Volle bak aan de Laan Nieuwer-Amstel in hartje Amstelveen. Ruim vijftien geïnteresseerden waren welkom bij juridisch dienstverlener voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche The Legal Company. Onderwerpen van de kennissessie: de nieuwe cao schoonmaak 2019-2021 en de introductie van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020.
Onder het genot van koffie en croissants stak mr. Hella Vercammen van wal over de belangrijkste cao wijzigingen. Zo is onder andere artikel 9, omtrent uitzendwerk en de wettelijke ketenregeling aangepast, moeten schoonmaakbedrijven verplicht NOK’s (Niveau Onderscheidende Kenmerken) toekennen aan medewerkers (artikel 13, lid 1) en hebben werknemers een extra vrije dag op hun verjaardag of op 1 mei. Dit is vastgelegd in artikel 29.
Artikel 38 aangepast
Vercammen voorziet mogelijke problemen bij de aanpassingen van artikel 38. In de nieuwe cao is afgesproken dat de werknemer vanaf 1 juli 2019 recht heeft op objectgebonden (reis)kosten. De verliezende werkgever op het object moet de opdrachtgever direct informeren over de bestaande reiskostenregelingen op het object indien sprake is van een nieuwe aanbesteding. Ook moet de verliezende werkgever het winnende bedrijf over de bestaande reiskostenregelingen op het object informeren. “Bij de informatievoorziening over de objectgebonden bepalingen ontspringt de opdrachtgever wederom de dans”, aldus Vercammen. Om geschillen voor te zijn, raadt de juriste aanbestedende schoonmaakbedrijven dan ook aan om deze informatie reeds op te vragen in de uitvraag aan de opdrachtgever.
Nieuwe cao schoonmaak zorgt voor lastenverzwaring
Volgens mr. Hella Vercammen is de nieuwe cao schoonmaak op veel fronten wederom een vooruitgang ten opzichte van de vorige editie, maar wordt het de schoonmaakondernemer verplicht om nog meer te documenteren. De administratieve lasten nemen toe en dat maakt het volgens de arbeidsjuriste niet altijd makkelijker voor de kleine ondernemer.
In de Clean Totaal Podcast bespreken mr. Hella Vercammen en hoofdredacteur Ruben Lijzenga de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe cao schoonmaak. Beluister deze podcast hieronder!
WAB = Wet Correctie WWZ
Gekscherend noemt Vercammen de nieuwe WAB ook wel de Wet Correctie WWZ. De nieuwe wetgeving moet een oplossing vormen voor verschillende gesignaleerde problemen. Zo blijkt nu dat flexwerk goedkoop is en vast werk duur en kunnen flexkrachten niet makkelijk vaste werknemers worden. Met de WAB, die geldt per 1 januari 2020 moet dit verleden tijd zijn. Het ontslaan van werknemers wordt vanaf dat moment ook eenvoudiger en de regelgeving omtrent de transitievergoeding wordt aangepast.
Zo is de werkgever vanaf de eerste dag een transitievergoeding verschuldigd, dus eerder, en is de hoogte van de vergoeding altijd 1/3e maandsalaris per jaar pro rata. De verhoging na tien jaar dienstverband wordt geschrapt en de regeling voor oudere werknemers vervalt. Hiermee wordt het werkgevers goedkoper gemaakt om slapende dienstverbanden te beëindigen. Via het UWV is met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015 compensatie aan te vragen. “Maar”, zo stelt Vercammen: “Er wordt een stortvloed aan aanvragen verwacht. Er wordt gecompenseerd vanaf 1 april 2020. Het is dus noodzakelijk om voldoende liquide middelen te hebben.”
Tijdelijk werk op de schop
Voor tijdelijk werkenden gaat er het e.e.a. veranderen. Zo krijgen oproepkrachten in de wet een duidelijke definitie met een minimumtermijn voor oproepen en intrekken van oproep. Na de gestelde termijn is de werkgever verplicht om een aanbod te doen voor vaste arbeidsomvang. “Werkgevers lopen dus het risico daarmee met veel vaste krachten opgezadeld te worden. Maar de kans dat dit gebeurt lijkt vrij klein. Immers zijn er voldoende oproepkrachten die bewust voor dit soort arbeid kiezen en het aanbod dus zullen afwijzen.” Vercammen ziet dus weinig risico’s.
Overigens wordt het payrolling aan banden gelegd. Werknemers op de payroll worden duurder en daarmee dus minder aantrekkelijk. “Het business model stort in elkaar. In de huidige situatie maken veel payrollondernemingen oneigenlijk gebruik van de uitzend cao. Dit kan straks niet meer, want de branche cao gaat gelden.” Vercammen roept schoonmaakondernemers met payrollmedewerkers op om hier nu al scherp op te zijn. Zo worden verrassingen op 1 januari 2020 voorkomen.
Premiedifferentiatie meer voor flexibel werk
Tot slot wordt ook de premiedifferentiatie aangepast. In de WAB is de aard van het contract (vast of flexibel) leidend voor de hoogte van de WW-premie. Zoals u kunt vermoeden, betaalt de werkgever in geval van een vast contract minder WW-premie. Zo worden werkgevers gestimuleerd om vaste contracten aan te bieden aan werknemers. Om in aanmerking te komen voor de lage premie moet het gaan om een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij geen sprake is van een oproepovereenkomst.
Vercammen: “Werkgevers zijn verplicht om voor alle werknemers een schriftelijke arbeidsovereenkomst in bezit te hebben. In de schoonmaak is dit niet altijd het geval, dus wees hier scherp op. Neem de loonlijst onder de loep en controleer of van alle werknemers schriftelijke arbeidsovereenkomst beschikbaar zijn. Zo niet, regel dit dan alsnog. Dit kan bijvoorbeeld middels een brief waarin wordt aangegeven om de huidige arbeidsvoorwaarden te continueren. Als dit ondertekend is, is dit volgens ons ook rechtsgeldig.” Werk aan de winkel dus!