In maart is het jaarverslag van de RAS Geschillencommissie 2017 verschenen. Het zal u niet verbazen dat contractwisselingen in de schoonmaakbranche, net als voorgaande jaren, wederom het meest behandelde geschilpunt is. In maar liefst negen van de elf zaken was dit het onderwerp van discussie. Veelal gaat die discussie over het aantal uren dat iemand werkzaam is op het te wisselen object en voor hoeveel uren de werknemer dus een aanbieding hoort te ontvangen. Ook zijn er regelmatig discussies over het wel of niet 26 weken ziek zijn, nu een werknemer als hij langer ziek is dan 26 weken, geen aanbieding ontvangt van het nieuwe schoonmaakbedrijf.
In dit artikel beschrijf ik, mr. Wesley Sallé van The Legal Company B.V., daarom kort de belangrijkste RAS-zaken uit 2017 én wat de ‘leermomenten’ zijn die hieruit getrokken kunnen worden.
Contractwisselingen, wat brengt dat ook alweer met zich mee?
Op het moment dat een nieuw schoonmaakbedrijf een opdracht gegund krijgt, dient het nieuwe schoonmaakbedrijf het personeel dat al langere tijd werkzaam was op dat object een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Zodoende worden de werknemers in de gelegenheid gesteld om het werk te volgen en hoeven ze niet veelvuldig te wisselen van werkplek. Wel moet de werknemer dan voldoen aan een aantal voorwaarden (waaronder het 1,5 jaar werkzaam zijn op het object) en niet vallen onder één van de uitzonderingen. Bijvoorbeeld een werknemer die, op het moment dat het nieuwe schoonmaakbedrijf gaat beginnen, langer dan 26 weken ziek is. Die werknemer blijft in dienst bij zijn huidige werkgever en moet daar verder re-integreren.
Ongeldig aanbod door gebrek aan bewijs
Het aanbod van het nieuwe schoonmaakbedrijf aan een werknemer die daarvoor in aanmerking komt, moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten de cao-rechten van de werknemers gerespecteerd worden, mogen de werkdagen- en tijden niet wijzigen en kunnen de werknemers niet al direct worden overgeplaatst.
Voldoet het aanbod hier niet aan, dan is het aanbod ongeldig en heeft het nieuwe schoonmaakbedrijf niet voldaan aan haar verplichtingen. Zij kan om deze reden aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade. Bijvoorbeeld door het oude schoonmaakbedrijf dat de werknemer in dienst heeft moeten houden.
In de zaken, door de RAS betiteld als, 2017-01 en 2017-03 werd er een discussie gevoerd over het gedane aanbod aan de werknemers. Niet vastgesteld kon worden wat het aanbod van het nieuwe schoonmaakbedrijf nu exact inhield én of het aanbod dus geldig was. Dit nu het aanbod slechts gedaan was in een gesprek en niet schriftelijk is bevestigd. De geschillencommissie oordeelde in deze zaken dat het risico van het niet kunnen bewijzen van een geldige aanbieding op het nieuwe schoonmaakbedrijf rust. De geschillencommissie stelt de werknemers in het gelijk nu het nieuwe schoonmaakbedrijf beide zaken niet kon bewijzen dat zij een geldig aanbod had gedaan. De schoonmaakbedrijven dienen daarom alsnog (met terugwerkende kracht) per datum van de contractwisseling, de werknemers een aanbod te doen.
Tip: deze discussie is vrij gemakkelijk te voorkomen door een aanbod schriftelijk te doen aan de werknemer. Uiteraard kunt u eerst met een werknemer in gesprek gaan, maar vergeet daarna niet om een aanbod alsnog schriftelijk te bevestigen. Zelfs al geeft de werknemer aan niet bij u in dienst te willen komen!
Meer lezen over contractwisseling of de AVG? Bekijk dan de vakpartnerpagina!
Contractwisselingen en ziekte
Een schoonmaakbedrijf dat de gelegenheid krijgt om op een object aan de slag te gaan, zit er niet op te wachten om direct en verplicht een werknemer in dienst te nemen die ziek is. Echter, is dit wel verplicht als de werknemer ten tijde van de contractwisseling 26 weken of minder ziek was.
Het kan voorkomen dat een werknemer plots vóór de contractwisseling beter is gemeld en daarom een aanbieding wenst te ontvangen van het nieuwe schoonmaakbedrijf om het werk te kunnen volgen. Het verdient aanbeveling om, in een situatie als deze, goed te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een betermelding of slechts van een betermelding ‘op papier’.
In zaak 2017-08 was een werknemer ziek vanaf 17 mei 2016. De medewerker werkt al enige tijd aan haar herstel en de opbouw van het aantal werkuren per week. Dit conform het advies van de Arboarts. In de laatste weken vóór de contractwisseling, op 1 april 2017, ruim een jaar na de ziekmelding, werkt de werknemer weer haar volledige aantal uren, waardoor de betermelding per 20 maart 2017 niet gezien kan worden als ontduiking van de gemaakte uitzondering in de cao voor werknemers die langer dan 26 weken ziek zijn. Om die reden diende de werknemer alsnog een aanbieding te ontvangen van het nieuwe schoonmaakbedrijf.
Tip: krijgt u te maken met een zieke werknemer? Doe dan navraag of het klopt dat de werknemer weer beter is. Klopt de opbouw van de uren conform het advies van de Arboarts en ligt de betermelding in lijn daarmee? Dan verdient het aanbeveling om over te gaan tot een aanbieding, anders loopt u het risico alsnog in het ongelijk te worden gesteld door de geschillencommissie of de kantonrechter, met alle (financiële) schade van dien. U kunt hierbij denken aan juridische kosten, de loondoorbetaling (vanaf de datum van de contractwisseling) én het probleem dat u waarschijnlijk al een ander heeft ingezet op dat object.
Zit u op dit moment in uw maag met een juridische kwestie? The Legal Company staat u graag bij.
Duur van ziekteperiode
Verder volgt uit de zaak 2017-11 dat het uitzonderingscriterium van langer dan 26 weken arbeidsongeschiktheid niet van toepassing is als de werknemer enige tijd weer volledig werkzaam is. Hoewel de werknemer in kwestie in de periodes juli en augustus gedeeltelijk ziek was, is hij vanaf medio september tot en met oktober 2017 weer volledig aan het werk geweest, wat niet door het nieuwe schoonmaakbedrijf is betwist. De telling voor de duur van de ziekte was daarom opnieuw begonnen, waardoor de werknemer ten tijde van de contractwisseling op 1 januari 2018, niet langer dan 26 weken ziek was. Het verzoek om de zieke werknemer alsnog per de datum van de contractwisseling een aanbieding te doen, wordt dan ook toegewezen.
Tip: Check bij een discussie over de duur van de ziekteperiode altijd of de ziekteperiode echt is onderbroken en dus rechtvaardigt dat de werknemer alsnog een aanbieding dient te ontvangen.
Masterclass Artikel 38 CAO
Meer kennis opdoen over juridische do’s en dont’s bij contractwisselingen? Volg dan op 11 oktober 2018 de masterclass van The Legal Company. Voor meer informatie en aanmelden, kunt u terecht op de website van The Legal Company
Handleiding contractwisseling
Kunt u er niet bij zijn? Bestel dan de ‘handleiding contractwisseling’ die uit meer dan dertig pagina’s nuttige praktijkinformatie met bijbehorende voorbeeldbrieven bestaat. Voor slechts € 90,- exclusief BTW. Dit kan gemakkelijk per e-mail!