Kort geleden laaide de politieke discussie rondom de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) weer op. Ditmaal ging het over een aanbesteding voor uitzendkrachten die Rijkspanden moeten schoonmaken. Volgens minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees betreft het slechts uitzendkrachten die in geval van ziekte of verlof van de eigen schoonmaakmedewerkers van de RSO kunnen worden ingezet. “Dit verhoudt zich goed tot de afspraken”, zo meldt de minister aan de Tweede Kamer.
De discussie laaide op na een nieuwsartikel in een landelijke krant waarin melding werd gemaakt van een aanbesteding voor schoonmakers via de Dienst Justitiële Inrichtingen via een uitzendconstructie. Het was juist het doel om middels de RSO zoveel mogelijk schoonmakers als ambtenaar in vaste dienst te nemen. Het paradepaardje van Koolmees zijn voorganger Asscher komt met de huidige constructie niet in het gedrang: “De schoonmakers komen gefaseerd, op basis van aflopende schoonmaakcontracten met schoonmaakbedrijven, in dienst van de Rijksoverheid conform de met de bonden gemaakte afspraken. Dit principe staat voorop.”
Aanbesteding gerichte inzet uitzendkrachten stelt kwaliteit voorop
Koolmees vervolgt: “De aanbesteding (voor de uitzendkrachten red.) is gericht op die situaties waarin de eigen medewerkers ziek of met verlof zijn (zoals bijvoorbeeld kortdurend in de vakantieperiodes) en dit intern door eigen schoonmaakmedewerkers niet opgevangen kan worden. Met deze gerichte inzet van uitzendkrachten kan de RSO bij gaten in de bezetting de kwaliteit van de schoonmaak continueren en wordt overbelasting van de eigen schoonmaakmedewerkers bij tijdelijke afwezigheid van collega’s voorkomen.”
Voor alle Rijkspanden
De aanbesteding voor de uitzendkrachten wordt uitgevoerd door de inkoopafdeling van het Rijksonderdeel Dienst Justitiële Inrichtingen. Dat wil niet zeggen dat de invalkrachten alleen op dat Rijksonderdeel inzetbaar zijn. Koolmees: “De uitzendkrachten kunnen ingezet worden op alle rijkspanden waar de RSO schoonmaakt. Het gaat dus niet om een specifieke aanbesteding voor de panden van DJI. De panden van DJI worden sinds 1 maart 2017 door de RSO schoongemaakt.”
De Rijksschoonmaakorganisatie streeft ernaar om gaten in de bezetting intern op te vangen. Hiervoor is een flexibele schil opgericht waardoor, bovenop de overgenomen schoonmaakmedewerkers vanuit de markt, 26 extra schoonmaakmedewerkers in dienst van het Rijk zijn gekomen.
Huidige contracten met uitzendbureau’s hebben geen invloed op Rijksschoonmaakorganisatie
De minister laat weten dat er met de aanbesteding voor de invalkrachten wordt gehandeld in lijn met gemaakte afspraken: “De RSO neemt de dienstverlening en schoonmaakmedewerkers tot eind 2020 via de weg van de geleidelijkheid over in de rijkspanden, afhankelijk van de uitfasering van bestaande contracten tussen schoonmaakbedrijven en Rijksorganisaties. Daarom kunnen niet alle schoonmaakmedewerkers die voor rijksonderdelen werkzaam zijn gelijk in één keer in dienst komen van de RSO. Daarmee neemt de RSO de zorgvuldigheidsbeginselen in acht, zoals recent ook bevestigd in het vonnis van de rechtbank Den Haag.”
“Inmiddels zijn er in totaal al 729 schoonmaakmedewerkers in dienst van het Rijk gekomen. Dit aantal zal de komende jaren verder toenemen. Lopende contracten met uitzendbureaus hebben geen invloed op het al dan niet in dienst komen bij de RSO”, aldus minister Koolmees.