De cao onderhandelingen voor de nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche worden verplaatst tot na de zomer. Dit hebben FNV, CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland samen afgesproken. Als gevolg van het coronavirus is fysiek onderhandelen lastig en bovendien hebben zowel schoonmaakbedrijven als schoonmakers even andere prioriteiten aan het hoofd.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Zoals wij eerder publiceerden bespeurden wij enige vertraging in de verkennende gesprekken tussen de sociale partners met betrekking tot de te maken afspraken aangaande de nieuwe schoonmaak cao.
cao schoonmaak verlengd
De huidige cao zou aflopen in juli van dit jaar, maar wordt met een halfjaar verlengd en blijft algemeen verbindend verklaard. De 125.000 schoonmakers krijgen per 1 juni 2021 de eerde overeengekomen loonsverhoging van 1,5% en later in het jaar hun eindejaarsuitkering (4,2%). De drie onderhandelende partijen hebben goede hoop dat zij na de zomer weer met elkaar aan de fysieke onderhandelingstafel kunnen gaan zitten.
Safety first bij de cao onderhandelingen
Khadija Tahiri, president van het FNV Schoonmakersparlement, stelt dat het een voorwaarde is om op een veilige manier de gesprekken met elkaar over de nieuwe cao te kunnen voeren, hetgeen naar haar mening momenteel lastig is. Ze benadrukt dat er op een verantwoorde manier een goede cao moet komen, die recht doet aan het belangrijke werk van de schoonmakers: “Dat hebben wij tijdens deze crisis wel laten zien. Dus stellen we de gesprekken even uit.”
Economisch effect
De voorzitter van Schoonmakend Nederland, Piet Adema, wijst erop dat het verplaatsen van de cao onderhandelingen ook op economische gronden een verstandige keuze is: “Het is goed dat in deze onzekere tijd van corona en economische ontwikkelingen wordt gekozen voor rust door een ongewijzigde verlenging van de cao, zonder extra kostenverhogingen in 2021. De schoonmaaksector is fors geraakt door de coronacrisis.”
Andere besognes
Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen, wijst op andere zorgen die de schoonmakers bezig houden: “We merken dat onze leden op dit moment met heel andere zaken bezig zijn dan hun cao. Denk aan alle onzekerheid rond de coronacrisis en wat dit allemaal voor gevolgen heeft voor hun leven en hun werk. Daarom is het goed dat we de cao onderhandelingen nu wat verplaatsen.”
Minder animo bij leden
De praktijk leert ons dat Kampherbeek hier een serieus punt noemt. Immers, op het verzoek van CNV Vakmensen aan hun leden om aan te geven welke cao wensen bij hen het zwaarst wegen, reageerden ruim 50% (!) minder leden dan dit bij eerdere cao wensen verkenningen het geval was. Kampherbeek: “Is dit wellicht het gevolg dat de leden de focus volledig gericht hebben alle problematiek als gevolg van corona? Heerst er een bepaalde angst voor banenverlies in de schoonmaak? Argumenten die het verplaatsen van de cao onderhandelingen rechtvaardigen.” Voorts vraagt de vakbondsbestuurder zich hardop af in hoeverre de noodgedwongen digitale campagne, in plaats van de fysieke locatiebezoeken, debet is aan de verlaagde respons.
Rechtvaardige keuze
De redactie van Clean Totaal is van mening dat het inderdaad een rechtvaardige keuze is om de cao onderhandelingen in deze bijzondere tijd even op te schuiven. Immers een bijzondere tijd vraagt om bijzondere maatregelen. Een goed – en op veilige manier – onderhandelde cao is immers ook op de langere termijn van groter belang dan een met kunst en vliegwerk tot stand gekomen versie.