Op 8 en 9 april vond bij Van der Valk in Amersfoort de derde ronde plaats met betrekking tot het cao-overleg in de schoonmaak. Partijen zijn weinig nader tot elkaar gekomen. Integendeel zelfs. Het lijkt nog een hele kluif te worden om tot compromissen te komen, met name over het thema loonstijging.
Schoonmakend Nederland: eisen bonden buitenproportioneel
Fedde Monsma, woordvoerder van Schoonmakend Nederland, laat weten zich de afgelopen dagen goed vermaakt te hebben, dit gelet op het proces: “Het waren lange en intensieve dagen, waarbij wij in eerste instantie het accent gelegd hebben op de kwalitatieve onderwerpen.” Hierbij doelt Monsma onder meer op opleidingen, naleving cao, taallessen, dag-schoonmaak, generatiepact, menstruatieverlof enzovoort: “Op een aantal van deze dossiers hebben we goede stappen gezet. Zo is er ook enige progressie geboekt over het thema reiskostenvergoeding.”
Echter niet op het onderwerp loonhoogte: “De bonden blijven volharden in hun eerste loonbod, sterker nog, deze deze looneisen zijn verzwaard via het voorstel de afbouw van de toeslag voor schoonmaakmedewerkers op Schiphol te compenseren. De looneis is echter buiten alle proportie en ligt ver van de realiteit. Het getuigt van weinig erkenning voor wat we samen hebben bereikt.”
Schoonmakend Nederland houdt vast aan haar loonbod, wel met een nuance voor wat betreft de intreders in loongroep (verlaagd) en een eenmalige bonus voor medewerkers die 20 jaar of langer in de branche werkzaam zijn. Monsma beseft dat de bonden niet blij zijn met het loonbod vanuit de werkgevers: ”De bonden zullen best ketelmuziek maken. Dat is uiteraard hun goed recht.”
Het thema weekendtoeslagen in het hotelsegment is vooralsnog niet aan de orde gekomen. De onderhandelingsdelegatie gaat nu de voortgang bespreken met de cao-commissie.
CNV Vakmensen: Teleurgesteld
Jan Kampherbeek, bestuurder CNV Vakmensen, toont zich na afloop van de tweedaagse sessie teleurgesteld: “Het schiet niet echt op, het lijkt wel of de werkgevers terug willen naar het niveau van het minimumloon. Onbegrijpelijk dat het unique selling point (lees: afstand tot het minimumloon) waar de schoonmaaksector de afgelopen jaren de branche mee koketteerde met de huidige voorstellen wordt losgelaten.”
De bestuurder stoort zich eraan dat het aanvankelijke voorstel met betrekking tot de extra verhoging voor trede 1 tijdens deze derde ronde door de werkgevers zelfs verlaagd wordt van 1,5 procent naar 1 procent en van 0,75 procent naar 0,50 procent: ”Wisselgeld om medewerkers die langer dan 20 jaar in de branche werkzaam een eenmalige vergoeding van 250 euro bruto toe te kennen. Vestzak/broekzak. De werkgevers blijven bovendien vast zitten in hun oude liedje dat opdrachtgevers een verhoging niet willen betalen. Deze plaat is inmiddels grijs gedraaid, met steeds hetzelfde melodietje eronder.”
Op kwalitatieve onderwerpen die nauwelijks geld kosten, is volgens de vakbondsbestuurder wel enige vooruitgang geboekt. Zoals de opleiding voor leidinggevenden, naleving cao en een imagocampagne. Kampherbeek: ”Het wordt dan zeker een soort campagne in de trant van: kom in de schoonmaakbranche werken, want wij betalen het minimumloon? Ik zie met de beste wil ter wereld niet hoe de branche op basis van de huidige werkgeversvoorstellen aantrekkelijker wordt. Het gaat bij de schoonmakers toch vooral wat ze in hun portemonnee krijgen. De boodschappen zijn in de afgelopen vijf jaar immers 40 procent duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek.”
Voorts refereert de vakbondsbestuurder eraan dat, door het laten stijgen van de jeugdlonen binnen de sector de werkgevers er zo prat op gingen, dat ze tijdens de vakantieperiodes veel minder moeite hoefden te doen om aan personeel te komen: “Vergeet hierbij ook niet dat medewerkers die in de branche blijven werken niet vervangen hoeven te worden. Dus waardeer deze ook op financieel gebied.”
FNV Schoonmaak: dit gaan we echt niet doen
Renate Bos, bestuurder FNV Schoonmaak, vindt het gepraat over kwalitatieve zaken best interessant: “Natuurlijk zijn kwalitatieve thema’s zoals opleiding voor leidinggevenden en naleving cao belangrijk, maar de schoonmakers werken voor de centen en waardering. Dit laatste is met de huidige voorstellen van de werkgevers ver te zoeken.”
De vakbondsbestuurder hecht er aan te benadrukken dat de schoonmaak vooral geen minimumloon sector is: ”Het (zware) schoonmaakwerk is essentieel en geen luxe artikel. We hebben jarenlang gestreden om een afstand met 25 procent van het minimumloon te bereiken. Ik vind het onbegrijpelijk dat werkgevers dit niet inzien. We gaan onder geen beding akkoord met een afstand tot het minimumloon van zeg 2 a 4 procent. Dit gaan we echt niet doen.”
De schoonmakersregering is evenmin te spreken over de huidige werkgeversvoorstellen. Renate Bos: “Ze noemen het onbestaanbaar en vielen letterlijk stil toen ze bijvoorbeeld vernamen dat het een van de werkgeversvoorstellen is om werknemers die langer dan 20 jaar in de branche werkzaam zijn een eenmalige bruto-uitkering van 250 euro toe te kennen, en dit over de rug van intreders. Terwijl wij al langer dan een jaar vragen om een échte erkenning van de inzet en loyaliteit van een grote groep werknemers, die al jaren een enorm grote bijdrage aan de sector leveren, nadat keer op keer de nieuwkomers in de sector steeds de hoogste loonstijgingen hebben gekregen. De werkgevers zijn nu aan zet en zij zullen serieus met veel betere voorstellen moeten komen. Tot nu toe bewegen ze niet.”
Spijkers met koppen
Op 6 en 7 mei vindt het volgende overleg plaats. Het wordt duidelijk dat er dan spijkers met koppen geslagen moeten worden. Hierbij helpt het de werkgevers dat de door de Tweede kamer voorgenomen extra stijging van het minimumloon in de Eerste Kamer lijkt te sneuvelen. Het helpt de schoonmakers echter niet.
Tekst: Henk Cornelisse