Waar moet je opletten als je Oekraïners aan het werkt hebt? Sommige regels veranderen, en anderen zijn nog hetzelfde. Schoonmakend Nederland zet het voor je op een rij.
Oekraïners mogen in Nederland in loondienst werken.
Wat moet je doen zodra je Oekraïners aanneemt?
- Controleer of de vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt (0-document).
- De vluchteling moet een BSN-nummer hebben.
- Er geldt een vrijstelling op de tewerkstellingsvergunningsplicht. Als werkgever hoef je dus geen werkgunning aan te vragen, maar je hebt wel een meldplicht bij het UWV. Deze melding maak je hier en doe je twee dagen voordat de werknemer met de werkzaamheden start. Je vermeldt onder andere de periode en het aantal uren van het dienstverband, de functie en het loon.
- Sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer(s).
Regels voor derdelanders wijzigen wel
De regels voor derdelanders veranderen wel. Het gaat om niet-Oekraïners met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning. Meestal werkte of studeerde iemand in Oekraïne, maar komt oorspronkelijk uit een ander land.
De Raad van State heeft op 17 januari 2024 in hoger beroep uitspraak gedaan. De uitspraak betekent het volgende.
- Vanaf 4 maart 2024 hebben derdelanders geen recht meer op verblijf in Nederland op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het is dan niet meer toegestaan om iemand zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk te hebben.
- Vanaf 4 maart 2024 moet de derdelander zelfstandig een verblijfsrecht in Nederland aanvragen. Dat kan niet langer op grond van de tijdelijke richtlijn. Een derdelander heeft dan om te kunnen werken een verblijfsvergunning nodig.
Bron: Schoonmakend Nederland