“Duurzaamheid is meer dan een kostenpost”
Wat ruim vijf jaar geleden begon als recyclingbedrijf van reinigingsmachines, is inmiddels uitgegroeid tot totaal-recycler van apparatuur binnen de schoonmaakmarkt. En als we medeoprichter André Vonk spreken staat niets ECMR in de weg om uit te groeien tot dé schoonmaak recyclingspecialist binnen Europa: “Bottlenecks? Nee, die zijn er in mijn ogen niet.”
In 2012 wisten André Vonk en Johan van de Reest het zeker, Urk zou het middelpunt moeten worden van de Europese schoonmaakmarkt als eindpunt voor schoonmaakmachines. Vijf jaar later is ECMR, European Cleaning Machines Recycling, nog niet het middelpunt, maar zijn de diensten wel verder uitgebreid. Zo worden inmiddels ook werkkarren, dispensers, hogedrukreinigers, stofzuigers en ander materieel uit de reinigingsbranche gedemonteerd en opgehaald om te worden verwerkt tot o.a. kunststoffen granulaat en andere hernieuwde grondstoffen die voor veel producten weer de basis vormen.
Goed op weg
Volgens Vonk is ECMR goed op weg. “We kunnen terugkijken op een aantal goede eerste jaren waarin wij inmiddels ISO14001/2015 gecertificeerd zijn en officieel als WEEE recycler voor de schoonmaakindustrie functioneren. Waar voorheen werd getracht om kostendekkend te opereren door de verkoop van restmaterialen uit de machines, bleek dit onrealistisch ten aanzien van de wereldwijde vraag en aanbod zijde, waarbij met name de Chinese economie hierin een terugval liet zien. Wij verzorgen het hele proces, van transport tot demontage en volledige recycling en certificering van gerecyclede apparatuur.”
De partners zijn onmisbaar, aldus Vonk. “Zonder partners geen machines, geen bijdrage aan een betere wereld en geen bestaansrecht. Het was voor ons enorm belangrijk dat direct enkele aansprekende en marktbepalende internationale schoonmaakproducenten als partners enthousiast reageerden op het recyclingconcept. Doordat de schoonmaakindustrie het concept omarmde, krijgt het nu vanzelf de waarde en het gezicht die het verdiend. Zo zie je zelfs dat er nu in sommige tenders al wordt gevraagd naar de recycling van materialen uit de schoonmaakmarkt. In 2015 was dit haast ondenkbaar.”
Lees verder onder afbeelding
Omslagpunt
Toch is nog niet de hele markt om en dat steekt Vonk: “Je zou zeggen dat iedereen kiest voor een duurzame wereld. Toch is er verschil in wat men zegt en wat men doet. Zo wordt recycling nog te vaak gezien als kostenpost, terwijl de insteek duurzaamheid is. In mijn overtuiging is het zo dat wanneer we een betere wereld willen, dat iedereen zijn steentje, hoe groot of klein dan ook, daaraan moet bijdragen.”
Daarmee wil Vonk zeggen dat de eindgebruikers aan het einde van de lijn niet de mogelijkheid geboden zou moeten worden om te kiezen voor duurzaamheid met een meerprijs. “Sinds juni voeren wij een testperiode uit met een wereldwijde speler op het gebied van dispensers. Deze test loopt nog niet optimaal, laat ik daar eerlijk over zijn. Dat komt omdat bij het verwijderen van de oude dispensers de opdrachtgever de vraag krijgt, ‘Wilt u dat de dispensers duurzaam worden gerecycled? Zo ja, dan kost dat een x bedrag meer’. Hoeveel opdrachtgevers denkt u dat er ja zeggen? Precies, veel te weinig!” Aldus een hoorbaar strijdbare Vonk.
“Als iedere dispenser die vervangen wordt, bij ons wordt aangeboden, dan laten wij jaarlijks tienduizenden dispensers op een duurzame manier recyclen voor hergebruik van de grondstoffen, in plaats van de enkele tientallen die tot nu toe op Urk zijn binnengekomen. Zowel de producent én eindgebruiken dragen hiervoor de verantwoordelijkheid om transparant en zichtbaar recycling en hergebruikmogelijkheden na te streven.”
Dit artikel is verschenen in Clean Totaal 1 – 2018. Kosteloos twee artikelen lezen? Bekijk het online magazine HIER!
Geen afval is voorlopig nog ver weg
André Vonk beaamt dat er goed aan de weg wordt getimmerd, maar dat een afval-loze reinigingsmarkt voorlopig een utopie is: “De restmaterialen die worden verkocht, belanden niet in nieuwe machines. Volgens de fabrikanten is o.a. het hernieuwde kunststof granulaat nog van onvoldoende kwaliteit (niet consistent genoeg red.) om de basis te vormen voor nieuwe machines. Hiermee is de kringloop nog niet volledig sluitend.”
Uw redacteur concludeert dat er veel tijd en moeite wordt gestoken in een concept dat fantastisch is, maar op dit moment niet volledig door producenten, distributeurs en eindgebruikers wordt herkend. Vonk durft zelf niet aan te geven in welke producten het hernieuwde kunststof granulaat wordt toegepast. Het vindt nu zijn weg naar kunststof verwerkingsproducenten voor diverse producten maar idealiter dient het terug te keren naar de reinigingsproducenten. “Deze stap is het uiteindelijke doel waar we als ECMR naar streven. Dat de machines niet meer op een vuilnisberg in Afrika belanden en traceerbaar vernietigd worden voor hergebruik van materialen, is in ieder geval een hele stap vooruit.”
ECMR is een kleine speler op de gigantische recyclingmarkt. Het recyclingbedrijf is de enige partij die zich uitsluitend bezig houdt met recycling voor de gehele schoonmaakmarkt, dat maakt het uniek en dat heeft de nodige potentie in zich. Inmiddels is het bedrijf dan ook in grote delen van Europa actief.
Amerika?
“De Verenigde Staten veroveren met dit concept is voorlopig te ver gegrepen”, aldus Vonk terwijl de groeiplannen worden doorgenomen. “Met Trump aan het roer is klimaat en duurzaamheid vrijwel volledig van de agenda geveegd. Nee, voor de Amerikaanse markt moeten we nog even geduld hebben. In Canada liggen overigens wel mogelijkheden en worden er inmiddels oriënterende gesprekken gevoerd. Die twee landen zijn wat duurzaamheid en politieke wil betreft een wereld van verschil.”
Op de Europese markt gaat het ECMR aardig voor de wind. Moeiteloos worden de landen genoemd waar de end-of-lifetime machines en materialen vandaan worden gehaald. “Met duurzaam transport, uiteraard. De lijnen met de transportbedrijven zijn kort. Als er een wagen van Urk vol naar Zweden moet en leeg terug zou moeten, dan zorgen wij dat de wagen gevuld met opgebruikte reinigingsmachines en materialen terug komt naar Urk. Dat is een stuk duurzamer dan een vrachtwagen met lege trailer laten rijden. Echter ook hier kijken wij naar andere transportbewegingen die mogelijk en minder belastend zijn voor het milieu zoals per rail en scheepvaart.”
Bedrijven worden zich steeds meer bewust van duurzaamheid en worden door overheden steeds vaker gedwongen om bezig te zijn met afval en recycling. ECMR op Urk heeft als pionier voor de schoonmaakbranche hierdoor wel een doorbraak in de bewustwording naar hergebruik tot stand gebracht, al is het nu vooral veel lobbyen in samenwerking met o.a. de provincie Flevoland, die haar provincie als duurzaamste provincie op de Nederlandse kaart wil hebben. “De wereld wordt er daardoor iedere dag een stukje beter”, besluit Vonk.
Interclean
Kennis maken met European Cleaning Machines Recycling? ECMR zal te vinden zijn op de aankomende Interclean beurs in Amsterdam, waar zij met haar stand de specifieke afvalproblematiek van de reinigingsindustrie verder onder de aandacht zal brengen. ECMR heeft standnummer 07.433.
Dit artikel is verschenen in Clean Totaal 1 – 2018. Kosteloos twee artikelen lezen? Bekijk het online magazine HIER!