Op de foto: Operationeel manager Mohamed Ahaddouch, commercieel directeur Chantal van Amerongen, burgemeester Marianne Schuurmans, beleidsmedewerker personeel en organisatie Leonoor Juwett en rayonleiders Nevien Soman en Vinay Chaitoe.
Schoonmaakbedrijf Raggers heeft uit handen van Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, een award ontvangen. Niet omdat Raggers een prijs heeft gewonnen, maar om het schoonmaakbedrijf te bedanken voor de inzet tegen ondermijning* op Schiphol.
Anderhalf jaar geleden begon schoonmaakbedrijf Raggers een project om het personeel te waarschuwen tegen het gevaar van ondermijning op Schiphol, nadat het bedrijf was benaderd door het projectteam van Sterke Luchthaven (een platform waar alle informatie te vinden is om jezelf, je collega’s en de luchthaven Schiphol te beschermen tegen de invloed van criminelen, red.). “De schoonmaak is namelijk één van de aandachtsgebieden ten aanzien van ondermijning. Zeker in ons gebied; ‘de bagagekelders’”, legt commercieel directeur Chantal van Amerongen van Raggers uit.
Ondermijning
Raggers vindt het uiteraard belangrijk dat hun medewerkers veilig zijn en leren om te gaan wanneer ze met ondermijning geconfronteerd worden. “Dit kan namelijk zeer beangstigend zijn. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk om een steentje bij te kunnen dragen aan een veilige luchthaven. Met elkaar kunnen we namelijk zorgen dat criminelen geen kans krijgen.” De afgelopen anderhalf jaar is Raggers daar actief mee aan de slag gegaan. Van Amerongen legt uit: “Zo volgden alle leidinggevenden een awarenesstraining en vonden er vervolgens met alle medewerkers persoonlijke gesprekken plaats over ondermijning. Over hoe je ‘nee’ kunt zeggen, over wat het met je doet en wat je verliest als je je voor het karretje van een crimineel laat spannen.”
Vraagbaak
Raggers werkt 24/7 op Schiphol en er moet altijd een collega bereikt kunnen worden. Daarom zijn er minimaal twee poco’s (Point Of Contact Ondermijning, aanspreekpunt voor medewerkers als ze te maken hebben met ondermijning) opgeleid als vraagbaak voor het personeel. “De persoonlijke aanpak is onze kracht en niet alleen bij het onboarden van nieuw personeel. Doorlopend blijven we in gesprek en stellen we de vragen: ‘Gaat het wel goed met je?’ ‘En kunnen we iets voor je betekenen?’”
Alle medewerkers zijn goed geïnformeerd over wat ondermijning inhoudt, bij wie ze terechtkunnen als hen dit overkomt, hoe ze dit kunnen melden, hoe ze kunnen reageren en waar ze op moeten letten. “Dit kan tot in het kleinste detail. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het bijvoorbeeld niet verstandig is om de Schipholpas zichtbaar te dragen buiten de luchthaven om. Criminelen moeten geen kans krijgen.”
Sleutelfunctie
Voor de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, is de aanpak van Raggers reden genoeg om de onderneming met een award te bedanken voor alle inzet. Schuurmans: “Het bedrijf verricht vooral onzichtbaar werk op de luchthaven, onder andere in de bagagekelders met technische schoonmaakwerkzaamheden. Het is tijd om voor iedereen zichtbaar te maken dat Raggers een goed voorbeeld is tegen ondermijning voor de bedrijven op Schiphol, maar ook voor bedrijven op andere mainports. De bedrijven hebben een sleutelfunctie om de luchthaven veilig en sterk te houden.”
* Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruikmaken van diensten uit de samenleving / de bovenwereld. Criminelen oefenen hiermee druk uit en maken misbruik van mensen of voorzieningen.
Tekst en beeld: Susanne Hellendoorn