Sinds 1 juli 2024 zijn een groot aantal organisaties verplicht om jaarlijks te rapporteren over de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten van hun werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).
Wat houdt de rapportageverplichting CO2 in?
Schoonmakend Nederland heeft voor haar leden een uitgebreide set van hulpmiddelen samengesteld om hen te helpen bij het voldoen aan de verplichtingen rondom rapportage van woon-werkmobiliteit. Deze hulpmiddelen bieden antwoorden op belangrijke vragen zoals:
- Wat houdt deze rapportageverplichting CO2 precies in?
- Voor wie geldt deze verplichting?
- Hoe en waar moeten de reisgegevens ingediend worden?
Daarnaast biedt de toolkit een stapsgewijze uitleg over het verzamelen van de benodigde gegevens voor de rapportageplicht. Deze toolkit omvat:
- Een handreiking: Een gedetailleerde gids met uitleg over de verplichtingen en hoe aan deze verplichtingen te voldoen.
- Een presentatie: Visueel materiaal om de informatie toegankelijk te maken en te presenteren aan relevante belanghebbenden.
- Enquêtes in meerdere talen: Excel-bestanden waarmee gegevens over woon-werkmobiliteit verzameld kunnen worden. Deze enquêtes zijn beschikbaar in verschillende talen om zo breed mogelijk inzetbaar te zijn.
- Een format voor eindgegevens: Een sjabloon waarin de resultaten van de enquêtes ingevuld kunnen worden. Dit helpt bij het samenstellen van de jaarlijkse totalen voor woon-werkmobiliteit.
Met deze hulpmiddelen kunnen leden van Schoonmakend Nederland eenvoudig en efficiënt voldoen aan de rapportageverplichtingen, waarbij duidelijkheid en gebruiksgemak voorop staan.
Een mooi voorbeeld van CO2-reductie is het verhaal van Breedweer, dat als eerste niveau 5 op de CO2-Prestatieladder heeft behaald. Dit toont aan hoe bedrijven in de schoonmaakbranche concrete stappen kunnen zetten richting duurzaamheid en het verminderen van CO2-uitstoot. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel over Breedweer
Bron: Schoonmakend Nederland