaakte vergissing is de vergelijking met microvezel te maken, dit is echter appels met peren vergelijken. In de Benelux markt zijn nog nauwelijks aantallen verkocht”
Roel Soeterbroek, director bij Nanocoat Industrial, Nederlands distributeur van de bamboedoeken, geeft aan dat de reacties van eerste gebruikers positief zijn: “Dat klopt, de geluiden zijn positief. Op dit moment loopt er een test in een Nederlands ziekenhuis, daar worden ze gebruikt als vervanger van disposable papier. De manier van wrijven is wel iets anders.” Op een aantal scholen wordt de Oates bamboedoek gebruikt in plaats van het standaard vaatdoekje. “Dat scheelt in de kosten, met koud water wordt het doekje voldoende gereinigd om opnieuw te gebruiken. Bovendien stinken deze doeken niet, in tegenstelling tot het standaard vaatdoekje.”
Soeterbroek besluit: “Het is wel belangrijk om de doekjes niet te heet te wassen, dan kunnen ietwat krimpen. De doekjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. In het ziekenhuis is dit ongeveer gelijk aan het formaat van een A4-papiertje.”