Op 27 oktober 2022 vond onder auspiciën van De Code Verantwoordelijk Marktgedrag de finale plaats van de Best Practice Award 2022. In de fraaie entourage van Green Village in Nieuwegein mochten vier genomineerde samenwerkingsverbanden toe lichten waarom zij van mening zijn dat deze Award hen toekomt. De winnaar werd uiteindelijk de casus 1nergiek/NLR.
Tekst: Henk Cornelisse | Foto SchoonmaakJournaal
De vier genomineerde samenwerkingsverbanden [tussen opdrachtgever en opdrachtnemer red.] waren vooral gericht op duurzame arbeidsverhoudingen waarbij de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbranche succesvol in praktijk wordt gebracht. Dit met als resultaten: Verbeterde arbeidsomstandigheden, een versterking van de betrokkenheid van de schoonmaakmedewerker en een verbetering van de kwaliteit van het schoonmaakwerk.
Nominaties Best Practice Award 2022
Het was de moeilijke taak aan de jury om na de presentaties de uiteindelijke winnaar van de felbegeerde award te kiezen uit de vier genomineerden.
- UNIVERSITEIT UTRECHT EN ASITO: Kracht
De Universiteit Utrecht en Asito voeren in gezamenlijkheid het programma Kracht uit, ofwel de ontwikkeling van de talenten van de medewerkers. Met als uiteindelijk doel dat medewerkers lekker in hun vel zitten zodat zij duurzamer inzetbaar zijn en ook hun betrokkenheid wordt verhoogd. Onderdelen van het programma zijn onder andere periodieke besprekingen met schoonmakers & glazenwassers, opleidingen en budgetcoaching. Kortom; aandacht, waardering en communicatie voor medewerkers.
- GEMEENTE DEVENTER EN QLEANING: Inzet vluchtelingen
Qleaning maakt in opdracht van de gemeente Deventer de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen schoon. Qleaning biedt de vluchtelingen een schoonmaaktraining aan en laat ze meewerken, deels als besteding van de (vele) vrije tijd, deels als opmaat naar een baan als schoonmaker. De gemeente Deventer heeft versneld een BSN-nummer verstrekt om betaald werk mogelijk te maken. De gemeente heeft alle uren van de vluchtelingen betaald, ook de uren dat de vluchtelingen nog niet volledig inzetbaar waren.
- JOHAN CRUIJFF ARENA EN CSU: Taakverbreding
In samenspraak met de Johan Cruijff ArenA worden de schoonmakers in de gelegenheid gesteld ook andere werkzaamheden te verrichten. Met als doel: kennis & ervaringen opdoen in samenhang met bieden van meer mogelijkheden en meer uren voor de medewerkers. CSU rolt dit landelijk uit.
- KONINKLIJK NEDERLANDS LUCHT- EN RUIMTEVAART-CENTRUM (NLR) EN 1NERGIEK: Open dialoog
In het langdurige partnership van NLR en 1nergiek zijn wederzijds vertrouwen, oprechte aandacht voor elkaar, altijd in open dialoog en een warm enthousiasme sleutelwoorden. De dialoog tussen beide partijen vindt op meerdere niveaus plaats waarbij sprake is van korte lijntjes en vaste contactpersonen. De contactpersonen van 1nergiek helpen en –denken mee bij de bedrijfsvoering van de NLR. Voor NLR werken stabiele en vaste teams; iedere medewerker heeft zijn eigen cluster .
Oordeel redacteur
Vooraf deed uw redacteur de inschatting dat het een nek –aan-nek race zou worden wie er met de award vandoor zou gaan, namelijk: Tussen de Johan Cruyff Arena/CSU of 1nergiek/NLR .
Immers staat echte taakverbreding al jarenlang op de agenda, ook van de bonden. Het wordt in de praktijk echter mondjesmaat toegepast. Het past ook prima in deze tijd van arbeidsmarktkrapte en opent wellicht de deur tot een facilitaire cao. Het langdurige, openhartige en unieke partnerschap tussen 1nergiek en NLR zou daarnaast ook best eens doorslaggevend kunnen zijn. Het partnerschap tussen Universiteit Utrecht en Asito, hoe prijzenswaardig ook, zou heden ten dage feitelijk de standaard moeten zijn. Het inzetten van vluchtelingen is -naast het commerciële aspect- logisch en mooi zolang er geen sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt. Het siert de Gemeente Deventer hoe zij is meegegaan met dit initiatief van Qleaning.
Feitelijk mogen alle vier de genomineerden zich winnaar noemen!
En de uiteindelijke winnaar is?
De jury koos na rijp beraad voor de casus van 1nergiek/NLR, waarbij het jarenlange partnerschap en de duurzaamheid in deze samenwerking de doorslag gaf. “We zijn van mening als jury dat gesproken mag worden over een duurzame Best Practice. Dit gelet op het feit dat 1nergiek al 44 jaar met het NLR samenwerkt en dit in partnership gebeurt.”
Algemeen directeur van 1nergiek én SieV vice-voorzitter van Laetitia Simonis en haar schoonmakers, van harte proficiat gewenst met deze award!