Op 28 maart jongstleden vond in het ISS hoofdkantoor te Kopenhagen een bijeenkomst plaats tussen ISS en de wereldvakbond Uni Global Union. Deze halfjaarlijkse bijeenkomst wordt gehouden om lopende en nieuwe projecten te bespreken – zoals deze uit de Global Agreement voortvloeien -. Voorts worden nieuwe initiatieven en ontwikkelingen besproken alsmede lopende internationale issues tussen de bonden en ISS. Namens FNV Schoonmaak nam bestuurder Herrie Hoogenboom (zie foto) deel aan dit overleg. Zijn deelname bleef niet onopgemerkt.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Uni Global Union
Deze wereldvakbond vertegenwoordigt wereldwijd 130 vakbonden in 77 landen en heeft miljoenen leden. Aan het overleg in Kopenhagen nam, namens Uni Property Services, ook oud FNV cao- onderhandelaar Eddy Stam deel. ISS en UNI Global Union hebben voor circa 550.000 ISS medewerkers in 55 landen beleidsafspraken vastgelegd in de zogeheten Global Agreement.
Mooie woorden
Michelle Healy en Joseph Nazareth hielden namens ISS een gloedvol betoog over de wijze waarop ISS wereldwijd op verantwoorde wijze met haar bedrijfsvoering omgaat. Hoogstaande normen zouden er volgens deze ISS-woordvoerders in het beleid worden toegepast.
Flagrante schending
Herrie Hoogenboom liet tijdens deze bijeenkomst weten de goede bedoelingen van ISS weliswaar te waarderen, doch hierin de situatie in Nederland beslist niet te herkennen. Hij bracht onder meer de gang van zaken rondom Osius ter sprake. Hierbij benadrukte Hoogenboom dat het ISS tot eer gestrekt zou hebben als zij eerder haar verantwoordelijkheid had genomen. Voorts kwalificeerde hij de gang van zaken rondom de overname personeel bij BUZA als een flagrante schending van het eigen ISS corporate responsibility beleid. Ook de wijze waarop ISS Nederland medewerkers aan de kant zet om de organisatiewijziging GREAT te implementeren wordt door Hoogenboom gehekeld. Hij noemt het onvoorstelbaar dat ISS met een minimaal sociaal plan afscheid neemt van vele trouwe medewerkers. Tenslotte heeft Hoogenboom geen goed woord over aangaande de wijze waarop ISS om gaat met het overgenomen personeel bij de contractwisseling Schiphol: cao rechten zouden geschonden worden en “medewerkers worden beledigd en gediscrimineerd”, aldus Hoogenboom.
Klachten overstijgen branchegenoten
De klachten van ISS medewerkers – zoals die bij FNV Schoonmaak binnen komen – overstijgen die van andere schoonmaakbedrijven, zo stelt Hoogenboom. Daar waar ISS Nederland in het recente verleden aangaf een prominente rol voor zich zelf te zien met betrekking tot het verbeteren en vernieuwen van de schoonmaaksector heeft dit voornemen volgens de FNV bestuurder plaats gemaakt voor een grote stilte vanuit de dienstverlener.
Schrijnende knelpunten
Terug in Nederland laat Hoogenboom weten: “Ik heb inderdaad van de gelegenheid gebruik gemaakt om in Kopenhagen enkele schrijnende knelpunten aan te kaarten met betrekking tot Nederland. Deze punten heb ik vervolgens begin april in een verslag aan ISS Nederland gestuurd en wel in de vorm van een brandbrief waarin geduid wordt dat de prachtige Internationale beleidsuitgangspunten van ISS in schril contrast lijken te staan met wat onze leden ervaren in Nederland.”
Het verschil maken
De vakbondsbestuurder vervolgt: “ISS Nederland heeft op mijn verslag gereageerd. Ze zijn het niet eens met mijn voorstelling van zaken en willen daar graag een gesprek met FNV over voeren. Ik ben overigens nog in afwachting van de uitnodiging, maar sta open voor een constructieve dialoog. Zeker aangezien ISS Nederland meerdere keren heeft aangegeven het verschil te willen maken!”
Hand in hand kameraden
Om in voetbaltermen te blijven; het wordt uit het oogpunt van de vakbeweging voor ISS tijd voor geen woorden maar daden. Alleen dan kunnen de vakbeweging en het schoonmaakbedrijf het Hand in Hand kameraden aanheffen.
Samen naar de Coolsingel wordt wellicht een brug te ver, aangezien Hoogenboom geen Feijenoord fan is!