Noem een schoonmaakspecialisme waar veel kennis vereist is en onregelmatige diensten aan de orde van de dag zijn en calamiteitenreiniging zal door velen als eerste genoemd worden. Clean Totaal krijgt inzicht in het specialisme waar medewerkers niet bang zijn om vies te worden en klaar staan om ’s nachts in de auto te stappen om bedrijven, instellingen en gezinnen letterlijk uit de brand te helpen.
Dat calamiteitenreiniging een vak apart is, wordt direct duidelijk bij de eerste ontmoeting met industrieel teamleider bij Dolmans Calamiteiten Diensten Wilbert van Wijk: “Hai! Wilbert, welkom. Voordat jullie met mij mee mogen heb ik een aantal persoonlijk beschermingsmiddelen en zal ik de geldende veiligheidsregels met jullie delen.” Clean Totaal is welkom bij een ‘grote klus’, waar gerust gesproken mag worden over meer schade dan bij een gemiddelde keukenbrand. In de fabriek waar het reinigingsbedrijf met veel mankracht actief is, is de productie door de zeer felle brand, met temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius, stil komen te liggen. Nu is het aan de mannen én vrouwen van Dolmans Calamiteiten Diensten en samenwerkingspartners om de productie zo snel als mogelijk weer op gang te brengen.
“Het is aan ons om het vertrouwen te geven dat het goed komt”
“Dat is altijd doelstelling nummer één”, aldus Van Wijk enthousiast. “Bij ons is de klant altijd koning. Van begin tot eind, hoe lang het project ook mag duren.” De schrik zit er meestal goed in en vaak regeert emotie. “Het is dan aan ons om het vertrouwen te geven dat het goed komt. En dat komt het ook echt!” Van Wijk wijst op zwartgeblakerde muren en zegt: “Ik zie hier geen brandschade, ik zie al een prachtig geverfde witte wand. En dat zien wij van Dolmans allemaal.”
Meedenken met alle partijen
Van Wijk is trots op zijn werk en vertelt honderduit over de kansen, bedreigingen, mogelijkheden en over zijn werkgever Dolmans. “Ik durf wel te stellen dat wij een zeer gerenommeerde partij zijn binnen de branche en dat wij goed bekend staan bij alle partijen, ook bij verzekeraars. Wij zoeken namelijk altijd naar de goedkoopste oplossing. Zo hebben wij ooit eens abseilers ingezet binnen in een Rijksgebouw, waar de meest voor de hand liggende optie een steiger was. Door het inzetten van de abseilers was de schoonmaakkwaliteit hoger, men komt namelijk echt bij ieder randje en richeltje. Maar nog veel belangrijker voor de klant, de totale prijs was slechts 25% in vergelijking met de prijs die het bouwen van de steiger had gekost. Je zou dus inderdaad gerust kunnen stellen dat wij bereid zijn om mee te denken met de klant.”
Totaaloplossing
Op de locatie waar Clean Totaal welkom is, is Dolmans Calamiteiten Diensten de partij die ook de totaalregie voert. Dat wil zeggen dat de calamiteitenspecialist scherp is op de planning, alle betrokken partijen aanstuurt en de voornaamste communicatie voert en rapporteert naar iedereen die ermee te maken heeft. In het geval van een grote calamiteit is het veel schakelen. Volgens de industrieel teamleider is het een groot voordeel dat Dolmans reeds meerdere jaren ervaring heeft. “Inmiddels zijn er voor bijna alle benodigdheden wel samenwerkingspartners. Zij snappen het belang van snel handelen. Stel je eens voor dat op een woonboerderij met melkvee de bliksem in slaat en dat daardoor het huis tijdelijk onbewoonbaar is. Dan moet er snel een vervangende woning gevonden worden, het liefst zo dichtbij het vee als mogelijk. Omdat we al jarenlang contact hebben met een gespecialiseerde partner kan er binnen een aantal uur een tijdelijke woning op het erf staan. Het is bij ons geen kwestie van weken, maar van dagen en uren.”
Van Wijk vervolgt: “Dat geldt ook voor onze zusterbedrijven. Het komt weleens voor dat wij onverhoopt asbest aantreffen. Dan ligt voor ons al het werk stil en komt Dolmans Milieu Techniek met hun expertise. Is er sprake van schade aan het pand? Dan bellen we onze zuster QBuild. Waterschade door het blussen na de brand? Dan is Trition de aangewezen partner. Dolmans Calamiteiten Diensten is mede daardoor marktleider in dit specialistische segment”, aldus Van Wijk trots.
Werk niet voor iedereen weggelegd
Van Wijk bevestigt dat het werk niet voor iedereen is weggelegd. “Nee, dat kun je wel stellen. Het valt ook wel op dat we veelal dezelfde mensen tegenkomen als we personeel zoeken via een uitzendbureau. Je moet wel van hard werken houden en bereid zijn om vies te worden. Want schoon thuis komen is echt uitgesloten.”
Dolmans heeft meer dan 300 eigen medewerkers actief in de calamiteitenreiniging, en maakt soms gebruik van flexibele krachten. Dolmans verzorgt ook zelf veel van de nodige trainingen. “Iedereen moet beschikken over de juiste opleidingen en kennis, anders kun je niet bij ons aan de slag Dat klinkt heel streng, maar wij willen ongevallen uitsluiten. Natuurlijk vergeet iemand zijn veiligheidsbril weleens op te zetten na de pauze. Maar het is bij ons heel normaal dat we elkaar daarop wijzen. Veilig uit, veilig thuis, dat is toch het minste wat we moeten realiseren.”
“Iedere dag is anders”
De grote klus waar Clean Totaal welkom is lijkt meer op een bouwplaats dan een productiefaciliteit door de schoonmakers, stukadoors en schilders. Dat komt omdat er direct een renovatie wordt uitgevoerd. Dat legt de lat hoog: communicatie en een strakke planning zijn onontbeerlijk. “Als wij de afgesproken tijd niet halen bij de eerste reiniging, dan loopt alles vertraging op. Daarom werken we volgens een afgesproken systeem en met compartimenten, zo kan op verschillende plekken aan verschillende werkzaamheden worden gewerkt. Om iedere dag van elkaar te weten wat er speelt en wat er moet gebeuren, wordt er met een dagelijks overleg gestart. Iedere dag om 8 uur ’s ochtends bespreken we wat eenieder gaat doen. Zo is er altijd inzicht, duidelijkheid en houd je overzicht.”
Dat Wilbert van Wijk niets anders wil, is duidelijk. De vakspecialist is trots op het werk en op zijn collega’s. “Het is heerlijk werk! Er is altijd een bepaalde complexiteit en iedere dag is anders. Bovendien is het heerlijk om te weten dat je door de standaarden van Dolmans kunt vertrouwen op de collega’s. Nee, ik zit nooit met mijn handen in het haar. Dat wij dit werk inmiddels al bijna dertig jaar uitvoeren, zegt genoeg toch?”