De Hoge Raad geeft meer handvaten voor de wettelijke zorgplicht ex 7:658 BW voor een veilige werkplek door de juridische criteria van de wettelijke werkgeversaansprakelijkheid te verduidelijken. Dit naar aanleiding van twee arresten van afgelopen 7 juni 2013.
Door Hella Vercammen, lid juridische redactie Clean Totaal
De Hoge Raad heeft in de twee arresten van 7 juni 2013 een nader inhoudelijke toets gedaan van de eerder door haar vastgestelde criteria voor aansprakelijkheid. Hiermee geeft de Hoge Raad een concreet handvat aan werkgevers én werknemers over hoe in het concrete geval tot een aansprakelijkheid kan worden gekomen (of niet). Dit geeft direct weer verduidelijking voor de invulling van de wettelijke zorgplicht ex artikel 7:658 BW welke we u gezien onze artikelserie over de invulling van die wettelijke zorgplicht in de schoonmaak niet kunnen onthouden.
Lagere rechters mogen voortaan niet meer volstaan met een verwijzing naar deskundigenrapporten en algemene begrippen als normschending. Zij moeten zelf een aantal punten onderzoeken, mits de werknemer die punten uiteraard aanvoert en aannemelijk maakt:
- Er moet een werkelijk verband bestaan tussen de gezondheidsklachten en de arbeidsomstandigheden. Dit verband mag niet te onzeker of te onbepaald zijn en moet dus inhoudelijk onderbouwd worden. Een enkele verwijzing naar een algemene zienswijze omtrent het ontstaan van een beroepsziekte of risico is onvoldoende.
- Dat oorzakelijk verband kan ook worden aangenomen indien de werkgever heeft nagelaten maatregelen te treffen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van de werkzaamheden die specifieke schade lijdt.
- Voor de vraag of de zorgplicht is geschonden dient niet alleen gekeken te worden naar het daadwerkelijke schenden van die zorgplicht, doch ook naar de overige omstandigheden van het geval. Daar vallen onder meer onder ook de gevolgen van de schending.
- Duidelijk moet zijn welke zorgplicht is geschonden en welke maatregelen hadden moeten worden genomen/instructies hadden moeten worden gegeven. Dat moet de werknemer dus stellen en aantonen.
- Er moet ook een onderzoek plaatsvinden naar proportionele aansprakelijkheid. Is de schade veroorzaakt door de normschending, of komt deze voor risico voor de benadeelde zelf door eigen schuld.
Met deze door de Hoge Raad gegeven juridische stappen komen we dichter bij een eenduidige rechtspraak over werkgeversaansprakelijkheid. Een tweetal nuttige uitspraken zodoende, in een lange reeks.
Lees ook:
De zorgplicht voor een veilige werkplek: Wees gewaarschuwd!
Juridische risico’s van schending van de zorgplicht
Hella Vercammen is eigenaar van The Legal Company B.V., gespecialiseerd in het contractenrecht en arbeidsrecht voor de schoonmaak-en glazenwassersbranche ter voorkoming van juridische problemen door het geven van advies en opstellen en reviewen van contracten. www.thelegalcompany.nl