Aan alles komt een eind, zo ook aan de gegarandeerde zonnestralen tijdens het jaarlijkse VSR Zomerevent. Dreigende wolken en een fikse regenbui mochten de pret tijdens de VSR Zomerborrel, zoals het event vorig jaar nog heette, echter niet drukken. In de inspirerende evenementenlocatie KAS te Woerden waren Managing Director van Leesman Benelux Gideon van den Burg en meteoroloog Gerrit Hiemstra van de partij om de schoonmaakbranche te wijzen op klimaatverandering en het effect van de werkomgeving op de productiviteit en de effectiviteit van medewerkers. Interessant en uitdagend.
Foto’s door Marcel van den Broek | Marcel van den Broek Fotografie
De opening was voor VSR voorzitter a.i. Diane van Dijk (CSU). Zij stond stil bij de voorgenomen samenwerking met ISSA Europe en heette special guest ISSA Europe Chairman Michel de Bruin welkom. Hoe de samenwerking er concreet uit ziet, werd niet verteld en ook tijdens de borrel achteraf werd dat nog niet geheel duidelijk. Doel is in ieder geval om van elkaar te leren en gezamenlijk events te organiseren, want samen bereik je meer dan alleen.
Werkplekbeleving belangrijker dan ooit
Toen was het de beurt aan Gideon van den Burg die inging op de vraag hoe goed de werkomgeving medewerkers in hun werk ondersteunt. Dit is de centrale vraag van de Leesman Index, dé onderzoeksmethode die de effectiviteit van werkomgevingen meet. Dat gebeurt middels een digitale ondervraging die steunt op vier pijlers. De cruciale vragen zijn als volgt: ‘wat vindt u belangrijk voor een effectieve werkomgeving?’ en ‘hoe goed ondersteunt dat u in uw werk?’ Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat van alle ondervraagden, inmiddels meer dan 600.000 uit 93 verschillende landen (!), ruim driekwart algemene netheid en schoonmaak als belangrijk ervaart. Alleen koffie/thee etc. wordt als belangrijker geacht.
“Overigens zegt dit nog niets”, aldus Van den Burg die geen waarde hecht aan gemiddeldes en de vergelijking maakt wanneer mensen een hand in de vrieskist en één hand in kokend water steken. “Prettig is het allerminst, maar gemiddeld is dat natuurlijk prima. Nee, het wordt pas interessant wanneer dwarsdoorsnedes gemaakt worden op bijvoorbeeld niveau, gebouw, afdeling, geslacht enz.”
Workplace Experience Revolution
In de war on talent wordt de Workplace Experience steeds belangrijker, maar hoe zorg je daar nu voor? Van den Burg stelt in ieder geval dat open kantooromgevingen hier van grote waarde kunnen zijn, maar dan moet er wel voldoende variëteit zijn. Laat dit nu net voor iedereen anders zijn. Dus kantoorinrichters, maak het flexibel, zo klinkt het. Wellicht onverwacht: het bureau is hierbij niet weg te denken. Uit onderzoek van Leesman blijkt dat het bureau op zijn weg terug is. “The Revival of the Desk”, aldus Van den Burg die stelt dat zelfs bij de groten der aarde als Google en Apple, het bureau weer centraal staat.
Gideon van den Burg vergelijkt de Workplace Experience als een soort piramide van Maslow, die begint bij de basis die op orde moet zijn en vervolgens verschillende treden die zodanig als noodzakelijk of gewenst gezien kunnen worden. Maar wat is de grote verandering van het moment? “Voorheen waren factoren bezetting, kosten en benutting van belang. Tegenwoordig zijn die allemaal ondergeschikt aan de grote knop beleving.” Schoonmaakbedrijven, doet er uw voordeel mee!
Klimaatverandering als kans
Tweede en laatste spreker was meteoroloog Gerrit Hiemstra. De NOS-weerpresentator vertelde ronduit over klimaatverandering en de extreme mondiale temperatuurstijging sinds 1980. Transport is hierin de grootste boosdoener vanwege de hoeveelheid koolstof die hierbij door verbranding in de atmosfeer terechtkomt. Dit draagt in negatieve zin bij aan klimaatverandering en zo zullen we in Nederland meer regen krijgen, in plensbuien, en daarentegen drogere zomers. “Ik ben ervan overtuigd dat de extreme zomer, met een maximum temperatuur van ruim 40 graden Celsius onmogelijk was in Nederland, zonder deze uitstoot”, aldus de meteoroloog treffend.
Dus tijd voor verandering, oftewel transitie. Iets van alle tijden, denk maar aan de komst van de trekker in plaats van het paard en werktuig of de komst van het gas in plaats van de kolenverwarming in huis. Volgens Hiemstra is klimaatverandering een kans en worden er mooie initiatieven ontplooit. Zo is men in Groningen druk met de ontwikkeling van waterstof met de introductie van de Hesla waterstofauto en is over tien jaar elektrisch rijden de norm.
In een levendige discussie weerlegt de weerman bijna alle kritiek. Want er is scepsis, er wordt geframed en er is sprake van greenwashing. “Er zijn veel wetenschappers die worden betaald om de verkeerde kant van de medaille te tonen. Maar er is écht maar een zijde van de medaille die de juiste is.” En deze zijde is, als we Hiemstra geloven, niet glanzend.
Wat kunnen we doen?
Hiemstra: “We moeten de CO2-emissie beperken, energie besparen door middel van isolatie en bijvoorbeeld minder vlees eten. En dat begint écht bij uzelf. Bedrijven zijn er druk mee bezig. Althans, ze presenteren mooie verhalen, maar wanneer wij als consumenten de stap eerst zetten, dan volgen de bedrijven vanzelf. Ik geloof dat wanneer wij bewuster worden, dan volgt de hele samenleving vanzelf. Zo eet ik al een aantal jaar vleesvervangers, en ziet u, ik leef nog steeds. Doe het gewoon!”
Klimaatverandering als kans, een mooie gedachte van de meteoroloog die oproept om bij jezelf te beginnen en aandringt om te investeren in verbindingen. Want als er overal glasvezel ligt, kan iedereen gewoon thuis werken en dat scheelt weer transportbewegingen, de grote boosdoener.
Tot volgend jaar
Tot slot. Zoals altijd, maar dit jaar zonder zonnestralen, de afsluitende borrel. Op het gezellige dakterras in een kas werden de aanwezigen getrakteerd op een natje, een droogje en werd nagepraat over de inspirerende lezingen. VSR Zomerevent 2020, hopelijk mét stralende zon, Clean Totaal is er weer bij!