Artikel 8 cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf geeft geen onbeperkte wijzigingsbevoegdheid! Deze bevoegdheid wordt ingekleurd door de regels die de Hoge Raad heeft gesteld.
Door Hella Vercammen, lid juridische redactie Clean Totaal
In een recente rechtszaak was er een werkneemster per 2 augustus 2004 in dienst getreden als schoonmaakster. In de arbeidsovereenkomst was vermeld dat de werkweek van werkneemster minimaal 15 werkuren bevat.
Artikel 8 cao SMB luidt als volgt: 'De werknemer zal binnen redelijke grenzen een verandering van de werktijden en/of werkzaamheden en/of het object waar gewerkt wordt en/of de wijze waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd accepteren'.
In november 2007 is het schoonmaakproject van werkneemster veranderd, nadat er klachten over het schoonmaakwerk van werkneemster waren geuit door de klant. Haar arbeidsduur is verminderd tot 10 uur per week. Werkneemster heeft twee jaar aldus arbeid verricht en loon ontvangen. In de rechtszaak vordert zij loon over 15 uur per week. De kantonrechter heeft de vordering afgewezen maar het Hof oordeelde anders:
Uitgangspunt van de Hoge Raad is dat goedkeuring van de werknemer voor de wijziging van de arbeidsuren steeds is vereist. Het feit dat werkneemster twee jaar lang 30% minder arbeidsuren maakt, betekent niet dat zij haar rechten prijs heeft gegeven en heeft ingestemd met de wijziging van haar arbeidsuren! Zeker niet omdat werkneemster werkgever al bij brief van 15 maart 2008 heeft aangesproken op betaling van het salaris voor de volle 15 uren en heeft aangegeven volledig voor die 15 uren beschikbaar te zijn. Bij brief van 10 januari 2009 heeft zij dit een en ander herhaald. Deze brieven heeft werkgever ook ontvangen maar nooit weersproken.
Conclusie
Een beroep van werkgever op artikel 8 van de cao slaagt niet als het gaat om een verandering van de vermindering van de werktijden. Dan heb je de instemming nodig van de werknemer. De “redelijke grenzen” van artikel 8 waarbinnen werknemer een verandering moet accepteren slaat op de werktijden (en het object), dus de tijdstippen waarop de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.