Eindelijk is het dan zover, we hebben een nieuw kabinet! Inmiddels is ook het regeerakkoord gepresenteerd. Hoewel het natuurlijk nog niet zeker is dat al deze punten echt gerealiseerd gaan worden, geeft het wel een goed beeld wat ons te wachten staat.
Hieronder hebben wij -The Legal Company B.V.- alle belangrijkste punten die voor u als ondernemer in de schoonmaak- en glazenwassersbranche interessant zijn op een rijtje gezet. U zult t.z.t. weer aan de slag moeten ermee. Daarom presenteren wij hieronder ook een kant en klare oplossing om aan al deze wijzigingen te voldoen zonder dat het u veel tijd en geld kost.
Voor werkgevers:
Loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte voor kleine werkgevers naar 1 jaar
Het idee is nu dat werknemers die bij deze kleine werkgevers (tot 25 jaar) in dienst zijn, bij ziekte maximaal een jaar loon doorbetaald moeten krijgen van de werkgever. Het loon in de tweede ziektejaar wordt dan betaald door het UWV uit een collectieve pot.
Wetsvoorstel compensatie transitievergoeding na ziekte gaat door
De formatiepartijen willen de verplichting tot het betalen van de transitievergoeding iets verlichten. Daarvoor hebben ze voorgenomen om een verlichtend pakket met maatregelen door te zetten. Een onderdeel daarvan is het doorzetten van het wetsvoorstel dat een compensatie voor de transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte regelt.
Het combineren van ontslaggronden weer mogelijk
Door de Wet werk en zekerheid is het niet mogelijk om verschillende ontslaggronden bij de rechter te combineren. Een werkgever moet kiezen welke ontslaggrond het zwaarst weegt en de rechter toetst of die grond volledig “gevuld” is. Volgens de formatiepartijen bemoeilijkt dit onnodig het ontslag. In het regeerakkoord is er een nieuwe ontslaggrond aangekondigd, namelijk de cumulatiegrond. Daarmee wordt het stapelen van ontslaggronden mogelijk.
Direct na indiensttreding al recht op transitievergoeding
De formerende partijen willen de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding zodanig wijzigen, dat een werknemer vanaf de startdatum van de arbeidsovereenkomst recht heeft op een (pro-rata) transitievergoeding.
Overbruggingsregeling transitievergoeding kleine werkgevers verruimd
Het is al zo dat kleine werkgevers onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een overbruggingsregeling voor de transitievergoeding. Zij hoeven de dienstjaren die voor 1 mei 2013 dan niet mee te tellen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling zullen door de formatiepartijen verruimd worden.
Vanaf 1 juli 2020 langer vaderschapsverlof
Vanaf 2019 mogen de werknemers vijf dagen betaald kraamverlof opnemen als hun partner bevalt. Dit wordt vanaf 1 juli 2020 verder uitgebreid. Dan krijgen de werknemers de kans om vijf aanvullende weken vaderschapsverlof op te nemen.
Geen verschijningsplicht meer bij een nulurencontract
Het nieuwe kabinet wil dat de oproepkrachten met nulurencontracten straks niet- of minder snel verplicht worden om gehoor te geven aan een oproep van de werkgever.
Payrollregels op de schop
Het nieuwe kabinet wilt voorkomen dat payrolling voor een werkgever een instrument wordt voor onderbetaling en om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. De formatiepartijen hebben in het regeerakkoord daarom een aantal maatregelen opgenomen waardoor de soepele arbeidsrechtelijke regels voor uitzendkrachten niet meer gelden voor payrollwerknemers.
Weer pas na 3 jaar wettelijk recht op een vast contract
Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) werd de periode dat u tijdelijke contracten kon afspreken met uw werknemer, verkort van drie jaar naar twee jaar. In de cao wordt die termijn nu ook gehanteerd. In het regeerakkoord staat echter dat het nieuwe kabinet voornemens is deze wetswijziging weer terug te draaien.
Wettelijke proeftijd regels worden aangepast.
Het voornemen is om de wettelijke proeftijd regels zodanig te wijzigen, dat het mogelijk is om een proeftijd van maximaal 5 maanden af te spreken als u direct met een werknemer een vast contract overeenkomt. Bij een contract voor langer dan 2 jaar wordt de maximale proeftijd 3 maanden.
Oplossing:
Direct voldoen aan deze wijzigingen zodra ze zijn ingevoerd? Geen hoge juridische kosten om de updates te implementeren in de organisatie en de arbeidsdocumentatie? Dat is mogelijk met het Legal Safe membership. Meer weten? Klik dan hier. Of vraag direct een offerte aan.
Voor opdrachtgevers en zzp’ers:
Modelovereenkomst wordt vervangen door opdrachtgeversverklaring.
De Wet DBA en de modelovereenkomsten zorgde vanaf het begin voor veel onduidelijkheid en onrust. Om die reden wordt de modelovereenkomst vervangen door de opdrachtgeversverklaring. Die verklaring is via een webmodule door een aantal vragen over de arbeidsrelatie in te vullen. Komt daar uit dat er geen sprake is van een dienstverband, dan loopt u als opdrachtgever geen risico op een naheffingsaanslag voor de loonheffingen. Wél loopt u nog steeds risico als er vragen onjuist zijn beantwoord.
Te laag tarief voor zzp’er? Automatisch een arbeidsovereenkomst
Volgens het regeerakkoord 2017 heeft een zelfstandige zonder personeel al snel een dienstverband. Volgens de nieuwe regels voor zzp’ers staat namelijk dat er altijd sprake is van een arbeidsovereenkomst indien een zzp’er een laag tarief (waarschijnlijk tussen € 15 en € 18 per uur) betaald krijgt en voldoet aan één van onderstaande voorwaarden:
- Hij verricht reguliere werkzaamheden;
- Hij is langer dan drie maanden werkzaam voor de organisatie.
Werkgevers/opdrachtgevers krijgen overigens wel de tijd om aan deze regels te wennen. De overheid zal gedurende het eerste jaar na de invoering van deze wet een terughoudend handhavingsbeleid voeren. Er worden dan controles gehouden maar er worden geen boetes uitgedeeld.
Advies:
Betekenen deze aanpassingen dat u geen overeenkomst meer nodig heeft? Zeker niet! Overeenkomsten tussen zzp’ers en opdrachtgevers zijn nog steeds essentieel, zowel om uw rechtspositie te beschermen en geschillen achteraf te voorkomen. Er staan alle afspraken die uw samenwerking vormgeven. Al voorbereidingen dus getroffen in verband met de wet DBA? Dan is dit niet zinloos geweest.
TLC is expert in het contractenrecht en kan dit soort contracten voor u opstellen, checken en verbeteren. Neem vrijblijvend eens contact met ons op.