Uit regelmatig terugkerende vragen blijkt telkens weer, dat niet bij iedereen de juiste of voldoende kennis aanwezig is van de ‘wondere chemische wereld’ die soms komt kijken bij het behandelen van gevels. Vragen die nog wel eens neerkomen op de wens(en) of men niet sneller en goedkoper kan werken. Als we het hebben over chemie, waar hebben we het dan over? Bedenk dat chemie de basis is van goede EN slechte resultaten.
Door Henk Mulder, gevelspecialist Clean Totaal – Foto: FotoJoke
Reinigen
Bij reinigen hebben we te maken met vier factoren; chemie, mechanische kracht ( arbeid), temperatuur en tijd. De Duitse chemicus Herbert Sinner heeft in 1959 de zogeheten ‘Cirkel van Sinner’ gemaakt, bestaande uit de vier onontbeerlijke segmenten en bij velen in de reinigingswereld wel bekend. Toch zien we in de praktijk telkens weer, dat de ‘cirkel’ blijkbaar niet is blijven hangen. Anders gezegd, de belangrijkheid van de vier segmenten in relatie tot elkaar wordt nog wel eens verschillend geïnterpreteerd. Onze voorkeur gaat ernaar uit om de Sinner-Cirkel aan te vullen met de letters TACT.
Dat staat dan voor:
T = Temperatuur
A = Arbeid/mechanische kracht
C = Chemie
T = Tijd
Tact
Tact wordt nog wel eens gedefinieerd als “een gevoel voor hetgeen in een situatie passend is”. En die tact hebben we bij het behandelen van onze bouwwerken natuurlijk hard nodig. Er wordt wel eens gesteld, dat reinigen een kwesties is van vuil verplaatsen. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe met oormerken, maar in veel gevallen wordt er alleen gesproken over ‘vuil’ en niet over de samenstelling van dat vuil. Nu is het de bedoeling, dat het ‘vuil’ wordt losgeweekt en afspoelbaar wordt gemaakt. En daar hebben we in elk geval de segmenten tijd en temperatuur voor nodig. En het is tegenwoordig juist die tijd waar het aan ontbreekt.
Tijd is het belangrijkste segment waarop men meent te moeten bezuinigen. In een aantal gevallen kunnen we ook de temperatuur voor ons laten werken. Reinigingswerkzaamheden uitvoeren in februari kost beduidend meer tijd dan dezelfde uitvoering in mei of juni. Tien graden verschil kan de benodigde tijd halveren of verdubbelen.
Soorten vervuiling
De omgeving bepaalt voornamelijk de aard van de vervuiling. In de omgeving van stationsgebouwen hebben we nog wel eens te maken met remstof (ijzeroxide) van de rails en koperdeeltjes (koperoxide) door slijtage van de bovenleidingen. En dan komen, naast tijd en temperatuur ook de segmenten chemie en arbeid om de hoek kijken. Het mag duidelijk zijn, dat een professioneel gevelbehandelaar voor alle gevelmaterialen de ‘fijne kneepjes’ kent van alle segmenten die hebben te maken met TACT.
Chemie, de basis voor goede EN slechte resultaten
We komen nog regelmatig tegen, dat ‘goedbedoelende’ lieden voor amateur-alchemist gaan spelen en hun eigen ‘wondersapjes’ produceren. Zo’n ‘wondersapje’ dat we ooit zijn tegengekomen, bestond uit ammonia en zoutzuur. De ‘producent’ van het mengsel was ervan uitgegaan, dat twee ‘sterke’ middelen elkaar alleen maar konden versterken. Neutraliseren? Daar had hij nog nooit van gehoord. Zijn ‘uitvinding’ (salmiak) zou hij zo kunnen leveren aan een producent van drop, maar was echt niet geschikt om een gevel mee te reinigen.
Nadenken
Ook het segment A van arbeid/mechanische kracht wil nog wel eens leiden tot verwarringen. Gaat het om de werking van een hogedrukreiniger, dan is het de bedoeling dat de spuitmond (nozzle) een soort ‘plamuurmes’ van water produceert, waarmee, na de benodigde inwerktijd, de inmiddels losgeweekte vervuiling kan worden verwijderd. U kunt het vergelijken met een scheerbehandeling. In de meeste gevallen hebben we geen heet scheermes nodig, maar een scherp mes. En daarvoor zijn aangepaste nozzles verkrijgbaar. De extreem hoge druk die we nog wel eens tegenkomen, is in de meeste gevallen niet nodig.
Het verkeerd omgaan met deze apparatuur (vaak het gebruik van onnodig hoge druk in combinatie met verkeerde nozzles) heeft al onnodig veel schade aan gevelmaterialen veroorzaakt. Ook al kwam Herbert Sinner met zijn beroemde cirkel al in 1959 in de publiciteit, telkens blijkt weer, dat ook enige herbezinning in 2017, zeker in het belang van onze bouwwerken, geen kwaad kan.
Dit artikel is verschenen in de meest recente editie van vakblad Clean Totaal. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele schoonmaak en breid uw kennis uit met een abonnement. Wij versturen de laatste editie van het vakblad kosteloos. Meer weten? Klik HIER >>