In het vorige artikel in de reeks over human resources in de schoonmaak hebben we het uitgebreid gehad over de kansen en bedreigingen voor het werven en behouden van personeel de schoonmaakbranche. De conclusie was dat er nogal wat gebieden zijn in Nederland waar de bevolking krimpt en vergrijst en dat het werven van medewerkers daardoor nog moeilijker zal worden dan nu al het geval is. Daarom moet vol ingezet worden op goed werkgeverschap en binding van medewerkers aan het bedrijf. De vraag dringt zich op in hoeverre kleine en middelgrote schoonmaakbedrijven al hiermee bezig zijn.
Door Leon van de Berg
p de binding met onze lokale medewerkers. Denk dan aan festiviteiten zoals een gezamenlijk Kerstfeest, een zomerbarbecue, uitjes of de verkiezing van medewerker van het jaar. Bij een groot bedrijf moet je zulke dingen niet centraal organiseren omdat dat niet goed is voor de spontaniteit van de mensen in de regio die de grootste rol hebben in het binden van uitvoerend medewerkers.”
Het aantal jongeren neemt de komende jaren licht af. Volgens de meest actuele bevolkingsprognose zal het aantal jongeren in 2020 ruim 4,8 miljoen bedragen. Dit is ruim 2 procent minder dan in 2011. De daling is het sterkst in Limburg met 7%. Het aantal jongeren in Flevoland neemt juist toe met 5% in 2020. Het aandeel van niet-westerse allochtone jongeren neemt fors toe ten opzichte van autochtone en westerse -allochtonen. Een op de acht jongeren op de basisschool behoort tot de achterstandsgroep. Van de vijftienjarigen volgt iets meer dan de helft een vmbo-opleiding waarbij ook hier het aandeel van niet-westerse allochtonen hoog is. Overigens geldt dit in iets mindere mate ook voor havo-leerlingen. Deze groep telt wel de meeste voortijdige schoolverlaters en op het totaal aantal vallen mannen een kwart meer uit dan vrouwen. De nadruk ligt voorts op een fors aandeel van de vier grote steden op dit onderwerp. Autochtone jongeren hebben veel vaker een baan dan niet-westers allochtone jongeren, respectievelijk 84 procent en 60 procent van het aantal jongeren dat geen onderwijs meer volgt. Het aandeel werkzame jongeren verschilt ook per regio. Zo is in de vier grote steden het aandeel kleiner dan in de rest van Nederland. In totaal neemt het aantal werkzoekende jongeren wel snel af. In 2010 met 7% ten opzochten van 2009. In vergelijking met 2004 is het aantal werkzoekende jongeren ruim gehalveerd. Als we die lijn doortrekken zal dat uiteindelijk leiden tot krapte op de arbeidsmarkt voor laaggeschoold personeel.
Leon van den Berg (lvandenberg@www.cleantotaal.nl) is lid van het redactieteam van Clean Totaal.
Reageren? redactie@www.cleantotaal.nl
Reacties:
13-02-2012 – Vidomax Diesnten BV – Monique van Gulik