Hoewel goed bedoeld, heeft een bericht van het pensioenfonds BPF Schoonmaak aan de schoonmakers voor de nodige onrust gezorgd. In dit bericht communiceerde het pensioenfonds namelijk dat de dekkingsgraad daalt door het coronavirus. Hierdoor heeft het coronavirus een nadelige invloed op de hoogte van het pensioen. Geen prettig bericht, zeker op dit moment, voor de schoonmaakhelden van onze samenleving.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Dekkingsgraad
De dekkingsgraad laat iedere maand de verhouding zien tussen de beleggingen (het vermogen) en de verplichtingen (voorziening). Dit zegt iets over hoeveel geld het pensioenfonds beschikt om de huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Een deel van het geld wordt in aandelen belegd. Sinds het uitbreken van het coronavirus zijn deze erg in waarde gedaald. Als de dekkingsgraad van het pensioenfonds voor de schoonmaak dit jaar zo laag blijft volgt er een verlaging van de pensioenuitkering. Eind januari 2020 werd de dekkingsgraad geschat op 90,4%. Eind februari 2020 is de dekkingsgraad geschat op 86,2%.
Onrust
De goedbedoelde transparantie vanuit het bedrijfstakpensioen leidde tot onbegrip en onrust onder schoonmakers. We betalen toch een vast premie? Waarom dan een lager pensioen? We hebben toch geen toestemming gegeven om met ons geld te beleggen? Diverse schoonmakers meenden zelfs dat hun werkgever met hun geld aan het beleggen zijn en eisten om een toelichting. Tijd om navraag te doen bij BPF Schoonmaak.
Ongelukkige timing
BPF Schoonmaak erkent dat de timing van de boodschap niet gelukkig gekozen was, maar volgens bestuurder Tarik Uçar wilden zij de deelnemers niet achteraf verrassen: “Ik begrijp dat onze mail veel teweeg heeft gebracht bij schoonmakers en werkgevers. BPF Schoonmaak vond dat de daling van de dekkingsgraad ook gedeeld moest worden. We willen onze deelnemers straks niet verrassen met slecht nieuws. Achteraf hadden we dit op een ander moment moeten doen, waarvoor excuses.”
Openhartig
We legden de bestuurder van het bedrijfspensioenfonds een aantal vragen voor, waarop openhartige antwoorden volgden Om te beginnen legt hij uit waarom beleggen, van de door deelnemers ingelegde gelden, een noodzaak is om te voorkomen dat anders de pensioenpremies voor werkgevers én werknemers veel hoger worden.
“BPF Schoonmaak belegt de pensioenpremies. Beleggen is nodig om onze deelnemers en gepensioneerden een goed pensioen te bieden. Voor het pensioen is rendement belangrijk. Pensioen wordt voor tweederde uit rendement betaald. Daarom beleggen we ongeveer 30% van het pensioengeld in aandelen. Als we dit niet doen, wordt het pensioen veel duurder voor werkgevers en werknemers.” Met ongeveer 70% van het vermogen zit het pensioenfonds in (staats-)obligaties. Dat zijn schuldpapieren van bijvoorbeeld de Nederlandse staat.
De rente is voor pensioenfondsen ook zeer belangrijk. Pensioenfondsen dienen van de overheid nu al het geld in kas hebben van pensioenen die ze in de toekomst betalen. Tarik Uçar: “Om te berekenen hoeveel geld we dan nodig hebben, moeten we de rente gebruiken. Hoe lager de rente is, hoe meer geld we nu in kas moeten hebben.”
Gevolgen door corona
Door de corona uitbraak daalden de aandelenkoersen hard. De bestuurder hierover: “Tegelijkertijd daalde de rente ook sterk. Dat betekende dat we door de lage rente meer geld in kas moesten hebben terwijl onze aandelen minder waard werden. Daardoor daalt de dekkingsgraad. De dekkingsgraad was al te laag. Waardoor de kans op verlagen van pensioen volgend jaar groter is geworden.”
Speculeren
Op de vraag van schoonmakers wie toestemming hebben gegeven om met hun geld te speculeren antwoordt Tarik Uçar: “BPF Schoonmaak heeft samen met werkgevers- en werknemersorganisaties gekozen om deze mate van risico te hanteren. Deze partijen zijn het met elkaar eens dat de verhouding een goede afweging is tussen risico en rendement. Elke 5 jaar worden nieuwe afspraken gemaakt. In de afspraken staat hoeveel premie er wordt betaald, hoeveel pensioen er op wordt gebouwd en met welk risico dit gebeurt.” Hiermede de onrust wegnemend dat werkgevers op eigen houtje met de ingelegde pensioenpremie van hun werknemers beleggen.
Andere prioriteit
Over het moment van deze onprettige boodschap zegt de woordvoerder BPF Schoonmaak: “Achteraf hadden we onze mail op een ander moment moeten versturen. Corona is een heftige ziekte die grote impact heeft op ons allemaal. Het belangrijkste is het redden van levens. En zorgen dat we de ziekte samen overwinnen. De financiële gevolgen van de coronacrisis hebben een lagere prioriteit. We hadden daarom nog even moeten wachten met het communiceren van de financiële gevolgen. Het was niet onze opzet om mensen voor hun hoofd te stoten.”
Kortom, de bedoeling qua berichtgeving vanuit BPF Schoonmaak was goed maar de timing van de boodschap stukken minder. Op korte termijn zal het BPF Schoonmaak een bericht naar de werkgevers zenden om ondernemingen, die het moeilijk hebben, mogelijk de helpende hand te bieden. Hopelijk trekken de koersen later in het jaar weer aan, maar prioriteit ligt nu op het bedwingen van de coronapandemie. Met onze schoonmakers in een hoofdrol.