“Ik kwam toevallig een advertentie tegen van deze geweldige innovatie, althans het werd zo gebracht. Een nieuw block van gerecycled glas waarmee je in een handomdraai de opgebouwde kalk uit een toiletpot verwijdert.” Gerard Spoor neemt de proef op de som en test de Cleaning Block WC in de praktijk.
Door Gerard Spoor, redactielid Clean Totaal
Als je het filmpje op YouTube hieronder bekijkt, dan zie je in een enkele beweging de kalk uit een toiletpot verdwijnen, snel en eenvoudig. Dat wondermiddel gaan we natuurlijk zelf eens proberen.
Teleurstellend
Laat ik dan maar met de deur in huis vallen en het voorzichtig brengen: Ik ben redelijk tot ernstig teleurgesteld. Waarom, dat ga ik u uitleggen;
Als ik het genoemde filmpje op YouTube bekijk, dan is het een kwestie van twee keer wrijven en alle kalk is weg. Ik kan gerust stellen dat het een ernstig hoog Tel Sell-gehalte heeft. Niets is namelijk minder waar. De Cleaning Block WC is geen wondermiddel, het is gewoon stevig en lang schuren voor het gewenste resultaat. Niets zoals wordt beloofd in het filmpje, dat noem ik gerust misleidend,
Gerecycled glas
Het verkoopargument van de Facility Trade Group is dat het block duurzamer is dan puimsteen omdat het gemaakt is van gerecycled glas. Als dat het enige argument voor aanschaf is, moet u het vooral kopen. Ik kom uit de generatie van puimsteen, ofwel lavasteen, en dat is ook een natuurproduct. Voor mij zijn voornamelijk de werking maar ook prijs zeer belangrijk.
Hardheid Cleaning Block WC
Om kalkresten zonder chemie te verwijderen en zonder schade aan de toiletpot te verwijderen is hardheid een belangrijke factor. Glas heeft een hardheid van 6 tot 7 op Mohs schaal. Deze schaal geeft de relatieve hardheid van een mineraal aan met een score van 1 t/m 10; 1 is kalk en 10 is diamant. De glazuurlaag van de toiletpot heeft over het algemeen een hardheid 6. Daar zie ik meteen een latent probleem bij gebruik.
Als je met het hardere glas gaat schuren op het zachtere glazuur is de conclusie logisch dat er beschadiging ontstaat. Puimsteen heeft een hardheid van 5 tot 6, dit gebruiken zal dus minder risico met zich meebrengen. Het is ook geschikt voor verwijderen van roest en dergelijke. Ik zou het, gezien de hardheid van het blok, niet zomaar op een mooie RVS-railing proberen.
Vorm
Daarnaast lijkt er niet te zijn nagedacht over de vorm. Een toiletpot heeft over het algemeen ronde vormen en de Cleaning Block WC is vierkant. Dat betekent in de praktijk dat je met een heel klein oppervlak schuurt, derhalve veel werk hebt en veel druk uitoefent. Of dat nu zo raadzaam is op glazuur waag ik te betwijfelen.
Conclusie
Om een lang verhaal toch enigszins kort te houden mijn persoonlijke conclusie: Ik geef niet graag geld uit aan een product dat meer inspanning vergt, in mijn optiek meer schade en geen verdere voordelen oplevert.
Natuurlijk verdwijnt de kalk na enig schuurwerk, maar dat gebeurt ook met schuurpapier, een staalborstel of een slijptol met diamantschijf. Ga ik die gebruiken? Nee, natuurlijk niet. Ik blijf maar gewoon bij een goede chemische ontkalker of bij mijn oude vertrouwde puimsteen.
Reactie fabrikant
De Cleaning Block WC wordt in Nederland gedistribueerd door de Facility Trade Group. Wij vroegen hen om een reactie en ontvingen een reactie van de fabrikant uit Spanje. De fabrikant toont met onderzoeksresultaten aan dat de Cleaning Block WC duurzamer is dan puimsteen, de hardheid zachter is dan de glazuurlaag van de toiletpot en dat de vorm zich tijdens het gebruik automatisch aanpast aan de vorm van de toiletpot.
In het filmpje wordt getoond dat in een simpele beweging de vlekken in het toilet verdwijnen: “Wij hebben dit specifiek-vieze toilet gekozen om een snelle presentatie van het product op een echte vlek te tonen. Wij verzekeren dat de getoonde resultaten behaald kunnen worden met vergelijkbare vlekken.”Natuurproduct
Clean Totaal geeft aan dat puimsteen een natuurproduct is, net als de Cleaning Block WC. “Maar puimsteen wordt gewonnen middels mijnbouw. Mijnbouw zorgt voor vervuiling van de omgeving en verandert de vorm, heeft effect op de natuur en vervuilt de omgeving. De cleaning Block wordt gemaakt van gerecycled glas in een gesloten fabriek. Wij recyclen jaarlijks meer dan 650 ton glas dat anders zou eindigen op een vuilstort”, aldus de fabrikant.
Hardheid
Tevens laat zij weten dat de hardheid van het product constant 5,5 bedraagt op Moh’s schaal. “Het product bestaat namelijk niet voor 100% uit glas. Door additieven met een hardheid van lager dan 2 toe te voegen kunnen wij een constante kwaliteit bieden met een hardheid die lager is dat ‘natuurlijk’ puimsteen”, aldus de fabrikant. “Puimsteen bestaat uit verschillende mineralen die in hardheid van elkaar verschillen. Bovendien is elke puimsteen verschillend in samenstelling.”
Vorm
De Cleaning Block WC is een rechthoekig product, onlogisch om te gebruiken in een ronde toiletpot, aldus de redacteur. Volgens de fabrikant breken de celwanden van de Cleaning Block tijdens gebruik. Dit zou ervoor zorgen dat het product zich naar verloop van tijd vormt naar de vorm van het te reinigen object.
Op basis van eerder genoemde argumenten ziet de fabrikant graag dat schoonmakers stoppen met puimsteen en overstappen naar de Cleaning Block WC voor een product dat “de moeilijkste vlekken snel en gemakkelijk verwijderd zodat ook zonder chemie en natuurvervuiling een goed resultaat bereikt wordt.”
Dit artikel is eerder verschenen in vakblad Clean Totaal. Meer lezen?
Abonneer u op het vakblad.