Brancheorganisatie Schoonmakend Nederland (voorheen OSB) heeft met vakbonden CNV en FNV overeenstemming bereikt over ‘eerder stoppen met werken’. Door deze nieuwe afspraak kunnen oudere werknemers eerder stoppen met werken en gezond hun pensioenleeftijd halen, aldus het persbericht. De regeling is vooralsnog echter tijdelijk en de werknemer weet nog niet wat de hoogte van de uitkering wordt. Geen onbelangrijk detail!
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Eerder stoppen met werken is tijdelijke regeling
De regeling geldt vooralsnog vanaf 1 januari 2021 t/m 30 juni 2021. Voor de langere termijn moeten hierover eventuele nieuwe afspraken worden gemaakt in de nieuwe cao voor de schoonmaaksector.
Maar als gezond de pensioenleeftijd halen een belangrijk thema is voor de sociale partners dan kan het toch bijna niet anders dan dat deze regeling ook na 30 juni 2021 voortgezet wordt? Althans, zo denkt de Clean Totaal redactie erover.
Criteria
In de regeling is afgesproken dat medewerkers, die nog één jaar of minder te gaan hebben tot aan hun pensioen, gedurende de looptijd van de regeling, in de gelegenheid worden gesteld om geheel of gedeeltelijk te stoppen met werken. Medewerkers die aanspraak willen maken op deze regeling moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten zij onder meer minimaal tien jaar aaneengesloten werkzaam zijn in de schoonmaaksector en minimaal 20 uur per week werken. Vanaf een contractduur van 32 uur per week hebben zij de keuze om gedeeltelijk óf geheel te stoppen met werken. Bij een keuze voor gedeeltelijk stoppen, moet de werknemer minimaal 19 uur per week blijven werken.
RVU: hoogte uitkering nog onbekend
Naar verwachting wordt er door 700 medewerkers gebruik gemaakt van de regeling. Hiertoe is een bedrag van 4 miljoen beschikbaar. Het dienstverband stopt voor de aan de regeling deelnemende medewerkers en zij ontvangen dan ook geen loon meer maar een uitkering volgens de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Over de hoogte van deze uitkering en nog enkele details over de uitwerking (pensioenopbouw?) , moet tussen de sociale partners nog een ei gelegd worden. De inkt van deze principeovereenkomst is namelijk nog nauwelijks opgedroogd.
Geen werkgeverskosten
De regeling wordt gefinancierd uit bestaande en beschikbare sectormiddelen. Dit betekent dat er voor de werkgevers geen kosten zijn verbonden aan de uitvoering van de regeling, zo laat Schoonmakend Nederland ons weten. De vraag werpt zich ons inziens echter op in hoeverre dit voor de werkgevers het geval blijft als deze regeling structureel wordt opgenomen in de nieuwe cao die moet gelden vanaf 1 juli 2021.