In een recent artikel op deze site heb ik geschreven over de gevolgen van het aflopen van de Algemeen Verbindendverklaring (AVV) voor de toepassing van artikel 38 cao, contractwisseling. De AVV liep immers maar t/m 31-12-2013. Dat contractwisseling hierdoor geen toepassing meer kan vinden in de situatie dat het “winnende” schoonmaakbedrijf ongebonden is, heeft zich inmiddels ook in de praktijk voorgedaan. Dit is te zien in een uitspraak van het Hof d.d. 27 mei 2014. In deze zaak ging het om het volgende.
Door Hella Vercammen, lid juridische redactie Clean Totaal
Werknemers (een gehuwd stel) zijn ieder sinds 1 november 2004 in loondienst van Cum Laude op grond van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werknemers zijn beide werkzaam in de functie van algemeen schoonmaker en de cao is van toepassing. Cum Laude had hen tot 1 januari 2014 op de bedrijfslocatie van Den Helder Airport (DHA) te werk gesteld.
Cum Laude verloor vervolgens het object. Met ingang van 1 januari 2014 werd het schoonmaakproject DHA na een aanbestedingsprocedure gegund aan Balans, wat niet gebonden is aan de cao. Balans begon met de werkzaamheden op die locatie op 2 januari 2014. Balans bood de werknemers geen arbeidsovereenkomsten aan, zelfs niet na sommaties van Cum Laude en de werknemers die meenden dat artikel 38 van toepassing was. Balans bleef weigeren waardoor de werknemers het aanbod hebben proberen af te dwingen via een gerechtelijke procedure. De zaak kwam uiteindelijk terecht bij het Hof te Amsterdam.
Het Hof oordeelde dat het bij het wel of niet bestaan van een aanbiedingsverplichting voor het “winnende” ongebonden schoonmaakbedrijf bepalend is op welk moment contractwisseling plaatsvond. De hamvraag is dus of de contractwisseling binnen of buiten de AVV-periode viel. Omdat de contractwisseling pas op 2 januari 2014 en dus ná aflopen van de AVV plaats vond, oordeelde het Hof dat artikel 38 cao niet meer van toepassing was. Balans heeft dus geen aanbiedingsverplichting meer.
De contractwisseling is uiteindelijk voor zowel Cum Laude en de werknemers in kwestie extra pijnlijk geweest, gelet op het tijdstip. Had de contractwisseling enkele dagen eerder plaatsgevonden dan was Balans gewoon verplicht geweest deze werknemers mee over te nemen op grond van de cao. Cum Laude was dan niet met deze werknemers blijven zitten. Nu zal Cum Laude via een UWV-procedure toestemming moeten krijgen voor de ontslagen met alle kosten van dien. Nou maar hopen dat die niet dreigen met een kennelijk redelijk ontslagvergoeding wegens een lastige arbeidsmarktpositie.