Het kabinet heeft vorig jaar met de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken gemaakt die moeten zorgen voor meer zekerheid voor werknemers en voor meer wendbaarheid voor werkgevers. Een van de afspraken uit dit arbeidsmarktpakket is dat de kosten van overwerk bij grote vaste contracten omlaag gaan.
Wet- en regelgeving rondom overwerk
Om werkgevers flexibiliteit te bieden, mag een werknemer 30 procent overwerken bovenop de in het vaste contract overeengekomen arbeidsuren. Wordt dit percentage overschreden dan is met terugwerkende kracht de hoge WW-premie verschuldigd. Vanaf 1 januari 2025 wordt de grens van een groot arbeidscontract teruggebracht van 35 uur of meer per week naar gemiddeld 30 uur per week. Dat betekent dat voor deze grote contracten bij een overschrijding van de 30 procent norm de lage WW-premie van toepassing blijft.
Als er naast het vaste aantal uren gemiddeld meer dan 30 procent extra wordt overgewerkt gaat voor dat hele jaar het hoge WW-tarief gelden met terugwerkende kracht.
Verdere voorstellen
Een ander onderdeel uit het arbeidsmarktpakket dat moet zorgen voor meer wendbaarheid voor bedrijven is het wetsvoorstel tot wijziging van de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar. Kleine en middelgrote werkgevers en hun werknemers krijgen na het eerste ziektejaar duidelijkheid over de vervanging van een werknemer. Daarnaast zal naar verwachting binnenkort ook het wetsvoorstel ‘crisisregeling personeelsbehoud’ ter internetconsultatie gaan. Met deze regeling kunnen ondernemers in uitzonderlijke situaties snel schakelen en krijgen ze zekerheid over behoud van personeel.
Vervolg uitwerking arbeidsmarktpakket
De uitwerking van het arbeidsmarktpakket is in lijn met het SER MLT advies. De afgelopen periode is gewerkt aan wetsvoorstellen rondom het tegengaan van schijnzelfstandigheid, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en het beperken van flexibele contracten.
Bron: LTO Nederland