Op 1 januari 2027 gaat het toelatingsstelsel voor uitzendbureaus in. Bedrijven die personeel willen uitlenen (overgangsrecht), moeten zich vóór die datum bij het ministerie melden. De wet is op 15 april in de Tweede Kamer aangenomen. De volgende stap is dat de Eerste Kamer de wet gaat behandelen. Vanaf 1 januari 2028 zullen de bedrijven die inlenen bij een uitzendbureau zonder toelating door de Nederlandse Arbeidsinspectie beboet worden. Evenals het uitzendbureau zélf. Ook in de schoonmaaksector wordt gebruik gemaakt van uitzendbureaus.
Verdienmodel malafide uitzendbureaus wordt doorbroken
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:
“Met deze wet zetten we een grote stap in het tegengaan van misstanden met arbeidsmigranten. We doorbreken het verdienmodel van malafide uitzendbureaus door ze definitief van de markt te weren. Zij krijgen geen vergunning om nog langer mensen uit te zenden. Er is alleen een toekomst voor bedrijven die mensen op een fatsoenlijke manier behandelen.”
Belangrijke data
Uitleners die gebruik willen maken van het overgangsrecht, moeten zich tussen 1 november 2026 en 1 januari 2027 melden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als bedrijven onder het overgangsrecht vallen, mogen ze personeel blijven uitlenen zolang het ministerie de aanvraag voor een vergunning nog niet heeft beoordeeld.
Vanaf 1 januari 2027 treedt de wet in werking. Uitleners kunnen starten met het toelatingsproces. Dit moet vóór 1 juli 2027 gebeuren. Uitleners die na 1 juli 2027 een aanvraag indienen, kunnen géén beroep doen op het overgangsrecht.
Speciale eenheid
Een speciale eenheid op het ministerie zal namens de minister besluiten of een uitzendbureau wordt toegelaten op de markt. Ook kan deze instantie uitzendbureaus schorsen en een toelating intrekken bij ernstige misstanden.
VOG en waarborgsom
Uitzenders moeten om toegang te krijgen een VOG indienen én een waarborgsom van €100.000 overmaken. Daarnaast moeten ze bewijzen dat ze bestaande wet- en regelgeving naleven, zoals bijvoorbeeld het wettelijk minimumloon.
Tekst: Henk Cornelisse