Interclean Amsterdam 2022 heeft voor het eerst sinds vier jaar haar deuren geopend. Publiek van over de hele wereld bezoekt hét summum van de schoonmaak, zoals de beurs met recht genoemd mag worden. Clean Totaal doet live verslag van deze beurs. Lees alles over de Interclean in dit tweede liveblog.
Het eerste liveblog bekijken? Dat kan hier »
Greenspeed met veel innovaties
Greenspeed staat op de bekende plek, direct naast de ingang in de Europahal. In de fris ingerichte stand zien we verschillende noviteiten, waaronder een doorontwikkeling van de ProBio reinigingsmiddelen range. SynBio, zoals het nieuwe product heet, bevat naast probiotica ook prebiotica. Volgens specialist Johan Tops zijn dat suikers die de micro-organismen een boost geven. “Wanneer men normaal ProBio gebruikt op een dagelijkse basis is het echte resultaat na een week of drie à vier te zien. Met de prebiotica worden de bacteriesporen direct actief, zodat je sneller resultaat hebt van de nawerkende kracht.”
Verder zien we de C-Shuttle werkwagen en de circulaire microvezeldoek Re-Belle. Wat ons het meeste opvalt zijn de ProBio tabs, microbiologische reinigingsmiddelen in tabletvorm. Deze lossen op in de sprayflacon in zo’n anderhalve minuut. Dit voorkomt overdosering en realiseert een grote besparing op CO2 dankzij de winst op transport. Immers wordt geen water meer vervoerd. Wat deze tabs uniek maakt is de toevoeging van micro-organismen die volgens de productspecialist na het oplossen in water drie maanden actief blijven.
All Care stelt dat RVS dispensers de norm zijn
Dispenserfabrikant All Care vinden we ook terug op dezelfde plaats als normaal, schuin tegenover het grote Tork dat er gisteren met de Innovation Award vandoor ging. Duurzaamheid staat centraal op de stand. We zien voornamelijk RVS dispensers, de Sustain Line.
Deze lijn is ontwikkeld om zo lang mogelijk mee te gaan en zijn geschikt voor een tweede leven. Sjan Bogert: “Alles is erop gericht om de levensduur te verlengen. RVS gaat al jarenlang mee, maar als het toilet een opfrisbeurt krijgt, kan dat ook met deze dispensers. Refurbishen en opnieuw spuiten in een kleur naar wens behoren tot de mogelijkheden. RVS heeft overigens altijd de voorkeur tegenover kunststof omdat de levensduur van groot belang is als je het hebt over duurzaamheid.”
Wat misschien wel het leukste is om te zien, is het ‘andersdenken’ van de heren. Zo krijgen afgedankte dispensers een tweede leven als bijvoorbeeld insectenhotel of een vogelhuisje. Een afvalbak wordt een chique bloembak en zelfs een uilenkast ontbreekt niet op de stand. Zo zie je maar. Met een dispenser kun je meer dan alleen de afgifte van een product bepalen.
De kikkers van Werner & Mertz zijn terug
Toen we vanochtend de ingang van RAI Amsterdam betraden werden we -zoals iedere twee jaar- hartelijk ontvangen door de rode en groene mascottes van Werner & Mertz. Op de stand zagen ze we echter weinig terugkomen, wel was er veel aandacht voor de nieuwe producten en een heuse academy.
Marketing Manager Alexander Vermeire blikte enthousiast terug op de eerste beursdag met veel bekende gezichten en aardig wat prospects, al viel het totaal aantal bezoekers wat tegen. Al vrij snel werden we naar de nieuwe productserie Readcy4U geleid. “Deze ready to use reinigingsmiddelen worden gelanceerd op de beurs en zijn direct leverbaar. Hiermee wordt over- en onderdosering volledig voorkomen wat winst voor het milieu oplevert.”
Wat interessant is, is dat Werner & Mertz ook digitaal gaat. Net als andere grote fabrikanten, zoals Tork, komt de producent uit Mainz met een academy waarin schoonmakers worden geraind op veilig gebruik van de middelen, de juiste dosering en ergonomie. Na afronding van iedere module (in totaal 26) behalen medewerkers een certificaat. Vermeire: “Inmiddels is de green care academy gelanceerd in Duitsland en Oostenrijk. Naar verwachting bieden we dit vanaf 2023 ook aan in Nederland.”
CleanJack samen met GRIP Facility op Interclean
Nadat softwarebedrijven CleanJack en GRIP Facility gezamenlijk moesten optrekken bij een grote opdrachtgever, besloten beide partners dat het dan misschien wel een goed idee zou zijn om samen te werken. Zie daar, inmiddels presenteren ze zich gezamenlijk op Interclean Amsterdam, schuin tegenover de Robot Arena in hal 5.
De softwareleveranciers vullen elkaar goed aan. Zo is CleanJack specialist op het gebied van planning en tijdsregistratie en is GRIP gespecialiseerd in digitaal contractbeheer en bieden zij een DKS app. “Gezamenlijk bieden we een compleet pakket aan van calculatie tot planning, tot taken, DKS en communicatie. Door het te digitaliseren, is het voor iedereen die de data nodig heeft, inzichtelijk en worden er betere resultaten geboekt.”
QWIKR Professional lanceert eerste Freshtex® mop
In hal 5 vinden we ook de nieuwe microvezelspecialisten van QWIKR Professional. Zij presenteerden zich voor het eerst aan de markt tijdens de Schoonmaak Vakdagen en pakken hier uit met een noviteit, de Freshtex® mop. “Een echte innovatie”, zo zeggen ze zelf.
Deze mop voor algemene toepassingen past op verschillende vloersystemen. “De voordelen spreken voor zich en tonen we graag aan alle geïnteresseerden. Zo laat de mop veel minder water achter op de vloer. Door de sneller drogende vloer, wordt het risico op valpartijen en risicovolle situaties een stuk kleiner. Door de coating en de finish is het tevens prettiger werken voor de schoonmaker. De weerstand van de mop op de vloer is zeer laag. Dat betekent dat het minder energie en moeite kost om te moppen”, legt accountmanager Victor van der Maas uit. Wij hebben het in de praktijk geprobeerd. Over de reinigingskwaliteit is nog weinig te zeggen, maar de weerstand van de mop is inderdaad zeer laag.
Deiss: Duurzame zakken op Interclean
In de wereld van de afvalzakken is het duurzaamheid dat de klok slaat, zo maken we op uit de eerste gesprekken bij DEISS. Product Manager Sven Ninaus vertelt dat de afvalzakkenproducent steedsmeer producten weet te ontwikkelen met vanuit gerecycled materiaal met als toppunt de Loop Plus. “Dit is os onze grote volgende stap in een groenere toekomst. Voor het eerst is het gelukt om een zak te ontwikkelen van veertig procent afval uit huishoudens (de bekende gele zak) en vijf procent restafval.”
Tevens is Ninaus trots op het feit dat er steeds meer afvalzakken zijn die volledig CO2 neutraal worden geproduceerd, zoals de Universal Plus lijn en de First Plus PCR afvalzakken. “Inmiddels zijn ook 88 procent van al onze afvalzakken gemaakt van gerecycled materiaal. Uiteindelijk moeten in 2030 alle producten geproduceerd zijn uit gerecycled materiaal of hernieuwbare bronnen.” Ambitieuze doelstellingen voor DEISS. Het cijfer staat nu op 41 procent.
Spectro gaat voor groen
De stand van Spectro staat op de gebruikelijke locatie en is clean en ruimtelijk ingericht, zoals we gewend zijn. Over de eerste dag is CEO Laurens Metternich goed te spreken: “Het was lekker druk, al viel me op dat een groot gedeelte van de bezoekers van ver kwamen, dus niet uit de Benelux.”
Op de stand van de reinigingsmiddelenproducent uit Oss gaat de focus vooral uit naar duurzaamheid. De Ecodos Dosage Bottle, genomineerd voor de Innovation Award, heeft een centrale plek vooraan de stand en staat symbool voor de duurzaamheidsfilosofie als spil in de organisatie. Met de eigen opgerichte Recycle Factory recyclet Spectro haar eigen flessen. “Al is het daarbij wel belangrijk dat de gehele keten meewerkt”, aldus Metternich. “Op grote locaties als Schiphol en op NS stations is dat goed te realiseren, maar bij kleinere objecten is het vaak lastig. Ook is duurzaamheid niet altijd top of mind, maar wat niet is kan nog komen!”
Tot slot springt het doseerapparaat Ecodos Easy 3.0 in het oog. Want er was toch al een Ecodos Easy? “Ja dat klopt, echter meet deze constant de waterflow die door het apparaat loopt. Dat betekent een nog preciezere dosering. Fluctuerende waterdruk heeft nu geen effect meer op de afgifte van het reinigingsmiddelen. Groener dan dit wordt het niet.”
Bij Makita blijft snoerloos de trend
Wie hal 1 helemaal uitloopt, tot na de sushibar, wordt vriendelijk welkom geheten op de stand van Makita. Vanuit Japan zijn wederom een hoop nieuwe draadloze producten ontwikkeld. De nieuwe robotstofzuiger én snoerloze rugstofzuiger springen in het oog. Accountmanager Ernst-Jan Karels is enthousiast. “Deze robotstofzuiger, de DRC300, is een doorontwikkeling van ons eerdere succesvolle product. De grootste vernieuwing is dat deze een geheugen heeft gekregen. Dat wil zeggen, wanneer je de robot op dezelfde plaats als een dag eerder plaatst, hij de ronde exact weer zo zal afleggen. Uiterst efficiënt!”
Marketing Manager Ad Huizenga toont ons maar al te graag de nieuwe rugstofzuiger. Deze maakt onderdeel uit van het nieuwe XGT batterijplatform. De XGT accu’s zijn 40volts accu’s en bieden daarmee ruim twee keer zoveel kracht als de traditionele 18volts accu. “Dat merk je duidelijk in de zuigkracht, zonder verdere concessies aan de rugstofzuiger. Deze is nog steeds uiterst licht met een gewicht van vier kilo.” Het lijkt erop dat Makita wederom, na hun succesvolle introductie in de schoonmaak, een product heeft ontwikkeld waar veel vraag naar is.
Op donderdag 12 maart komt wederom een nieuw liveblog online. Benieuwd naar dag 1? Lees dan liveblog 1!