Nieuwkomer uit onverwachte hoek
Snoerloos stofzuigen is de trend van het moment. Verschillende fabrikanten hebben de behoefte gemerkt en introduceren de tweede generatie stofzuigers voorzien van energie uit accu’s. Een nieuwkomer in de schoonmaakbranche is Makita, bekend van professioneel elektrisch gereedschap. Volgens commercieel directeur Ad Huizenga wil Makita de vraag bij schoonmakers naar snoerloos stofzuigen adequaat beantwoorden: “We introduceerden onszelf op de ISSA/INTERCLEAN 2016 in Amsterdam, waar we merkten dat de belangstelling erg groot was.”
Het idee voor de snoerloze stofzuigers stamt uit de bouw. “Stofvrij werken wordt daar steeds belangrijker. Het grootste deel van het elektrisch gereedschap van Makita is snoerloos, maar voor het afzuigen van stof was nog altijd elektriciteit, en dus een snoer, nodig. Met de introductie van onder andere de accurugstofzuiger is dit niet meer nodig. Doordat de machine is voorzien van een HEPA-filter worden de kleinste stofdeeltjes afgevangen. De zuigkracht is zo goed dat TNO ‘m gecertificeerd heeft. Dit wil zeggen dat de stofzuiger voldoende stof afvangt om acht uur te mogen werken.”
“Groeipotentieel voor snoerloos zuigen dankzij verbeterde accutechniek”
Groeipotentieel
De vertaalslag naar de schoonmaak was vervolgens snel gemaakt. De fabrikant beschikte namelijk reeds over de kennis van motor-, accu- en laadtechniek. Huizenga vertelt: “Het verschil met andere fabrikanten is voornamelijk merkbaar in de wijze van ontwikkeling. Op basis van onze jarenlange ervaring met accu– en laadtechniek ontwikkelden we stofzuigers. Hierdoor krijg je een compleet ander ontwikkelproces dan als je vertrekt vanuit de stofzuigertechniek. Alle machines die wij voor de schoonmaak ontwikkelen hebben onze standaard 18V accu als basis. Precies dezelfde accu die ook gebruikt wordt in ons gereedschap. Als je weet dat de essentiële onderdelen voor het snoerloos stofzuigen van goede kwaliteit zijn is het vrij eenvoudig om uiteindelijk een breder pakket neer te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat het segment snoerloos een enorm groeipotentieel staat te wachten.”
Tijdswinst
Het groeipotentieel wordt volgens Huizenga onder andere veroorzaakt door het veelal ongelukkige huwelijk tussen schoonmakers en architecten. Iets wat we in Eindhoven in de praktijk ondervinden. Meewerkend voorman Koen van Maris van schoonmaakbedrijf Lutgens uit Roermond: “Wij gebruiken de rugstofzuiger amper een jaar en ik kan nu al niet meer zonder.” Clean Totaal spreekt met de schoonmaakmedewerker in een appartementencomplex waar het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk is voor de glasbewassing en het reguliere schoonmaakonderhoud van de openbare ruimtes alsmede de trappenhuizen. “Bij de helft van de complexen die wij schoonhouden is de stroomvoorziening helemaal bovenaan het trappenhuis geplaatst. Dat betekent dat wij iedere keer na het stofzuigen weer helemaal naar boven moeten, puur voor de stekker. Met de hoeveelheid trappenhuizen die wij stofzuigen realiseer ik al snel een tijdswinst van uren.”
“De accurugstofzuiger is lekker licht”
Comfortabel
“Bovendien is de rugstofzuiger lekker licht. Voordat we de rugstofzuiger van Makita gebruikten, had ik een andere op mijn rug die twee keer zo zwaar was en die had nog een kabel, praktisch was dat gewoon niet ideaal.” Volgens Van Maris is het comfort –naast het gewicht- te danken aan de horizontale borstband: “De stofzuiger rust niet alleen meer op mijn schouders, maar wordt door mijn hele lichaam gedragen. Dit zorgt ervoor dat ik ’s avonds geen last heb van mijn rug. Ook is het zo dat je met de rugstofzuiger meer ergonomisch werkt dan met een reguliere stofzuiger. In de trappenhuizen waar wij werken zijn vaak randjes en richels waar stof zich ophoopt. Als ik daar met een normale stofzuiger bij wil komen, dan moet ik bukken. Met deze stofzuiger kan ik blijven staan met een veel natuurlijkere houding.”
Frank van de Port, werkzaam als schoonmaker bij schoonmaakbedrijf Lutgens, bevestigt het gemak van snoerloos stofzuigen: “We kunnen eigenlijk niet meer zonder, omdat het snoer ontbreekt hoef je veel minder rekening te houden met de omgeving waarin je werkt. Het enige jammere is dat wij de stofzuiger wel eens een tijdje kwijt zijn aan collega’s”, grapt Van de Port. “Een ander object dat wij schoon houden is de bioscoop van Roermond. Daar waren ze in de bioscoopzalen altijd in de weer met verlengkabels en haspels omdat het bereik van het snoer tekort schoot. Met de accurugstofzuiger kun je gemakkelijk de hele zaal door; een enorme verbetering.”
Zuigkracht
Van Maris geeft aan dat de zuigkracht voor het dagelijks werk prima voldoet, maar dat soms een zwaardere (gesnoerde) stofzuiger nodig kan zijn. “Bij zwaardere vervuiling weet ik niet of het de meest geschikte stofzuiger is, maar voor de objecten waar wij ‘m inzetten, ben ik uiterst tevreden over het systeem.” Huizenga vult aan: “De rugstofzuiger is ontwikkeld voor interieurreiniging. Denk hierbij aan trappenhuizen, kantoren, bioscopen, treinen, vliegtuigen en winkels. Dit zijn objecten waar de kracht van de accustofzuiger toereikend is. Tel daar de andere voordelen van de accurugzuiger bij op en er ontstaat een nieuwe, betere oplossing die veel tijd bespaart.”
Naast de rugstofzuiger heeft Makita drie andere modellen op de markt gebracht, waaronder een robotveger en een steelstofzuiger. De steelstofzuiger is de favoriet van Van de Port: “Hier heb je maar één accu voor nodig, in plaats van twee voor de rugstofzuiger. De steelstofzuiger wordt voornamelijk gebruikt om spinnenrag te verwijderen.”
“De accu’s zijn sneller vol dan leeg”
Het paradepaardje van Makita zijn de accu’s die gescheiden van de stofzuigers worden verkocht. Huizenga: “Het belangrijkste uitgangspunt is dat je continu moet kunnen werken. Onze accu’s zijn dan ook sneller opgeladen dan dat ze leeg zijn. Makita levert alleen snelladers om dit te verwezenlijken. In de praktijk horen we dat onze accu’s soms tot wel 3 uur meegaan. Omdat er nou eenmaal vaak niet continue gezogen wordt. ” Van Maris vult aan: “Het is mij wel eens gebeurd dat ik met lege accu’s op pad ben gegaan. Omdat ik weet dat ik binnen drie kwartier weer aan de slag kan, kan ik een ander klusje oppakken om vervolgens de stofzuiger te gebruiken.”
Prima geluidsniveau
Op de vraag of het geluidsniveau van de stofzuigers storend is, antwoorden de heren met een volmondig nee. “Iedere stofzuiger maakt geluid, dat deze op de rug zit, en dus dichter bij het gehoor, maakt mij niet uit. Ik heb geen last van het geluid, ik heb het niet eens zo in de gaten. Er valt prima mee te werken”, aldus Van Maris.
In de volgende editie van Vakblad Clean Totaal test de redactie verschillende rugstofzuigers. Benieuwd naar ons oordeel? Abonneer op het vakblad en mis niets!