De Europese regelgeving met betrekking tot het afvalvraagstuk spitst zich steeds meer toe op de verantwoordelijkheid van de producenten. Een van de richtlijnen is de WEEE (Waste of Electrical and Electronic Equipment). Onlangs is versie WEEE II van kracht gegaan. Wat is de impact op de producenten van reinigingsmachines voor de B2B markt? We spreken erover met ECMR (European Cleaning Machine Recycling) directeur Frank Smit.
Door de redactie
De WEE bestaat al sinds 2002 en heeft als doel het reguleren van elektrisch en elektronische afvalstromen afkomstig van machines en apparatuur. Elektronica vormt een steeds groter wordend aandeel van machines en apparatuur en de WEEE is ingesteld om te voorkomen dat dergelijk afval het milieu gaat vervuilen.
Wat is de impact van WEE II?
ECMR directeur Smit: “WEE II gaat in op de hoeveelheden afvalstromen die er de komende jaren ingezameld en verwerkt moeten gaan worden, met name voor producten bestemd voor B2C gebruik. Daarvoor zijn trouwens al de nodige trajecten in gang gezet. Belangrijk gegeven is dat er een steeds grotere bijdrage van de producenten zelf wordt verwacht. Er zal voldaan moeten worden aan strenger wordende voorwaarden, waaronder inzamelings- en verwerkingspercentages op basis van de op de markt gebrachte hoeveelheden. Deze percentages zullen in de loop der tijd toe gaan nemen (45% in 2016 en 65% in 2019), waarbij niet alleen gekeken gaat worden naar totale hoeveelheden op de markt gebrachte apparatuur, maar er zal ook steeds meer ingezoomd worden naar verwachtingen op regionaal niveau.”
Wat zij de consequenties voor B2B producenten?
Smit: “Wel, het “goede'' nieuws voor de producenten is dat voor wat betreft de B2B apparatuur en machines er een uitzonderingspositie verworven is. Dat wil zeggen dat tot 2018 machines en apparatuur voor professioneel gebruik nog niet vallen onder de WEEE II regelgeving. Verwachting is dat na 2018 dergelijke machines en apparatuur geleidelijk opgenomen zullen worden in de diverse categorieën. Vraag is hoe de producenten dit gaan oppakken de komende tijd. Zij zullen een oplossing moeten gaan vinden om dit vorm te gaan geven. Europa is groot en verdeeld in landen/gebieden met elk hun eigen al bestaande oplossingen en mogelijkheden. Registratie is essentieel om zicht te houden en te voorkomen dat afval “verdwijnt.” Verder zullen initiatieven opgezet moeten worden waarin de producenten en andere stakeholders verenigd zullen zijn om de vereiste percentages te kunnen behalen. Het zal onmogelijk zijn om een situatie te creëren waarin 100% van de materialen weer zijn weg zal vinden via recycling naar hergebruik als grondstof, maar de intentie om het te behalen zal de industrie een heel stuk de goede richting in brengen. Het is belangrijk om tot 2018 de mogelijkheden te bespreken en daar waar mogelijk initiatieven op te starten, zodat op het moment supreme het systeem werkend opgeleverd kan worden.”
ECMR sleepte op ISSA/INTERCLEAN de Innovation Award in de wacht in de categorie Management/training & overige oplossingen. ECMR biedt een oplossing voor 100% duurzame recycling van afgedankte reinigingsmachines. De jury was onder de indruk van het initiatief dat de oplossing biedt aan de onderkant van de keten.
Lees ook: Duurzaam recyclen van afgeschreven reinigingsmachines