Afvalinzameling en afvalbeheer, daar heeft iedere organisatie in Nederland mee te maken. Niet verwonderlijk dat meerdere partijen hun oplossingen tonen op Vakbeurs Facilitair. Clean Totaal blikt alvast vooruit met een aantal exposanten waarbij drie trends opvallen: duurzaamheid, circulariteit en sensoring.
Eén van de grootste aanbieders van afvalbakken binnen Europa is Vepa Bins. Deze afvalbakkenspecialist beschikt over een groot distributiecentrum met een veelzijdig assortiment dat inmiddels verder gaat dan afvalbakken. Toch is afvalscheiding en -inzameling nog steeds het belangrijkste bedrijfsonderdeel. “Voor iedere doelgroep hebben wij oplossingen beschikbaar om zo efficiënt als mogelijk afval in te zamelen. Of het nou gaat om ziekenhuizen, kantooromgevingen of openbare ruimtes en van groot tot klein. Alles is mogelijk”, zo wordt enthousiast verteld.
Flexibele afvalinzameling
Bij Vepa Bins spreekt men van een toenemende vraag naar afvalbakken die bestaan uit gerecycled materiaal en die geschikt zijn voor meerdere afvalstromen. Ook is flexibele afvalinzameling in opkomst. Zo dingt de totaalleverancier met Flextrash mee naar de FGNoviteitenprijs. Flextrash zijn flexibele prullenbakken die gemakkelijk aan ieder bureau te bevestigen zijn. De prullenbakken bestaan uit gerecyclede plastic flessen en zijn in meerdere maten en kleuren verkrijgbaar en te combineren. Zo is met het modulaire systeem door iedereen een recycle station te ontwerpen.
Sensoring
Overigens ziet men bij Vepa Bins weinig ontwikkelingen op het gebied van sensoring. Dat is bij EcoSmart – een 100% dochteronderneming van Renewi – wel anders. De organisatie onderscheidt zich op het vlak van integraal afvalmanagement en stelt zich ten doel om bedrijven en instellingen maximaal te laten profiteren van de waarde van afval. “Dat doen wij door middel van rapportages van de soorten en aantallen afval en met audits op inzamelmiddelen.”
Voor facilitair managers wordt het inzichtelijk gemaakt hoeveel (soorten) afval verzameld wordt. Tevens is het middels bijvoorbeeld restafval-scan een om duurzamer afval te scheiden. Alles voor het ultieme doel: afvalvrije werkplekken en gebouwen. Door afval direct bij de bron te sorteren kan afval grondstof worden voor nieuwe producten. “Zo kunnen onze klanten bijdragen aan de circulaire economie.”
Eén van de meest recente innovaties is het inbouwen van meer intelligentie in de inzamelmiddelen. Er is een slimme sensor ontwikkeld die tot op het procent nauwkeurig de vulgraad van de afvalbak aangeeft. Met deze informatie kan exact worden bepaald wanneer afvalbakken kunnen worden leeggehaald en schoongemaakt. “Geen inefficiënte afvalledigingen meer met het IQubic Intelligent Inhouse Inzamelsysteem – dat kanshebber is bij de FGNoviteitenprijs – waarbij ook inzichtelijk wordt wanneer en op welke plekken de meeste afval vrijkomt. Daarmee kunnen opdrachtgevers de afvalinzamelingscapaciteit beter inrichten.”
Circulair
Wellicht wel de bekendste partij op het gebied van duurzaamheid en circulariteit van afvalsystemen is Lune uit Hoogeveen. De ontwikkelaar van afvalinzamelsystemen voor binnen- en buitenruimtes produceert alles binnen onze landsgrenzen en doet dit volgens de principes van de circulaire economie. “Dit jaar presenteren we het Binc afvalinzamelingssysteem. Deze is volledig geproduceerd met ingezameld afval uit Nederland en is na de levensduur ook weer volledig recyclebaar”, aldus accountmanager Mark Pastoor trots.
Hij vervolgt: “het is de enige afvalbak ter wereld die een circulair paspoort heeft middels een certificaat van Circular IQ. Dat wil zeggen dat alles in kaart is gebracht, van de oorsprong van het granulaat, de gerealiseerde CO2-reductie bij productie en vervoer en nog meer.” Lune doet duidelijk niet aan windowdressing en streeft volledige transparantie na. “Dit gaat veel verder van het Cradle to Cradle certificaat.”
Lune volgt een tweesporenbeleid op het gebied van verkoop middels een dealernetwerk en direct sales. De organisatie creeërt impact door ketenintegratie. “Daar maken we echt het verschil”, aldus Pastoor trots. “Wanneer wij gevraagd worden mee te denken over afvalinzameling, brengen we alle partijen bij elkaar; schoonmaak, afvalinzameling, facilitair management en beslissers. Dan introduceren we intiatieven als Returnity waarmee we de opdrachtgever onderdeel maken van circulaire ketens. Win-win voor iedereen.”
Dat gebeurt bij Lune overigens nog niet met intelligente afvalbakken. Pastoor besluit: “We staan zeker niet stil, want sensoring heeft absoluut de toekomst. Wij zijn er mee bezig, maar vanuit de klant is er nog weinig behoefte.”
Vakbeurs Facilitair 2019
Alle genoemde bedrijven en producten zijn exposant op Vakbeurs Facilitair 2019, 23 tot en met 25 januari 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar via de website van de beursorganisatie.