Milieuorganisatie Greenpeace heeft uitgehaald naar Essity, producent van o.a. Tork, Tempo en Edet. Uit eigen onderzoek van de milieuorganisatie zou blijken dat grote delen van het Grote Noordelijke Woud worden gekapt. Men spreekt van ‘verwoestende praktijken’.
De milieuorganisatie beschuldigt Essity van het stellen van te lakse eisen aan de herkomst van de grondstoffen. Dit zou leiden tot het versnipperen en verzwakken van belangrijke bossen: “Het is onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerproducten te maken”, aldus Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. “Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. Essity moet deze belangrijke bossen met rust laten.”
‘Essity doet te weinig’
De houtindustrie doet aan herplantingsprogramma’s, maar volgens Rijksen gebeurt dat niet op de juiste manier: “De snelgroeiende naaldbomen die worden gepland zijn uitheems en brengen het ecosysteem alleen maar verder uit balans. Essity moet de eisen aan zijn toeleveranciers verscherpen om te garanderen dat er geen oerbos is vernietigd voor hun producten.”
Reactie Essity
Het hoofdkantoor in Stockholm reageert op de kwestie: “Alle verse houtvezels -van gekapte bomen- zijn FSC of PEFC gecertificeerd, of voldoen aan de FSC standaard. Essity zet het FSC® certificatiesysteem op de eerste plaats en stimuleert alle leveranciers om te werken aan certificering. We zien dit als een belangrijk instrument om duurzame bosbouwpraktijken over de hele wereld te verspreiden.”
Er zijn discussies gaande in de FSC-organisatie om te bepalen hoe bossen als het Grote Noordelijke Woud, waar Greenpeace over spreekt, kunnen worden opgenomen in het certificeringsnetwerk. Essity laat weten dat zij dit werk volledig ondersteunen “en we kijken uit naar de presentatie van duidelijke richtlijnen van de FSC.”
Dialoog
Essity en Greenpeace zijn inmiddels de dialoog aangegaan over de ontwikkelingen van verantwoordelijke bosbouw en de integratie van bossen als het Grote Noordelijke Woud in het FSC.
Essity spreekt niet over het herplanten van uitheemse naaldbomen, maar wil verzekeren dat het gebruikte hout FSC of PEFC gecertificeerd is. Het rapport van Greenpeace wordt in ieder geval niet ontkracht, zo maken wij op uit de reactie van de fabrikant.