UPDATE
Naar aanleiding van dit artikel ben ik uitgenodigd voor de talkshow De Nieuwe Maan op NPO. Bekijk hier https://www.ntr.nl/De-Nieuwe-Maan/190/detail/De-Nieuwe-Maan/VPWON_1269552 de betreffende aflevering d.d. 7 april 2017. Enerzijds breek ik een lans als bedrijfsjurist voor het MKB op het vlak van kledingvoorschriften op de werkvloer. Anderzijds tracht ik de paniek te reduceren voor de moslim gemeenschap over het verbod op o.a. hoofddoekjes, baarden, omdat het ook gaat om tulbanden, rastaharen etc. Met respect voor de mensenrechten en gelijk behandeling mag en kan een bedrijf op grond van het recht op vrij ondernemerschap neutraliteit nastreven.
-=-=-=-=-
Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat werkgevers voortaan hun personeel mogen verbieden een hoofddoek of een ander religieus, politiek of filosofisch symbool of teken te dragen. Werknemers mogen opgelegd krijgen dat ze bedrijfskleding moeten dragen zonder die tekens. Vooral als ze in contact komen met, of gezien worden door klanten. Dit vormt géén directe discriminatie. Het zogenoemde hoofddoekverbod is dus geldig.
Door Hella Vercammen, The Legal Company B.V.
Een Belgische en een Franse vrouw waren naar het Hof gestapt, omdat hun werkgevers hen hadden gevraagd om geen hoofddoek meer te dragen. Ze weigerden dat en voor G4S was dat in 2006 reden om de Belgische vrouw te ontslaan.
Bedrijfsreglement moet de juiste regels bevatten
Een bijkomende eis is dan wel dat het bedrijf die regels schriftelijk in een bedrijfsreglement helder en niet discriminatoir moet hebben vastgelegd. Is dat reglement er niet en een werkgever wilt toch tegemoetkomen aan de wens van een klant die niet door iemand met een hoofddoek wil worden geholpen, dan wordt dat wel gezien als discriminatie.
Belangenafweging
Het Hof heeft hier twee belangrijke rechten tegen elkaar afgewogen. Het gaat enerzijds om het recht van gelijke behandeling (anti discriminatoir). Anderzijds om het recht van bedrijven om de neutraliteit en onafhankelijkheid van het bedrijf vorm te geven. Dit betreft de Europees erkende vrijheid van ondernemerschap.
Geen vrijbrief
Deze uitspraak is dus absoluut geen vrijbrief om altijd een hoofddoek op het werk te verbieden. Men zal moeten zorgen dat dergelijke regels geen indirecte discriminatie opleveren. De regeling moet heel neutraal worden geformuleerd en het mag in de praktijk niet discriminerend uitpakken voor een groep mensen met een bepaalde godsdienst. Het bedrijf of de instelling moet goed uitleggen in het reglement waarom het uitstralen van neutraliteit zó belangrijk is dat het dragen van die tekens daarvoor moet wijken.
Toepassing in de schoonmaakbranche?
Net als bij beveiligingsbedrijf G4S, is de schoonmaaksector een arbeidsintensieve sector waar de schoonmakers direct op de werkvloer van de opdrachtgever rondlopen of aanwezig zijn. En daarbij dus ook weer zichtbaar zijn voor de klanten van die opdrachtgever. Mijn inziens is deze uitspraak dan ook direct toepasbaar op de schoonmaakbranche. De opdrachtgevers zijn bedrijven of instellingen waarbij regelmatig deze neutraliteitseis reeds geldt of juist zal gaan gelden, mede door deze uitspraak. Het kan dus zijn dat opdrachtgevers in toenemende mate deze eisen aan schoonmaakbedrijven gaan stellen. U wilt natuurlijk als schoonmaakbedrijf geen kansen missen in de markt en geen klanten kwijt raken. Zaak dus om deze neutrale kledingvoorschriften en het daarbij behorende beleid per definitie op te nemen voor het geval uw opdrachtgevers dit van u gaan verlangen of dit in de aanbestedingsregels of opdrachtvoorwaarden opnemen.
Aanpassing van bedrijfsreglement achteraf nog mogelijk?
Stel u heeft nog geen neutrale kledingvoorschriften i.c.m. het verbod van zichtbare religieuze, politieke of filosofische symbolen of tekens ingevoerd in uw bedrijfsreglement. Dan is het wel mogelijk dat u alsnog uw bedrijfsreglement aanpast als uw beleid en de formuleringen aan de voorwaarden voldoen.The Legal Company kan daarbij helpen en garanderen dat de wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. Van tevoren wordt gecontroleerd of uw opdrachtgevers op hun beurs geen discriminatoire regels aan u opleggen.
Heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Bel The Legal Company B.V. op 020-3450152 of mail via info@thelegalcompany.nl